Sapphire :Η Apple ενέπνευσε την επανάσταση

Sapphire :Η Apple ενέπνευσε την επανάσταση
ired.gr

Για αρκετά χρόνια το Gorilla Glass ήταν το ανθεκτικότερο υλικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μία mobile συσκευή, για την προστασία της ευαίσθητης οθόνης LCD. Πρόκειται για ένα χημικό μείγμα από διοξείδιο του πυριτίου, νατρίου και μαγνησίου ανθεκτικό στις γρατζουνιές, το οποίο ήταν ο χρυσός κανόνας για την προστασία της οθόνης ενός smartphone, από θραύση τα τελευταία χρόνια. 

Όμως στα μέσα του 2013 μία εναλλακτική επιλογή εμφανίστηκε, το ζαφείρι (κρυσταλλική αλουμίνα). Ένα υλικό ακριβότερο από το Gorilla Glass, αλλά πολύ πιο σκληρό. Συγκεκριμένα έως και τρεις φορές πιο ισχυρό. Το υλικό που μπορεί να χαράξει ένα κρύσταλλο από ζαφείρι, είναι μόνο το διαμάντι. 

Την εποχή εκείνη φημολογείται πως η Apple, αναμένεται να εντάξει το υλικό αυτό, στις νέες συσκευές της, φήμες οι οποίες εντάθηκαν με τη συνεργασία της εταιρείας, με την GT Advanced Technologies, για την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής κρυσταλλικής αλουμίνας, στη Mesa της Αριζόνα. Η συνεργασία δεν ευδοκίμησε. 

Το κρύσταλλο από ζαφείρι δεν ενσωματώθηκε στο iPhone 6 και iPhone 6 Plus, (πλην την κατασκευή του φακού της κάμερας) και το εργοστάσιο της GT Advanced, προχώρησε σε πτώχευση. Αποδείχθηκε δε, πως υπάρχουν ιδιαίτερες δυσκολίες στο να δημιουργηθεί κρύσταλλο από ζαφείρι για χρήση σε μεγαλύτερες συσκευές, όπως smartphone και tablets, σύμφωνα με τον αναλυτή Calvin Hseih της εταιρείας DisplaySearch. 

ired iphone Apple Saphire-01

Κατά πρώτον το κρύσταλλο από ζαφείρι είναι πολύ ακριβό υλικό. Κοστίζει πολλαπλάσια δολάρια, ανά τετραγωνικό μέτρο, σε σύγκριση με περίπου 5 cents ανά τετραγωνικό μέτρο που στοιχίζει το γυαλί. Κατά δεύτερον μπορεί να σπάσει ή να ραγίσει με τη σωστή γωνία πτώσης. Επιπλέον έχει χαμηλή οπτική μετάδοση λόγω της  μικρότερης διαπερατότητας, η οποία απαιτεί μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας για το φωτισμό της. 

Η λύση που πρότεινε η Apple, δεν ήταν μία οθόνη καθαρά από κρύσταλλο ζαφείρι όπως σε ένα ρολόι χειρός. Σύμφωνα  με αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, η Apple εμφανίζει μια οθόνη με ένα πολύ λεπτό στρώμα από κρύσταλλο ζαφείρι, το οποίο επικαλύπτει απανωτές στρώσεις γυαλιού. 

Η τεχνική αυτή, εκμεταλλεύεται τη σκληρότητα του υλικού, χωρίς την ανάγκη επιβάρυνσης της ζωής της μπαταρίας ή του συνολικού οικονομικού κόστους της συσκευής. Μία τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί όμως να πραγματοποιηθεί από την μία ημέρα στην άλλη. Ακόμη κι αν δεν δούμε ποτέ το ζαφείρι ως υλικό, να συμπεριληφθεί σε οθόνη iPhone, ήδη έχουν υπάρξει ενδιαφερόμενοι και προτάσεις για να το κάνουν πράξη, από άλλες εταιρείες, στις δικές τους συσκευές. 

H Huawei, ανακοίνωσε μια ειδική έκδοση 5 ιντσών του P7, το οποίο όπως διέδωσαν στη φετινή έκθεση CES, είναι κατασκευασμένο από κρύσταλλο ζαφείρι και πωλείται στην Κίνα. Επίσης διαρροές της εταιρείας Xiaomi αναφέρουν πως το Mi5, θα έχει οθόνη από το ίδιο υλικό, και αναμένεται να διατεθεί αυτόν τον μήνα. 

LG και Samsung, ακούγεται πως αναπτύσσουν οθόνες από κρύσταλλο ζαφείρι για τις συσκευές τους, στο απόηχο των προσπαθειών της Apple. 

Eίτε μας αρέσει είτε όχι, η Apple συνεχίζει να ηγείται στο χώρο τον smartphones. Μετά την προσθήκη του αισθητήρα αφής στο iPhone 5s, μια σειρά από άλλες εταιρείες κατασκευής smartphone, συμπεριλαμβανομένων της Samsung, HTC, Huawei,  συμπεριέλαβαν παρόμοιους βιομετρικούς σαρωτές στα μοντέλα τους. Ένα ακόμη δευτερευούσης σημασίας σημείο, ήταν η προσθήκη gold χρωματικής απόχρωσης, όπου την ακολούθησαν κι άλλοι κατασκευαστές. 

ired iphone Apple Saphire-02

Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι εταιρείες δεν περίμεναν τις ανακοινώσεις της Apple, αλλά βασίστηκαν στις φήμες και στις διαρροές από την εφοδιαστική αλυσίδα της εταιρείας. Το κρύσταλλο από ζαφείρι, εννοείται πως θα συμμετέχει και στις wearable συσκευές. H Apple έχει ένα μεγάλο μερίδιο στο χώρο με την πρόσοψη από κρύσταλλο, ζαφείρι στο επερχόμενο Apple Watch. Το υλικό συμμετέχει στην αγορά της ωρολογοποιίας εδώ και πολλά χρόνια. 

Στο Apple Watch, ένα αξεσουάρ μόδας καρπού, το κρύσταλλο από ζαφείρι, έρχεται ως premium επιλογή. Και φυσικά λόγω της εισόδου της Αpple στη wearable αγορά και λόγω του ότι πρόκειται για συσκευές οι οποίες φοριούνται στον καρπό κι άλλες high-end wearable συσκευές έχουν επικεντρωθεί στην αντοχή. 

Συγκεκριμένα η Garmin με το νέο της προϊόν Fenix 3 GPS καθώς κι ένας fitness tracker εν ονόματι Wellograph, προσανατολισμένος στους αθλητές, είναι μεταξύ των συσκευών που θα διαθέτουν οθόνες από κρύσταλλο ζαφείρι. Στην περίπτωση της Garmin, το μοντέλο με κρύσταλλο ζαφείρι θα επιβαρύνεται κατά 100$ στην ήδη ανεβασμένη τιμή του (500$). 

από DINFUN

Δείτε περισσότερα: