Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θέλετε να μεταβείτε σε Mac; (Πρώτες απορίες)

Θέλετε να μεταβείτε σε Mac; (Πρώτες απορίες)
ired.gr

Αρκετοί αναγνώστες της ιστοσελίδας μας, αναζητούν πληροφορίες σχετικές με τη χρήση των υπολογιστών Mac, καθώς είναι νέοι χρήστες του λογισμικού OS X της Apple. Οι λόγοι που τους οδήγησαν για να εγκαταλείψουν το περιβάλλον Windows και μπουν στον κόσμο της Apple εστιάζονται κυρίως σε τρία σημεία. 

Έχουν απαυδήσει από τα διάφορα προβλήματα που έχουν με το λογισμικό των Windows, έχουν αποκτήσει iPhone ή άλλη συσκευή και είναι ευχαριστημένοι ή έχουν φίλους ή άλλα μέλη της οικογένειας, τους οποίους εμπιστεύονται και τους έχουν μεταφέρει την εμπειρία τους. Όμως υπάρχουν κι άλλες ερωτήσεις που θέλουν απαντήσεις.  

Θα πρέπει να κατανοήσουμε πως οι περισσότεροι από τους μισούς επισκέπτες των σημείων πώλησης Apple προϊόντων, οι οποίοι επιθυμούν να αγοράσουν ένα Mac υπολογιστή, συμπεριλαμβανομένων και των Apple Stores, είναι νέοι χρήστες στην πλατφόρμα. 

Εάν ανήκετε κι εσείς σε αυτούς, θα πρέπει να γνωρίζετε πως δεν είστε μόνοι. Οι υπεύθυνοι της Apple έχουν δαπανήσει αρκετό χρόνο ώστε να κάνουν τη μεταφορά αυτή για όλους εσάς, όσο γίνεται ανώδυνη.

Ας δώσουμε τις δικές μας απαντήσεις σε μερικές από αυτές. Καταρχήν θα πρέπει να αναφερθούμε στο κόστος.

Δεν κοστίζουν πολλά χρήματα οι Mac υπολογιστές;

ired mac New to the mac-01

Στην πραγματικότητα όχι δεν κοστίζουν κι εξηγούμαστε. Σίγουρα μπορεί να δώσετε αρκετά χρήματα για την απόκτηση ενός Mac αλλά έχετε την επιλογή να ξεκινήσετε από ένα Mac mini, όπου το κόστος κυμαίνεται στα 500 €. Όσο παράξενο κι αν σας φαίνεται το μοντέλο Mac mini, είναι ιδανικό για τους περισσότερους χρήστες. 

Το Mac mini σας επιτρέπει να κάνετε χρήση της υπάρχουσας οθόνης από το PC σας, όπως επίσης το πληκτρολόγιο και το mouse. Σίγουρα σε αυτά τα χρήματα θα μπορούσατε να βρείτε εν υπολογιστή Windows, θα ήταν όμως ενδιαφέρουσα πρόκληση να βρείτε σε αυτή την τιμή έναν τόσο καλά εξοπλισμένο υπολογιστή όσο το Mac mini - συμπεριλαμβανομένου, του λογισμικού το οποίο είναι το ίδιο όπως στις μεγαλύτερες εκδόσεις Mac. 

Επιπλέον το Mac mini δεν συμπεριλαμβάνει πλήθος trial προγραμμάτων ή άλλων περιττών αρχείων. 

Πόσο πολύπλοκη όμως είναι η χρήση τους;

Η χρήση ενός Mac δεν είναι πιο πολύπλοκη από έναν υπολογιστή Windows;

ired mac New to the mac-02

Όπως όλα τα πράγματα χρειάζονται κάποιο διάστημα για να τα συνηθίσετε, το ίδιο ισχύει και για την αλλαγή από το PC στους υπολογιστές Mac. Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο υπολογιστικών συστημάτων. 

Το πλήκτρο Command, εκτελεί εντολές παρόμοιες με το πλήκτρο control ενός PC. Το πλήκτρο option έχει αντικατασταθεί από το πλήκτρο alt και η απουσία ορισμένων πλήκτρων στο mouse ή στο trackpad συγχέει τους χρήστες PC. (θα επανέλθουμε στο κομμάτι αυτό).

Η Apple το γνωρίζει αυτό κι έχει συμπεριλάβει οδηγίες χρήσης προκειμένου με να κάνει τη μετάβασή σας στο σύστημα, σωστά. Εάν πατήσετε στο tab Βοήθεια του menu Finder θα βρείτε μία επιλογή "Γνωρίστε το Mac σας". 

Επιλέγοντάς τη θα μεταφερθείτε σε μία υποενότητα στην επίσημη ιστοσελίδα της Apple, η οποία θα σας υποδείξει τη διαχείριση ενός Mac. Επιλέξτε και πάλι “Βοήθεια” από το menu, στη συνέχεια "Βοήθεια Mac" και στις Πληροφορίες για Mac επιλέξτε Το πρώτο σας Mac και θα συναντήσετε πλήθος χρήσιμων πληροφοριών. Όλα όσα θέλετε να μάθετε βρίσκονται εκεί. 

Ναι αλλά δεν θα χρειαστούμε πρόσθετα περιφερειακά ειδικά για Mac υπολογιστές;

Πρέπει να χρησιμοποιήσω ειδικό mouse/πληκτρολόγιο/αποθηκευτικό δίσκο/εκτυπωτή;

ired mac New to the mac-03

Κατηγορηματικά Όχι. Η Apple μας επιβεβαιώνει πως οποιοδήποτε περιφερειακό μηχάνημα, έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με έναν υπολογιστή PC, είναι συμβατό εξίσου και με έναν υπολογιστή Mac. 

Εξωτερικά mouse αναγνωρίζονται μόλις τα συνδέσετε στον υπολογιστή, και σε αντίθεση με την πεποίθηση ορισμένων, αναγνωρίζει όλα τα πλήκτρα τους (πολλοί κατασκευαστές δίνουν οδηγίες για την αναγνώριση δευτερεύοντος πλήκτρου - δεξί κλικ - και τη προσαρμογή του). 

Πληκτρολόγια επίσης δουλεύουν κανονικά - οι υπολογιστές Mac σας προτρέπουν να πληκτρολογήσετε ώστε να συντονιστούν με αυτά. Όσο αφορά τους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους θα πρέπει να μορφοποιηθούν για χρήση σε Mac μέσω του βοηθητικού προγράμματος μορφοποίησης δίσκου που βρίσκεται στο φάκελο Utilities (βοήθημα δίσκων). 

Στη περίπτωση που ο υπολογιστής Mac δεν διαθέτει λογισμικό προγράμματος οδήγησης για έναν εκτυπωτή, είναι δυνατό να κατεβάσει το απαραίτητο πρόγραμμα από τους servers της Apple, χωρίς την ανάγκη κάποιας ενέργειας από εσάς. 

Τι γίνεται με τα έγγραφα σε Word, Excel και Power point;

Η σουίτα παραγωγικότητας Office λειτουργεί στους υπολογιστές Mac;

ired mac New to the mac-04

Ναι, λειτουργούν. Η Microsoft έχει αναπτύξει εκδόσεις Office για τους Mac υπολογιστές, εδώ και αρκετά χρόνια.  Μπορείτε να τις αγοράσετε εφάπαξ ή εάν προτιμάτε να γίνεται συνδρομητής στο πρόγραμμα Microsoft's Office 365 (για $ 10 το μήνα) το οποίο και μπορείτε να εγκαταστήσετε. 

Να αναφέρουμε πως το Office πλέον είναι διαθέσιμο εντελώς δωρεάν και στο λειτουργικό iOS. Για τους περιστασιακούς χρήστες Office, δεν είναι αναγκαίο κάτι από τα παραπάνω. Η Apple έχει αναπτύξει τη δική της σουίτα παραγωγικότητας με χρήσιμες εφαρμογές, οι οποίες μιμούνται τις εφαρμογές του Office.  

Για παράδειγμα η Apple αναπτύξει την εφαρμογή Pages για επεξεργασία κειμένου, την εφαρμογή Numbers ως υπολογιστικά φύλλα και την εφαρμογή Keynote για τη δημιουργία παρουσιάσεων (ανάλογα των Word, Excel και Power Point). Όλες αυτές οι εφαρμογές έχουν την ικανότητα να εισάγουν και να εξάγουν αρχεία Office. 

Η εταιρεία Apple έως το Σεπτέμβριο του 2013, χρέωνε όλες αυτές τις εφαρμογές αλλά πλέον παρέχονται δωρεάν με με κάθε νέο υπολογιστή Mac. Σίγουρα κάποιοι χρήστες επιθυμούν να κάνουν χρήση της σουίτας Office, κανένα πρόβλημα, η εναλλακτική πάντως υπάρχει. 

Υπάρχουν αντι-ιικά για τους υπολογιστές Mac;

Οι υπολογιστές Mac δεν προσβάλλονται από ιούς;

Οι υπολογιστές Mac δεν είναι τόσο ευαίσθητοι, όσο σχεδόν οι περισσότεροι υπολογιστές, στις μολύνσεις από κακόβουλο λογισμικό, όπως ιούς, trojan, keyloggers κλπ. Τα περισσότερα από αυτά στοχεύουν στη ελλιπή ασφάλεια του λογισμικού Windows. Η Apple διαθέτει δικά της αντίμετρα για την αντιμετώπιση αυτού του είδους θεμάτων. 

Λογισμικό anti-malware το οποίο αποκαλείται Gatekeeper συμπεριλαμβάνεται στην ενότητα ρυθμίσεων Security & Privacy, στις προτιμήσεις συστήματος ενός Mac. Στην πραγματικότητα εφαρμογές στο Mac εγκαθίστανται μέσω του Mac App Store,  ώστε η εταιρεία να ελέγχει το λογισμικό, αποφεύγοντας τέτοιου είδους προβλήματα. 

Έχετε την επιλογή να παρακάμψετε αυτές τις ρυθμίσεις προτιμήσεων, εάν δεν έχετε θέματα με adware λογισμικό. Eμείς δεν θα συμφωνούσαμε με μία τέτοια ενέργεια εκτός αν πραγματικά είστε πολλοί προσεκτικοί. Ορισμένες εταιρείες έχουν αναπτύξει προγράμματα anti-malware για Mac.  Κανονικά δεν χρειάζονται, αλλά σας αναφέρουμε πως υπάρχουν, εάν επιθυμείτε extra ασφάλεια.

Έχω ένα πρόγραμμα που τρέχει μόνο σε Windows τι μπορώ να κάνω;

Παρότι υπάρχουν εφαρμογές που είναι μόνο για Windows λειτουργικό σύστημα, ωστόσο υπάρχουν παρόμοιες εφαρμογές και στο λογισμικό OS X. Κάνοντας μία αναζήτηση, το πιο πιθανό είναι να βρείτε κάποια αντίστοιχη. Οι υπολογιστές Mac τρέχουν διαφορετικό λειτουργικό σύστημα από ό,τι οι υπολογιστές Windows και προφανώς η ίδια εφαρμογή η οποία είναι συμβατή σε ένα PC, δεν γίνεται να τρέξει στον υπολογιστή Mac, σε κανονικές συνθήκες. 

Αλλά, οι υπολογιστές Mac διαθέτουν ένα ευέλικτο λειτουργικό το οποίο μπορεί να διαμορφωθεί ώστε να τρέξει εφαρμογές Windows. Συγκεκριμένα η Apple έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα το οποίο λέγεται Boot Camp και θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε ένα ξεχωριστό κομμάτι στο δίσκο σας (partition) για να το εκμεταλλευτείτε ως περιβάλλον Windows και να το διαχειριστείτε αναλόγως. 

Όταν ο υπολογιστής σας Mac ενεργοποιηθεί σε περιβάλλον Windows, θεωρείται ως PC Windows, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για προγράμματα και διαχείριση.

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί πως ένα μειονέκτημα του προγράμματος Boοt Camp, είναι η ανάγκη επανεκκίνησης του υπολογιστή σας Mac κάθε φορά που επιθυμείτε να αλλάξετε λειτουργικό σύστημα. 

Εάν υπάρχει ανάγκη ταυτόχρονης χρήσης, θα πρέπει να εγκαταστήσετε μία εφαρμογή εικονικού περιβάλλοντος (virtual machine), η οποία θα σας δώσει τη δυνατότητα να εναλλάσσετε τα δύο λειτουργικά. Τέτοιου είδους εφαρμογές υπάρχουν και free, με τίτλο VirtualBox καθώς και τα δημοφιλή Parallels Desktop και VMWare Fusion. 

Τα τελευταία μπορείτε να τα κατεβάσετε και να τα δοκιμάσετε στην trial έκδοσή τους, πριν προβείτε σε αγορά. Να έχετε υπόψιν σας πως θα χρειαστείτε ένα αντίγραφο των Windows (και τις εφαρμογές που επιθυμείτε να εγκαταστήσετε) ώστε να τις χρησιμοποιήσετε στον υπολογιστή σας, Mac.

Μπορώ να μεταφέρω τα δεδομένα μου από τον υπολογιστή μου;

ired mac New to the mac-05

Μπορείτε πολύ εύκολα. αρκεί να τα αντιγράψετε σε ένα εξωτερικό δίσκο μέσω USB, ή οποιαδήποτε συσκευή μεταφοράς δεδομένων, να τη συνδέσετε σε έναν υπολογιστή Mac και να μεταφέρετε τα δεδομένα σας. Η Apple έχει συμπεριλάβει εφαρμογή στον φάκελο Utilities με τίτλο "Βοηθός μετεγκατάστασης", προσφέροντας τη δυνατότητα αντιγραφής περιεχομένων από το PC σας στο ίδιο user directory, στον νέο υπολογιστή σας, Mac. 

H συγκεκριμένη εφαρμογή λειτουργεί σε συνδυασμό με μία άλλη εφαρμογή-βοήθημα για τον υπολογιστή Windows, την οποία μπορείτε να την κατεβάσετε από την ιστοσελίδα της Apple. (Migration Assistant για Windows).  

Εδώ κάπου θα σταματήσουμε την ανάλυση προκειμένου, να κάνετε πράξη τις συμβουλές μας. Εάν υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα (σίγουρα θα υπάρχουν), είμαστε πρόθυμοι να σας απαντήσουμε στα σχόλια. 

από DINFUN

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status