Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Swift: Ανεβαίνει στην κατάταξη της RedMonk

Swift: Ανεβαίνει στην κατάταξη της RedMonk
ired.gr

Εισαγωγή

Πριν περίπου έξι μήνες, στο παγκόσμιο συνέδριο των developers της Apple (WWDC), η εταιρία είχε παρουσιάσει μία νέα γλώσσα προγραμματισμού. Το όνομα αυτής, Swift. Ας συνοψίσουμε όμως τα κυριότερα πλεονεκτήματά της:

Ευκολία στον προγραμματισμό

Ταυτόχρονη συμβατότητα με iOS & OS X

Δημιουργία εφαρμογών που “τρέχουν” με εξαιρετική ταχύτητα

“Συνεργασία” και παράλληλη εκτέλεση με την γλώσσα προγραμματισμού “Objective-C”

Τα πλεονεκτήματά της είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Όμως, αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Όλοι λοιπόν ανέμεναν τον βαθμό υιοθέτησης της Swift από τους προγραμματιστές.

Άνοδος της δημοτικότητας στην κοινότητα των προγραμματιστών

Η εταιρία RedMonk ανακοίνωσε πως στην λίστα με τις δημοφιλέστερες γλώσσες προγραμματισμού που διατηρεί, η Swift ανέβηκε 46 ολόκληρες θέσεις και από το νούμερο 68 της λίστας βρέθηκε στο 22. Πλέον, θεωρεί πως η είσοδος στην πρώτη εικοσάδα θεωρείται δεδομένη, κάτι που αναμένεται να αποτελεί γεγονός στο σχετικό report του επόμενου τριμήνου.

Η άνοδος που παρουσίασε η γλώσσα προγραμματισμού Swift αποτελεί ρεκόρ, ποτέ άλλοτε γλώσσα προγραμματισμού δεν είχε σημειώσει άνοδο μεγαλύτερη των 5-10 θέσεων, τόσο γρήγορα

Στην αναφορά που συνοδεύει την σχετική λίστα, διαβάζουμε:

“Αναμένουμε η γλώσσα προγραμματισμού Swift να συνεχίσει την ανοδική της πορεία, πολύ σύντομα. Έχει αναπτυχθεί μια πολύ ισχυρή δυναμική που προέρχεται κυρίως από τον προγραμματισμό στο iPhone και το iPad”

Το ζητούμενο για τον απλό χρήστη

Σε πρώτη ανάγνωση η συγκεκριμένη είδηση αφορά ελάχιστα τους τελικούς χρήστες. Όμως, θεωρούμε πως είναι πολύ σημαντική η υιοθέτηση της Swift αλλά και του Metal API από τους δημιουργούς. Οι χρήστες θα απολαμβάνουν πολύ γρηγορότερες εφαρμογές (Swift) και οι gamers παιχνίδια με εξαιρετικά βελτιωμένα frames per second (Metal API) για ομαλότερη κίνηση των γραφικών, αντίστοιχα με αυτά που συναντάμε στις σύγχρονες κονσόλες παιχνιδιών.

Επίλογος

Όσο η Swift “ωριμάζει”, αναμένεται να παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στον προγραμματισμό για iPhone & iPad. Το πολύ φιλικό προς τους developers περιβάλλον εργασίας της αλλά και τα εντυπωσιακά αποτελέσματά της δείχνουν να προσελκύουν “παραδοσιακούς” αλλά και νεότερους - με λιγότερη εμπειρία - δημιουργούς. Για πολλούς, συμπληρωματικό πλεονέκτημα αποτελεί και η “στήριξη” που παρέχει η ίδια η Apple, όπως η ποιότητα των εργαλείων που έχει αναπτύξει αλλά και η υποστήριξη από ειδικές ομάδες εξειδικευμένων τεχνικών της στους προγραμματιστές.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ότι συναντάμε σήμερα στον κόσμο της τεχνολογίας είναι αποτέλεσμα πολλών μηνών ή και ετών εργασίας και ανάπτυξης. Η “δουλειά” που γίνεται σήμερα από την Apple και τους δημιουργούς εφαρμογών, μας εξασφαλίζει καλύτερες, πιο αξιόπιστες και πιο γρήγορες εφαρμογές για το άμεσο μέλλον.

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status