Hackintosh: Εγκατάσταση Mac OS X σε PC (El Capitan & Yosemite)

Hackintosh: Εγκατάσταση Mac OS X σε PC (El Capitan & Yosemite)
ired.gr

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τη μέθοδο για να εγκαταστήσουμε το Mac OS X σε ένα υπολογιστή που δεν είναι Mac. Το συγκεκριμένο λειτουργικό λέγεται χαϊδευτικά «Hackintosh» από την κοινότητα των χρηστών από τη σύντμηση των λέξεων «Hack» («κόβω» και κατ’ επέκτασιν «εισβάλλω κάπου, παραβιάζω», εξ’ ου και hacker) και «Mackintosh» (το πλήρες όνομα του Mac).

Περιεχόμενα

Οδηγίες εγκατάστασης El Capitan σε PC

Γενικές πληροφορίες και εγκατάσταση σε παλαιότερα συστήματα


Στο σημερινό άρθρο μας θα μελετήσουμε την εγκατάσταση του τελευταίου λειτουργικού του Mac, του OS X 10.11 El Capitan σε ένα «κλασικό» PC.

hackintosh 01

Προσοχή: Ακολουθείστε προσεκτικά τις οδηγίες και ό,τι κάνετε είναι με δικό σας ρίσκο γιατί πρόκειται για πειραματισμό. Δεν φέρουμε ουδεμία ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά μπορεί να επιφέρετε στο σύστημά σας, γι’ αυτό, αν δεν είστε γνώστης των υπολογιστικών συστημάτων και δεν έχετε «όρεξη για περιπέτειες», μην ακολουθήσετε τον παρακάτω οδηγό.

Η αλήθεια είναι ότι το πολύ-πολύ να μην σας πετύχει το πείραμα ακόμη κι αν έχετε τα προαπαιτούμενα, αλλά για παν ενδεχόμενο, σκεφθείτε πριν προχωρήσετε. Όσες «γενναίες ψυχές» ακολουθήστε μας.

 


 

Απαιτήσεις

Ένα PC με επεξεργαστή Intel και UEFI* bios (οι έχοντες AMD ξεχάστε το). Το σύστημα πρέπει να είναι 64bit.

Ένα USB flash drive με τουλάχιστον 16 GB χώρο.

Έναν υπολογιστή Mac με το OS X 10.9 τουλάχιστον για να ετοιμάσετε το USB flash drive με τον εγκαταστάτη του El Capitan (εκτός κι αν βρείτε έτοιμο στα torrents τον εγκαταστάτη).

UEFI bios: όλα τα σύγχρονα 64bit μηχανήματα χρησιμοποιούν UEFI bios αντί για το παλιό Legacy BIOS γιατί δίνει πολύ περισσότερες δυνατότητες για την εγκατάσταση ενός λειτουργικού. Για λεπτομέρειες δείτε εδώ.

Δε θα χρησιμοποιήσουμε αυτή τη φορά το UniBeast (που αναφέρουμε παρακάτω για παλαιότερα συστήματα), αλλά το σύστημα Vanilla.

 


 

Ετοιμασία του εγκαταστάτη

Πρώτα πρέπει να ετοιμάσουμε το USB flash drive που θα περιέχει τα αρχεία εγκατάστασης του OS X 10.11 καθώς επίσης και το «bootloader» και κάποια «custom kexts» που χρειάζονται για το Hackintosh build που θα δημιουργήσουμε.

hackintosh 02

Συνδέστε το USB στο Mac που θα χρησιμοποιήσετε και αρχικοποιήστε το (Initialize-Format), με τη βοήθεια του Βοηθήματος Δίσκων (Disk Utility). Δημιουργήστε ένα μόνο διαμέρισμα (partition), ονομάστε το «USB» και επιλέξτε ως σύστημα αρχείων το «Mac OS Extended (Journaled)». Επιλέξτε «GUID Partition Table» και πατήστε «Εφαρμογή» (Apply) για να γίνει το φορμάτ.

hackintosh 03

Κατεβάστε το OS X 10.11 από το Mac AppStore.

hackintosh 04

Αντιγράψτε τα αρχεία εγκατάστασης από το δίσκο του Mac στο USB χρησιμοποιώντας την παρακάτω εντολή που θα αντιγράψετε από εδώ στο Τερματικό (Terminal) του Mac. Η εντολή θα τρέξει ένα script που θα τα κάνει όλα αυτόματα. Η διαδικασία διαρκεί αρκετά (μπορεί και 15 λεπτά αναλόγως το μηχάνημα), οπότε κάντε κάτι άλλο να περάσει η ώρα.

$ sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/USB --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app --nointeraction

hackintosh 05

 


 

Εγκατάσταση ενός Bootloader

Το USB που ετοιμάσαμε δεν είναι bootable. Χρειαζόμαστε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα - που λέγεται Bootloader - που θα κάνει αυτή τη δουλειά. Υπάρχουν τρία να επιλέξετε:

  • Clover
  • Chameleon
  • Chimera

Η πιο δημοφιλής επιλογή είναι το Clover και αυτό θα χρησιμοποιήσουμε κι εμείς. Οι λόγοι είναι ότι το Clover χρησιμοποιεί διαφορετική προσέγγιση από τα άλλα δύο. Μπορεί να προσομοιώσει το EFI τμήμα του δίσκου που βρίσκεται σε κάθε πραγματικό Mac και να εκκινήσει το λειτουργικό από εκεί, αντί να χρησιμοποιεί το παλιό legacy BIOS που χρησιμοποιούν τα Chameleon και Chimera. Σύντομα θα είναι το μοναδικό που θα χρησιμοποιείται μιας και τα σύγχρονα μηχανήματα έχουν αντικαταστήσει το παλιό legacy BIOS με το μοντέρνο UEFI. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του Clover είναι ότι τα iMessage, iCloud, Mac App Store, Find My Mac, Back To My Mac και FileVault λειτουργούν εξ’ αρχής μιας και το Clover μπορεί να χρησιμοποιήσει το διαμέρισμα EFI.

Κατεβάστε την τελευταία έκδοση του Clover από εδώ.

  • Εκκινείστε τον εγκαταστάτη του Clover.
  • Πατήστε δύο φορές Continue.
  • Πατήστε Change Install Location και επιλέξτε το USB drive σας.

Πατήστε Customize και τσεκάρετε τις επιλογές: 1). Install for UEFI booting only, 2). Install Clover in the ESP 3). Drivers64UEF, 4). OsxAptioFixDrv-64 (επιδιορθώνει τη χαρτογράφηση μνήμης που δημιουργεί το «AMI Aptio EFI», αλλιώς το OS X δεν εκκινεί με τίποτε).

hackintosh 06

Πατήστε Install και περιμένετε να τελειώσει η εγκατάσταση.

hackintosh 07

Αντιγραφή των απαραίτητων «Kexts» στο USB Drive

Μετά θα πρέπει να αντιγράψουμε κάποια Kexts (Kernel Extension, αντίστοιχα με τους Drivers στα Windows), στο USB Drive μας.

FakeSMC.kext: ένας open source SMC device driver/emulator developed by netkas. Ξεγελάει το OS X να νομίζει ότι βρίσκεται σε μηχάνημα Mac. Απόλυτα αναγακίο.

NullCPUPowerManagement.kext: απενεργοποιεί το AppleIntelCPUPowerManagement.kext που μπορεί να δημιουργεί «kernel panics» όταν προσπαθεί να κάνει from από το USB drive. Είναι προαιρετικό, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

ApplePS2Controller.kext και AppleACPIPS2Nub.kext: προσθέτει υποστήριξη για συσκευές PS2 (όπως πληκτρολόγιο και ποντίκι PS2). Είναι προαιρετικά και μόνο αν χρησιμοποιείτε τέτοιες συσκευές.

Κατεβάστε τα απαραίτητα αρχεία από εδώ.

 


 

Εγκατάσταση του El Capitan

Επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας και πατήστε κατά το boot το πλήκτρο επιλογής συσκευής boot (συνήθως F11 ή δείτε τις οδηγίες για το motherboard σας), ώστε να επιλέξτε ως συσκευή booting το USB drive.

hackintosh 08

Επιλέξτε με τα βελάκια το Boot OS X Install from Install OS X El Capitan (θα είναι επιλεγμένο εξ’ ορισμού), πατήστε το πλήκτρο διαστήματος (spacebar) και επιλέξτε μετά Boot Mac OS X in verbose mode. Αυτό απλά σημαίνει ότι θα μπορείτε να δείτε όλη τη διαδικασία εκκίνησης του OS X αναλυτικά με όλα τα μηνύματα που εμφανίζει. Αν υπάρχει κάποιο μήνυμα λάθους, θα μπορέσετε έτσι να το καταγράψετε και να το ψάξετε.

Πατήστε το πλήκτρο Enter και ... προσευχηθείτε. Το Clover θα κάνει την εκκίνηση του OS X από το USB drive. Η διαδικασία αργεί (μπορεί και 5 λεπτά) οπότε, μην τρομάξετε.

hackintosh 09

Αν αποτύχει η εγκατάσταση (καθόλου απίθανο) καταγράψτε το μήνυμα λάθους και ψάξτε στο Google για; τη λύση. Είναι πολύ πιθανό ότι θα βρείτε αυτό που χρειάζεται και θα το προσθέσετε ή θα το επιδιορθώσετε. Θα ανακαλύψετε όμως ότι το EFI volume έχει εξαφανιστεί. Μην τρομάζετε, είναι απλά κρυμμένο. Ακολουθείστε τον οδηγό που βρίσκεται εδώ για να συνδέσετε το κρυμμένο διαμέρισμα και μετά αντιγράψτε τα πιθανά αρχεία που χρειάζονται στο USB σας.

 


 

Κάνετε φορμάτ στο δίσκο εγκατάστασης

Άπαξ και όλα πάνε καλά, θα εμφανιστεί ο εγκαταστάτης του OS X.

hackintosh 10

Πατήστε Continue και μετά Disk Utility.

hackintosh 11

Επιλέξτε το σκληρό δίσκο του PC σας όπου θα εγκατασταθεί τελικά το OS X.

Ορίστε ως όνομα όποιο θέλετε (όπως El Capitan π.χ.)

Επιλέξτε ως σύστημα αρχείων (Format) το OS X Extended (Journaled)

Επιλέξτε ως τύπο διαμερίσματος (Scheme) το GUID Partition Map

hackintosh 12

Πατήστε Erase για να κάνετε φορμάτ στο δίσκο.

Βγείτε από το Disk Utility και επιστρέψτε στον εγκαταστάτη του OS X. Επιλέξτε το δίσκο που μόλις προετοιμάσατε και πατήστε Install. Αν δεν φαίνεται, πατήστε το Show All Disks.

hackintosh 13

Η διαδικασία μπορεί να πάρει περίπου μισή ώρα ή και παραπάνω, αναλόγως το μηχάνημα. Υπομονή, το καλό πράγμα αργεί να γίνει. Ακόμη κι αν φανεί να κρεμάει ενώ λέει ότι θέλει «περίπου 1 λεπτό ακόμη», μην μπείτε στον πειρασμό να κάνετε επανεκκίνηση ή να ακυρώσετε την εγκατάσταση.

Όταν τελειώσει θα κάνει επανεκκίνηση μόνο του. Βεβαιωθείτε ότι θα εκκινήσει και πάλι από το USB και επιλέξτε Boot OS X Install from Install OS X El Capitan όπως και πριν και πάλι σε verbose mode. Η εγκατάσταση είναι μια διαδικασία δύο μερών που συνεχίζεται από τη στιγμή που θα επανεκκινήσετε από το USB.

Τελικά, μετά από κάνα μισάωρο ακόμη, το OS X El Capitan θα έχει εγκατασταθεί επιτυχώς στο σκληρό δίσκο του PC σας.

Αφού τελειώσει και αυτό, στην τελευταία πια επανεκκίνηση, επιλέξτε και πάλι το USB για booting και αυτή τη φορά επιλέξτε με τα βελάκια Boot OS X from El Capitan και μετά πάλι verbose mode. Πατήστε Enter και περιμένετε. Αν όλα έχουν πάει καλά, θα μπείτε πια στο πρόγραμμα setup wizard του OS X.

hackintosh 14

Αφού τελειώσετε με την ρύθμιση του νέου σας «Mac» υπάρχουν μερικά ακόμη να κάνετε.

Επειδή δεν πρόκειται να έχετε αυτό το USB για πάντα συνδεδεμένο στο PC σας, θα πρέπει να εγκαταστήσετε το Clover στο σκληρό σας δίσκο για να μπορεί να εκκινεί αυτόνομα στο OS X.

Επαναλάβετε τη διαδικασία εγκατάστασης του Clover που είπαμε παραπάνω, αλλά τώρα θα επιλέξετε ως προορισμό το σκληρό σας δίσκο όπου εγκαταστήσατε το El Capitan.

hackintosh 15

Και πάλι αντιγράψτε τα απαραίτητα kexts στο διαμέρισμα EFI του δίσκου πια αφού εγκατασταθεί το Clover. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι προσθέσατε τις Clover EFI boot options πράγμα που γίνεται όταν πατήσετε το Clover boot options στο Clover boot window. Αν υπάρχουν δύο επιλογές επιλέξτε αυτήν που αφορά το δίσκο SATA που έχετε. Αν δεν το κάνετε αυτό, μην περιμένετε να εκκινήσει ο υπολογιστή σας.

hackintosh 16

Τώρα πια θα μπορεί να εκκινήσει ο υπολογιστής σας με το El Capitan σαν αληθινός Mac.

 


 

Μερικά τελευταία

Αν είστε τυχεροί και αναγνωριστούν, ο ήχος και το δίκτυο, θα λειτουργούν από την αρχή. Αν όχι, τότε καλό κολύμπι στις θάλασσες των drivers όπου θα πρέπει να ψάξετε να βρείτε τα απαραίτητα προγράμματα οδήγησης για Mac, για τα υποσυστήματά σας.

Αν το τυπικό θέμα-ταπετσαρία του Clover δεν σας αρέσει (δεν το λες κι όμορφο), δείτε εδώ για μια συλλογή θεμάτων που θα το κάνουν καλύτερο.

Καλή επιτυχία!

 


 

Project Hackintosh

Όπως έχουμε πει (και πάντα θα λέμε) “αν θες ένα Mac πάρε ένα Mac”. Όμως, επειδή είμαστε κάτι σαν τους Ιντιάνα Τζόουνς των υπολογιστών, και (“διατί να το κρύψωμεν άλλωστε;” που λέει κι ο …αιωνόβιος επίτιμος γνωστού κόμματος) τη βρίσκουμε βρε παιδί μου να ταλαιπωρούμαστε για να ανοίγουμε δρόμους για τους άλλους (που δεν τη βρίσκουν), θα κάνουμε αυτή τη φορά ένα μικρό αφιέρωμα γι’ αυτούς τους όχι και τόσο τυχερούς που δεν έχουν Mac, αλλά το γλυκοκοιτάζουν.

Σ’ αυτό το αφιέρωμα λοιπόν, θα σας πούμε πώς να εγκαταστήσετε το Mac OS X σε ένα PC (ναι ένα απ’ αυτά με τα Windows). Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:

  • Ένα PC (φυσικά) και
  • Μια έκδοση του Mac OS X που θα τη “σπάσουμε” κατά κάποιο τρόπο ώστε να μπορεί να εγκατασταθεί το παραπάνω PC

Φυσικά τίποτε δεν είναι τόσο απλό. Κατ’ αρχήν, το PC δε μπορεί να είναι ένα οποιοδήποτε PC. Η σύνθεση των υποσυστημάτων του πρέπει να μοιάζει όσο γίνεται περισσότερο στη σύνθεση των υποσυστημάτων ενός κανονικού Mac αλλιώς, το πιθανότερο είναι ότι αντί να δουλεύει θα μετατραπεί σε …πορτατίφ και θα κάθεται να μας κοιτάει.

Ως εκ τούτου, πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια, σημασία έχει να μελετήσουμε το ποια υποσυστήματα θα χρειαστούμε για να συναρμολογήσουμε το κατάλληλο PC.

ired mac Project Hackintosh 01

 


 

Σύνθεση Hackintosh

Δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε το Mac OS X να λειτουργεί σε ένα οποιοδήποτε PC. Ο λόγος είναι ότι η Apple έχει γράψει το λειτουργικό της κατά τέτοιον τρόπο που να συνεργάζεται άψογα με συγκεκριμένα υποσυστήματα (πράγμα που συμβαίνει). Το θέμα όμως είναι ότι αρκετά από αυτά δεν πρόκειται να τα βρούμε στην αγορά (με πρώτο και καλύτερο τη μητρική πλακέτα και όσα ενσωματώνει).

Είναι όμως δυνατόν να χρησιμοποιήσουμε κάποια υποσυστήματα που υπάρχουν στην αγορά τα οποία μετά από αρκετές δοκιμές, έχει αποδειχθεί ότι συνεργάζονται από αρκετά έως πολύ καλά με το Mac OS X που θέλουμε να εγκαταστήσουμε. Πάμε λοιπόν να τα δούμε…

Επεξεργαστής: Όλοι οι Intel από τους Core 2 Duo και πάνω λειτουργούν απρόσκοπτα και θα συνεργαστούν άψογα με το Mac OS X. Όσον αφορά τους AMD, εδώ τα πράγματα είναι κάπως διφορούμενα μια και, παρόλο που σε κάποιες περιπτώσεις συνεργάζονται, σε άλλες δεν συνεργάζονται και δεν είναι ξεκάθαρος ο λόγος. Σε γενικές γραμμές, ο επεξεργαστής θα πρέπει να υποστηρίζει το υποσύνολο εντολών SSE2, τουλάχιστον.

Μητρική: Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται καθόσον η μητρική περιλαμβάνει διάφορα υποσυστήματα πέραν του chipset , όπως είναι η κάρτα ήχου, η κάρτα δικτύου, η κάρτα γραφικών κλπ. Γι’ αυτό τα περιθώρια συμβατότητας στενεύουν σ’ αυτό το σημείο. Μπορείτε να ψάξετε στο Διαδίκτυο στην παρακάτω διεύθυνση: “https://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/HCL_10.10.1#Motherboardsόπου θα βρείτε ένα πίνακα με τις μέχρι τώρα συμβατές μητρικές που έχουν δοκιμαστεί και συνεργάζονται. Γενικά είναι των εταιριών Asus, Asrock, Gigabyte, Intel, AMD/ATI.

Όσον αφορά μνήμες, σκληρούς δίσκους, CD-DVD recorders, δεν υπάρχουν περιορισμοί.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε και πάλι ότι, ακόμη κι αν έχετε πετύχει την ακριβή σύνθεσητου υπολογιστή που περιγράφουμε, και πάλι υπάρχει πιθανότητα να μην λειτουργήσει με την έκδοση του Mac OS X που μπορεί να βρείτε. Σ’ αυτή την περίπτωση, ίσως χρειαστεί αν πειραματιστείτε και με άλλες. Γενικά κυκλοφορούν εκδόσεις του Lion, Mountain Lion, Mavericks και Yosemite.

Όσον αφορά τα διάφορα φορητά (laptops, notebooks), εκεί τα πράγματα είναι ακόμη πιο ρευστά λόγω του ότι δεν μπορούμε να επέμβουμε στη σύνθεσή τους, κι έτσι μπορεί κάποιο να συνεργαστεί και κάποιο φαινομενικά παρόμοιο όχι.

 


 

Εγκατάσταση Hackintosh

Θα προχωρήσουμε τώρα σε μια περιγραφή για την εγκατάσταση του Mac OS X Yosemite που είναι και η τελευταία έκδοση του Mac OS X. Υπάρχουν, όπως είπαμε, κι άλλες εκδόσεις παλαιότερες, αλλά δεν είναι δυνατόν να τις καλύψουμε όλες σε ένα άρθρο. Για περισσότερες πληροφορίες, αποτανθείτε στη διεύθυνση https://www.hackintosh.com/#hackintosh_compatible. Ξεκινάμε λοιπόν…

Κατεβάζουμε το Mac OS X Yosemite είτε έχοντας λογαριασμό στο Mac App Store, είτε το βρίσκουμε κάποιον που μπορεί να το κατεβάσει για μας.

Δημιουργούμε το Unibeast. Το Unibeast είναι ένα USB drive που έχει δημιουργηθεί σε ένα Mac με τη βοήθεια του “Disk Utility”. Πρέπει να έχει ένα μόνο διαμέρισμα (partition), να είναι Master boot record, και να γίνει διαμόρφωση  σε Mac OS X extended journaled. Κατεβάζουμε και εγκαθιστούμε το πρόγραμμα Unibeast από τη διεύθυνση https://www.tonymacx86.com/downloads.php?do=cat&id=3(θα το δείτε και ως Multibeast). Όταν κατέβει το ανοίγουμε και απαντούμε θετικά στις γνωστές ερωτήσεις εγκατάστασης. Επιλέγουμε το Mac OS X Yosemite ως λειτουργικό υπό εγκατάσταση κι αν έχουμε μεν biow Award επιλέγουμε “Legacy support”. Αν έχουμε laptop, επιλέγουμε “laptop support”. Εισάγουμε το password που θέλουμε να έχει το λειτουργικό κατά την έναρξη και επιλέγουμε “Install”. Θα δημιουργηθεί ένα bootable αρχείο που θα το σύρουμε στο USB drive και είμαστε έτοιμοι για εγκατάσταση.

Ρυθμίσεις του bios: Σημαντικό είναι να έχετε ρυθμίσει το bios της μητρικής στις εξής δύο ρυθμίσεις: α) Optimized defaults και β) πρωτόκολο AHCI για το σκληρό δίσκο.

ired mac Project Hackintosh 02

 


 

Εγκατάσταση του Mac OS X Yosemite σε Hackintosh

Ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα:

  • Ανάβουμε το PC και επιλέγουμε να κάνει boot από το USB drive που δημιουργήσαμε. (Αν εμφανιστεί απλά η γραμμή εντολής με τη λέξη “boot: γράφουμε “-x” για να ξεκινήσει το πρόγραμμα εγκατάστασης.
  • Όταν εμφανιστεί το παράθυρο επιλογής γλώσσας επιλέγουμε τη γλώσσα που θέλουμε.
  • Μπορούμε να διαμορφώσουμε, αν θέλουμε τον υπό εγκατάσταση δίσκο μέσω του “Disk Utility” και μετά προχωρούμε στην εγκατάσταση του Mac OS X.

ired mac Project Hackintosh 03

  • Με τη βοήθεια του Multibeast, θα κάνουμε τις τελικές ρυθμίσεις. Γι’ αυτό ανοίγουμε πάλι τον υπολογιστή μετά το πέρας της εγκατάστασης και ξανακάνουμε boot από το USB drive. Στην οθόνη που θα εμφανιστεί, επιλέγουμε για εκκίνηση την καινούρια εγκατάσταση του Mac OS X Yosemite που δημιουργήσαμε. Αποτελειώνουμε τις ρυθμίσεις του Mac OS X και μετά ανοίγουμε το Multibeast.

ired mac Project Hackintosh 04

ired mac Project Hackintosh 05

  • Επιλέγουμε Quick Start για να διαλέξουμε ανάμεσα στα EasyBeast, UserDSDT, ή DSDT-Free.
  • Επιλέγουμε Drivers για την κάρτα ήχου, τα γραφικά και το δίκτυο.
  • Επιλέγουμε Customize για τα περαιτέρω.
  • Πατάμε Print ή Save για να σώσουμε το “setup” μας και μετά Build κι ύστερα Install
  • Κάνουμε επανεκκίνηση για να ολοκληρωθεί η εγκατάστασή μας. 

ired mac Project Hackintosh 06

ired mac Project Hackintosh 07

 


 

Τελικά συμπεράσματα

Ο παραπάνω οδηγός, σίγουρα, δεν απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις πάνω στους υπολογιστές. Και μ’ αυτό δεν εννοούμε απαραίτητα σπουδές, αλλά κάποια ιδιαίτερη ενασχόληση και γνώση των υπολογιστών, των υποσυστημάτων τους και των εγκαταστάσεων διαφόρων λειτουργικών.

Ακόμη κι έτσι, τα πράγματα δεν είναι πάντα ρόδινα, ούτε τόσο εύκολα όσο μπορεί να φαίνονται. Είναι πιθανό ότι θα χρειαστούν πειραματισμοί και πολλαπλές προσπάθειες μέχρι να φτάσει κανείς στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Όμως, όταν το πετύχει, θα έχει πια τη δυνατότητα να δοκιμάσει ένα από τα σπουδαιότερα (και ίσως το καλύτερο) λειτουργικά που υπάρχουν στο χώρο των υπολογιστών από δημιουργίας τους από την εταιρία που μας έδωσε τον “προσωπικό υπολογιστή”.

Γι’ αυτό, αξίζει τη δοκιμή.

από Elichord

ired mac Project Hackintosh 08