Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σώστε τη δουλειά σας με το Versions (Mac)

Σώστε τη δουλειά σας με το Versions (Mac)
ired.gr

Προσοχή-προσοχή: η παρακάτω ιστορία έχει απόλυτη σχέση με γνωστά πρόσωπα και πράγματα οπότε διαβάστε παρακάτω γιατί θα μπορούσε να συμβεί και σε σας.

Τις προάλλες, που λέτε, έγραφα ένα κείμενο στο Pages για την παρέα μας στο Blog του ired.gr κι επειδή βαριόμουν να μορφοποιήσω εκ νέου το έγγραφο, μου ήλθε η φαεινή ιδέα να ανοίξω ένα προηγούμενο που είχε τις μορφοποιήσεις που ήθελα και να αντικαταστήσω τα παλιά με τα καινούρια.

Έτσι κι έκανα. Άνοιξα το παλιότερο έγγραφο, έσβησα όλα αυτά που δεν ήθελα κι άρχισα να γράφω αυτά που ήθελα. Φτάνοντας σε κάποιο σημείο, θέλησα να κάνω μια  Αποθήκευση για να μη γίνει κανένα ατύχημα και τα χάσω όλα. Αφηρημένα λοιπόν πατάω το συνδυασμό  CTL+S και ενώ περίμενα να εμφανιστεί το γνωστό παράθυρο που θα μου ζητούσε όνομα για το νέο κείμενο, εκείνο - όπως ήταν φυσικό - “σώθηκε” κατευθείαν πάνω στο παλιό που είχα ανοίξει αντικαθιστώντας το.

Η καταστροφή είχε μόλις συντελεστεί. Είχα χάσει την προηγούμενη δουλειά μου. Τόμπολα! Τι κάνουμε τώρα; Θα μου πείτε, “Καλέ μου άνθρωπε, γιατί δεν έφτιαχνες ένα πρότυπο όπως το θέλεις και μετά να το ανοίγεις κάθε φορά από τα πρότυπα και να μην έχεις φασαρίες;” Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα, που λένε.

Εδώ λοιπόν υπεισέρχεται μια άλλη φαεινή ιδέα που πραγματικά έσωσε την κατάσταση. Και το όνομα αυτής (τα-νταααα) Versions (Εκδόσεις).

Τι θέλει να πει ο ποιητής;

Ή αλλιώς, “Τ’ ειν’ τούτ’ ;” Και εξηγούμεθα. Από την έκδοση του Mac OS X 10.9 (Mavericks) η Apple, έχοντας προβλέψει ότι θα υπάρχουν κάτι “έξυπνοι” σαν και του λόγου μου, προνόησε και πρόσθεσε μια λειτουργία που σώζει ζωές (και χαμένες δουλειές). 

Επεκτείνοντας κατά κάποιο τρόπο τη δυνατότητα του Time Machine που μας επιτρέπει να επαναφέρουμε αλλαγές που έχουν γίνει στο μηχάνημά μας επιστρέφοντας σε προηγούμενες ημερομηνίες, πρόσθεσε μια επιπλέον δυνατότητα στα προγράμματά της (και σε όσα προγράμματα τρίτων θα το υποστήριζαν), να επιστρέφουμε σε προηγούμενες ημερομηνίες ενός εγγράφου, προκειμένου να βρούμε κάτι που χάσαμε και να το επαναφέρουμε.

Αυτό έκανα κι εγώ. Χρησιμοποιώντας το Versions πήγα και βρήκα την τελευταία φορά που είχα σώσει το παλιό κείμενό μου, το επανέφερα, το έσωσα ξανά και… τέλος καλό, όλα καλά. Βέβαια φρόντισα πιο πριν να σώσω το καινούριο κείμενο με νέο όνομα για να μη γίνουν όλα κουλουβάχατα.

Έτσι, θα μοιραστώ μαζί σας το μεγάλο μυστικό για το πώς κάνουμε κάτι τέτοιο.

Πώς γίνεται;

Για το παράδειγμά μας θα χρησιμοποιήσω το Pages (μια που εκεί την πάτησα), αλλά  να ξέρετε ότι με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να επαναφέρετε παλαιότερη εργασία σας σε  οποιοδήποτε πρόγραμμα  υποστηρίζει τη λειτουργία αυτή.

Ας πούμε λοιπόν ότι έγινε η ζημιά και θέλουμε να βρούμε μια προηγούμενη σωστή έκδοση του εγγράφου μας προκειμένου να την επαναφέρουμε και να σωθούμε.

ired mac versions-01

εικόνα 1

  • Πηγαίνουμε στο μενού Αρχείο > Επιστροφή σε > Περιήγηση σε όλες τις εκδόσεις (εικόνα 1). Μόλις πατήσουμε με το ποντίκι την επιλογή, εμφανίζεται στην οθόνη μας το περιβάλλον της εικόνας 2. Βλέπουμε πόσο πολύ θυμίζει τη λειτουργία του Time Machine (για όσους το έχουν χρησιμοποιήσει).

ired mac versions-02

εικόνα 2

  • Στα αριστερά βλέπουμε το παρόν έγγραφο στο οποίο εργαζόμαστε και στα δεξιά υπάρχει μια στοίβα με την τελευταία αποθήκευση που είχαμε κάνει και όλες τις προηγούμενες. Ψάχνουμε στη στοίβα (κάνοντας κλικ στην κορυφή της κάθε καρτέλας) μέχρι να εμφανιστεί η έκδοση του εγγράφου μας που έχει το σωστό περιεχόμενο (αυτό που χάσαμε). Πατώντας πάνω του το βλέπουμε να γίνετε μεγαλύτερο από τα άλλα που σημαίνει ότι το έχουμε επιλέξει (εικόνα 3).

ired mac versions-03

εικόνα 3

  • Πατάμε κατόπιν το πλήκτρο “επαναφορά” που βρίσκεται από κάτω (εικόνα 4).

ired mac versions-04

εικόνα 4

  • Μόλις το κάνουμε, εμφανίζεται το έγγραφο που θέλουμε μόνο του στο περιβάλλον του Pages όπου μπορούμε πια να το σώσουμε και έτσι το επαναφέραμε - εικόνα 5 (βαθιές ανάσες, γλυτώσαμε το εγκεφαλικό και πάλι).

ired mac versions-05

εικόνα 5


Το δια ταύτα

Ίσως από το “χαριτωμένο” τρόπο που διηγήθηκα την περιπέτειά μου, να καταλάβατε πόσο σημαντική είναι μια τέτοια λειτουργία. Πραγματικά είναι μια μεγάλη ανακούφιση να ξέρει κανείς ότι υπάρχει ένας μηχανισμός ασφαλείας σε περίπτωση που υπάρξει μια απώλεια δεδομένων αυτού του τύπου. 

Μπορεί μερικές φορές να μην είναι δυνατόν να επαναφέρουμε τη δουλειά μας στο ακέραιο, αλλά τουλάχιστον, μπορούμε να βρούμε και να ανακτήσουμε ένα μεγάλο τμήμα της ώστε να μην ξεκινάμε πάλι από την αρχή. Και σίγουρα, αυτό είναι κάτι σημαντικό.

από Elichord

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status