KGI: Η Apple σχεδιάζει τους δικούς της επεξεργαστές για χρήση στους Mac

KGI: Η Apple σχεδιάζει τους δικούς της επεξεργαστές για χρήση στους Mac
ired.gr

Εισαγωγή

Η Apple, σε αντίθεση με τις συσκευές της όπως το iPhone, το iPad, το Apple TV και το iPod Touch, χρησιμοποιεί τους επεξεργαστές της Intel για τους Mac υπολογιστές της. 

Η μετάβαση από τους PowerPC επεξεργαστές στην x86 (Intel) τεχνολογία ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2005 στο WWDC και ξεκίνησε στις αρχές του 2006. Ολοκληρώθηκε λίγους μήνες μετά

Από το 2006 έως και σήμερα οι επεξεργαστές της Intel “δεσπόζουν” στους Mac. Εδώ και μήνες συζητείται η πιθανότητα να χρησιμοποιήσει η Apple επεξεργαστές σχεδιασμένους από την ίδια και στους Mac υπολογιστές της

Η αναφορά της KGI

Η KGI, η οποία έχει ένα αρκετά σοβαρό ιστορικό στις προβλέψεις των κινήσεων της Apple, στο νέο report της αναφέρει πως ο σχεδιασμός της εταιρείας από το Cupertino έχει προχωρήσει και πως σε ένα με δύο χρόνια θα δούμε τον πρώτο Mac που θα χρησιμοποιεί ειδικά σχεδιασμένο SoC (System on Chip) ARM-based επεξεργαστή. Αντίστοιχο δηλαδή με αυτούς που χρησιμοποιούν σήμερα τα iPhone και τα iPad.

Αναμένεται ο πρώτος επεξεργαστής που θα “περάσει” στα Mac να είναι ο Α10X, αυτός δηλαδή που θα κατασκευαστεί για το iPhone 7 το 2016.

ired mac-KGI-Arm-CPU-at Macs-01

Τα πλεονεκτήματα

Μια τέτοια κίνηση από πλευράς Apple θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερες επιλογές παραμετροποίησης κατά τον σχεδιασμό του chip, ειδικές για τον Mac στον οποίο θα χρησιμοποιηθεί. Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από τα laptop της εταιρίας θα μπορούσε να προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην δύσκολη αυτή αγορά.

Επίσης, ένα πιθανό μεγάλο πλεονέκτημα είναι το χαμηλότερο τελικό κόστος κατασκευής (περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων χρήσης των τεχνολογιών) των chips, κάτι που αναμένεται να δώσει την δυνατότητα στην Apple να μειώσει τις τιμές στους φορητούς υπολογιστές της.

Με βάση το report της KGI, το Α10Χ chip αναμένεται να τοποθετηθεί σε φορητούς υπολογιστές της μεσαίας κατηγορίας, εφόσον η απόδοσή τους κυμανθεί μεταξύ των Atom και iCore 3 επεξεργαστών της Intel

Η άποψή μας

Τελικά η μετάβαση κάποιων “low endMac στην ARM-based τεχνολογία των chips που σχεδιάζει η Apple δείχνει να μην είναι απλά μια φήμη. Εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι της Apple για χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας αλλά και μείωσης των τελικών τιμών διάθεσης των συγκεκριμένων μοντέλων προς τους καταναλωτές, μια τέτοια κίνηση θα ήταν κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη από τους χρήστες, παγκοσμίως.

Και βέβαια, θα έβαζε τις βάσεις για την μεταφορά του OS X στις συσκευές που χρησιμοποιούν ARM-based chips, κάτι που πιστεύουμε πως θα ήταν εξαιρετική στρατηγικά κίνηση που θα προσέθετε το πλεονέκτημα της “ευελιξίας” στην εταιρία για τις μελλοντικές της κινήσεις.