Ο περιηγητής Safari κλείνει 12 χρόνια ύπαρξης

Ο περιηγητής Safari κλείνει 12 χρόνια ύπαρξης
ired.gr

Τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα...  στις 7 Ιανουαρίου του 2003, ο Steve Jobs ανακοίνωσε στο Macworld του Σαν Φρανσίσκο, πως η Apple έχει αναπτύξει τον δικό της περιηγητή, ο οποίος θα αποκαλείται Safari. 

Την ίδια μέρα κυκλοφόρησε η πρώτη δοκιμαστική έκδοση. H Βάση του Safari 1, στηρίζονταν στη  τότε KHTML engine γνωστή ως WebKit. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 7 Ιανουαρίου του 2007, ο Steve επρόκειτο να ανακοινώσει το iPhone, τονίζοντας πως θα συμπεριληφθεί μία mobile έκδοση του Safari browser. 

Έξι μήνες αργότερα στο παγκόσμιο συνέδριο προγραμματιστών του 2007, ο Jobs ανακοίνωσε την τρίτη έκδοση του Safari για Mac OS X v.10.5, Windows XP και Windows Vista. Την ίδια εποχή ο Safari 3 αναδείχθηκε ως ο ταχύτερος περιηγητής για Windows. Η εταιρεία έχει μειώσει πλέον την υποστήριξη για Windows.

Η τελευταία έκδοση του Safari είναι η 8 και εμφανίστηκε με την έκδοση 10.10 του OS X Yosemite. Περιλαμβάνει υποστήριξη WebGL για φυσική 3D εμπειρία στον browser, indexedDB όπου επιτρέπουν στις δομές δεδομένων να κάνουν cache με client side και να αποθηκεύουν δεδομένα για web applications.

Javascript promises, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε προγραμματιστές να δουλέψουν με πρότυπα ασύγχρονου προγραμματισμού πολύ ευκολότερα. CSS Shapes και Compositing όπου επιτρέπει στις ιστοσελίδες να έχουν γύρω από τις εικόνες, ροές κείμενου και γεωμετρικά σχήματα. SPDY ένα ανοιχτό πρωτόκολλο το οποίο τα sites που το υιοθετούν μπορούν να αυξήσουν την ταχύτητα φόρτωσης της σελίδας βελτιώνοντας την ασφάλεια της. 

HTML 5 premium video, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στο browser να αναπαράγει encrypted και χαμηλής κατανάλωσης video.

Είμαστε ανυπόμονοι να δούμε τι θα συμβεί στο Safari, όταν μπει στην εφηβεία το επόμενο έτος... παρακολουθήστε εν τω μεταξύ την ανακοίνωση του Safari browser στο Macworld 2003. 

Πηγή