Screen capture και screen recording σε Mac OS X, Windows, iOS, Android, Windows-Phone

Screen capture και screen recording σε Mac OS X, Windows, iOS, Android, Windows-Phone
ired.gr

Ένα θέμα που πολλές φορές φορές εγείρεται είναι το πώς μπορούμε να καταγράψουμε την οθόνη μιας συσκευής που έχουμε (είτε υπολογιστής, είτε smartphone, είτε ταμπλέτα) προκειμένου να δείξουμε σε κάποιον άλλο μέσω μιας φωτογραφίας αυτό που κάνουμε ή ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται ή κάποιον οδηγό. Θα έχετε ίσως αναρωτηθεί πώς καταγράφουμε αυτές τις φωτογραφίες που δείχνουν τι να κάνουμε στους διάφορους οδηγούς του ired.gr.

Σ’ αυτό τον οδηγό μας λοιπόν, θα σας δείξουμε πώς να κάνετε καταγραφή της οθόνης σας σε φωτογραφία (screen capture) και, ακόμη περισσότερο, θα σας δείξουμε και πώς να καταγράφετε μια ολόκληρη διαδικασία σε βίντεο (screen recording) σε περίπτωση που θέλετε να φτιάξετε κάποιον οδηγό ή να καταγράψετε κάποια διαδικασία σε βίντεο.

Καταγραφή οθόνης σε φωτογραφία ή σε βίντεο στο Mac

Αν έχετε κάποιο υπολογιστή (επιτραπέζιο ή φορητό) Mac ο τρόπος να πάρετε ένα στιγμιότυπο της τρέχουσας οθόνης σε φωτογραφία είναι ο εξής:

  1. Πατάτε το συνδυασμό πλήκτρων CMD+SHFT+3 (command+shift+3) για να καταγράψετε ολόκληρη την οθόνη σας. Η εικόνα σώζεται αυτόματα στην επιφάνεια εργασίας (desktop).
  2. Πατάτε το συνδυασμό πλήκτρων CMD+SHFT+4 (command+shift+4) για να καταγράψετε ένα οποιοδήποτε τμήμα της οθόνης σας (ο δείκτη του ποντικιού θα αλλάξει σε σταυρό και θα πρέπει να σύρετε και να περικυκλώσετε το τμήμα που θέλετε να καταγράψετε). Η εικόνα σώζεται αυτόματα στην επιφάνεια εργασίας (desktop).

Για να κάνετε καταγραφή των ενεργειών μιας διαδικασίας ολόκληρης σε βίντεο κάνετε το εξής:

1. Ανοίγετε την εφαρμογή Quicktime Player.

2. Πηγαίνετε στο μενού Αρχείο > Νέα εγγραφή οθόνης.

ired iphone Screen capture and recording-01

3. Στο παράθυρο που εμφανίζεται, πατάτε το βελάκι δίπλα στο κόκκινο κουμπί εγγραφής και από τη λίστα επιλέγετε πώς θα εγγραφεί η φωνή σας αν θέλετε να τη συμπεριλάβετε για οδηγίες.

ired iphone Screen capture and recording-02

4. Πατάτε το κόκκινο πλήκτρο εγγραφής και στην ερώτηση του προγράμματος κάνετε απλά κλικ για να καταγραφεί όλη η οθόνη σας ή σύρετε με το ποντίκι για να περικλείσετε το τμήμα της οθόνης που θέλετε να καταγραφεί.

ired iphone Screen capture and recording-03

5. Όταν τελειώσετε, πατάτε το πλήκτρο παύσης (τετράγωνο μαύρο) και σώζετε το αρχείο βίντεο που δημιουργήθηκε στο δίσκο σας. Είστε έτοιμοι.

Καταγραφή οθόνης σε φωτογραφία στα Windows

Αν έχετε κάποιο υπολογιστή (επιτραπέζιο ή φορητό) Windows οι τρόποι να πάρετε ένα στιγμιότυπο της τρέχουσας οθόνης σε φωτογραφία είναι οι εξής:

  • Πατάτε το συνδυασμό πλήκτρων   +PrtScn (Windows+Printscreen). Η εικόνα θα σωθεί στο φάκελο Screenshots που βρίσκεται μέσα στο φάκελο Pictures (Εικόνες).
  • Πατάτε το  πλήκτρο PrtScn. Η εικόνα καταγράφεται στο πρόχειρο (clipboard) και την επικολλάται (CTL+V) σε όποια εφαρμογή υποστηρίζει την ενέργεια επικόλλησης.
  • Πατάτε το συνδυασμό πλήκτρων  ALT+PrtScn. Θα καταγραφεί το παράθυρο του τρέχοντος προγράμματος που εργάζεστε μόνο και όχι όλη η οθόνη. Και πάλι η εικόνα καταγράφεται στο πρόχειρο (clipboard) και την επικολλάται (CTL+V) σε όποια εφαρμογή υποστηρίζει την ενέργεια επικόλλησης.

Καταγραφή οθόνης σε φωτογραφία ή σε βίντεο στο iPhone, iPad, iPod

Για να καταγράψετε ένα στιγμιότυπο της οθόνης μιας iOS συσκευής, πατάτε μαζί το πλήκτρο Sleep/Power (αυτό που είναι στην κορυφή της συσκευής ή στο δεξί επάνω τμήμα της στο iPhone 6) και το πλήκτρο Home (στρογγυλό κάτω κεντρικό πλήκτρο). Η φωτογραφία αποθηκεύεται στο Άλμπουμ Φωτογραφιών της συσκευής.

ired iphone Screen capture and recording-04

Για να καταγράψετε βίντεο από μια διαδικασία και σειρά ενεργειών που γίνονται σε μιας iOS συσκευής, χρειάζεται να έχετε το iOS 8 και το OS X 10.10 Yosemite στο Mac σας. 

  • Τα συνδέετε με το καλώδιο USB/φόρτισης της συσκευής, 
  • ανοίγετε το Quicktime Player στο Mac,
  • Επιλέγετε το μενού Αρχείο/Νέα εγγραφή ταινίας,

ired iphone Screen capture and recording-05

  • Επιλέγετε ως κάμερα τη συσκευή iOS  που φαίνεται συνδεδεμένη από το παράθυρο που θα εμφανιστεί και

ired iphone Screen capture and recording-06

  • προχωράτε σε εγγραφή κατά τον ίδιο τρόπο που περιγράψαμε και για το Mac πιο πάνω.

ired iphone Screen capture and recording-07

  • « Προηγούμενο
  • 1/2
  • Συνέχεια άρθρου »