Σύντομος οδηγός iPhone - Προσβασιμότητα

Σύντομος οδηγός iPhone - Προσβασιμότητα
ired.gr

Η Apple δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ενότητα Προσβασιμότητα, από το πρώτο της iPhone, έως και το τελευταίο iPhone 6. Με τον ερχομό του λειτoυργικού iOS 8, η ενότητα αυτή είχε την τιμητική της με πλήθος αναβαθμίσεις στις υποενότητές της. 

Ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα με το κομμάτι αυτό του λειτουργικού και σε προηγούμενη ανάρτησή μας. (Πατήσε εδώ) Στο άρθρο αυτό θα δούμε συνοπτικά έξι από τα χαρακτηριστικά που χρησιμεύουν σε όλους τους χρήστες κι όχι μόνο στην ευαίσθητη ομάδα των ΑΜΕΑ. 

ired iphone tips accessibility-01

Εκφώνηση κειμένου

Ακολουθήστε τη διαδρομή, Ρυθμίσεις > Γενικά > Προσβασιμότητα > Εκφώνηση και θέστε την εναλλαγή "Εκφώνηση οθόνης" στη θέση ON. Στη συνέχεια ανοίξτε μία εφαρμογή και σύρετε δύο δάχτυλα ταυτόχρονα από το πάνω μέρος της οθόνης προς τα κάτω ή δώστε εντολή στη Siri να αναγνώσει την οθόνη. Όλο το περιεχόμενο της σελίδας θα σας εκφωνηθεί. 

Έλεγχος μεγέθους γραμματοσειράς

Ρυθμίστε τις γραμματοσειρές στο μέγεθος ανάγνωσης που επιθυμείτε, σε όλες τις εφαρμογές που υποστηρίζουν λειτουργία Dynamic Type. Για να γίνει αυτό κατευθυνθείτε στην τοποθεσία Ρυθμίσεις > Γενικά > Προσβασιμότητα > Μεγαλύτερο κείμενο. Στη συνέχεια έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε το μέγεθος της γραμματοσειράς κειμένου.

Λάβετε οπτικές ειδοποιήσεις

Το iPhone σας έχει την ικανότητα να δίνει οπτικές ειδοποιήσεις για εισερχόμενες κλήσεις ή μηνύματα κειμένου. Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > Γενικά > Προσβασιμότητα > και θέστε την εναλλαγή "Λάμψη σε ειδοποιήσεις" στη θέση ON. 

ired iphone tips accessibility-02

Αφήστε το iPhone να πληκτρολογήσει για εσάς

Η λειτουργία "Υπαγόρευση" σας επιτρέπει να εκφωνείτε το κείμενο που επιθυμείτε να πληκτρολογήσετε. Πιέστε το πλήκτρο του μικροφώνου, στην κάτω σειρά του πληκτρολογίου, πείτε τι θέλετε να γράψετε και το iPhone θα μετατρέψει τα λόγια σας, σε κείμενο. 

Προβολή κλειστών υποτίτλων

Για να ενεργοποιήσετε τους υπότιτλους σε ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές σε κλειστού τύπου, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Γενικά > Προσβασιμότητα. Έχετε τη δυνατότητα να προσαρμόσετε τους υποτίτλους με επιλογές όπως μέγεθος, γραμματοσειρά, τύπο και χρώμα που επιθυμείτε. 

Περιορισμός πρόσβασης σε μία μόνο εφαρμογή

Η "Πρόσβαση με καθοδήγηση" σας επιτρέπει να περιορίσετε προσωρινά την πρόσβαση και τη δυνατότητα ελέγχου στο iPhone, iPad η το iPod touch, σε μία μόνο εφαρμογή. Επιπλέον μπορείτε να ορίσετε και συγκεκριμένη προθεσμία - σημαντική επιλογή για τoν έλεγχο χρήσης σε παιδιά.  Το μενού "Πρόσβαση με καθοδήγηση" θα το βρείτε στη διαδρομή Ρυθμίσεις > Γενικά > Προσβασιμότητα και συνοδεύεται από οδηγίες χρήσης. 

Δείτε ακόμη: