“123456”: Ο χειρότερος κωδικός του 2014!

“123456”: Ο χειρότερος κωδικός του 2014!
ired.gr

Αν και πλέον υπάρχουν πολλές αξιόπιστες λύσεις διαχείρισης κωδικών ασφαλείας όπως το 1Password και το LastPass, οι χρήστες δείχνουν να εξακολουθούν να επιλέγουν κωδικούς με βάση την ευκολία που μπορούν να τους θυμηθούν, αλλά και να τους γράψουν.

Η εταιρία SplashData έδωσε στην δημοσιότητα την ετήσια λίστα με τους πιο εύκολους και δημοφιλείς κωδικούς που χρησιμοποιήθηκαν από τους χρήστες. Η “πρώτη” δεκάδα έχει ως εξής (μέσα στις παρενθέσεις θα βρείτε τα σχόλιά μας):

  • 123456 (ok, δεν με ενδιαφέρουν τα προσωπικά μου δεδομένα!)
  • password (όχι, το πεδίο “password” δεν είναι για να γράψουμε την ίδια λέξη!)
  • 12345 (βαριέμαι λέμε…)
  • 12345678 (ok, βαριέμαι λίγο λιγότερο)
  • qwerty (με ένα δάκτυλο σαν τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων της Sammy)
  • 123456789 (εντάξει, μετά θα περάσουμε και στο “10”;)
  • 1234 (ξεκάθαρο τρολλάρισμα)
  • baseball (στην Ελλάδα δεν κινδυνεύουμε)
  • dragon (ευτυχώς δεν είναι “dog”)
  • football (manager?)

Ο CEO της SplashData, Morgan Slain δήλωσε:

“Οι κωδικοί που προέρχονται από συνεχόμενους χαρακτήρες παραμένουν δημοφιλείς, παρόλο που είναι εξαιρετικά αδύναμοι. Οποιοσδήποτε κωδικός που περιλαμβάνει μόνο αριθμούς θα έπρεπε να αποφεύγεται, ειδικά εάν αυτοί είναι συνεχόμενοι. Όσο οι ιστοσελίδες αυξάνουν τα επίπεδα ασφαλείας τους και απαιτούν μεγαλύτερους κωδικούς αλλά και ταυτόχρονη χρήση γραμμάτων και αριθμών, τόσο οι χρήστες επιλέγουν κωδικούς που απλά περιλαμβάνουν περισσότερους, συνεχόμενους χαρακτήρες. Και πάλι οι χρήστες δεν είναι ασφαλείς.”

Επίσης, οι χρήστες καλούνται να μην χρησιμοποιούν κωδικούς που περιλαμβάνουν την ημερομηνία γέννησής τους ή αγαπημένων προσώπων τους, ονόματα κατοικίδιων ή και ονόματα αγαπημένων ομάδων. Μέσα στην πρώτη εκατοντάδα της λίστας υπήρχαν πολλές τέτοιες αναφορές.

Προκειμένου να συνταχθεί για τέταρτη συνεχή χρονιά η λίστα, η εταιρία έλεγξε πάνω από 3 εκατομμύρια κωδικούς που διέρρευσαν μέσα στο 2014 στην Βόρεια Αμερική και την Δυτική Ευρώπη.

Εμείς, θα θέλαμε να σας θυμίσουμε πως εκτός από εφαρμογές όπως το 1Password, υπάρχουν και “ενσωματωμένες” στα λειτουργικά συστήματα λύσεις όπως η “Κλειδοθήκη”, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στον υπολογιστή σας αλλά και στο κινητό σας τηλέφωνο ταυτόχρονα.

ΥΓ. Προσοχή, σε καμία περίπτωση σαν κωδικό δεν πρέπει να βάζουμε το όνομα της / του πρώην. Αν γίνει αντιληπτό δεν κινδυνεύουν μόνο τα προσωπικά μας δεδομένα αλλά και η σωματική μας ακεραιότητα. (Παθών)