Ένα μαγικό ταξίδι σε 10 ιστορικές στιγμές της εταιρείας Apple

Ένα μαγικό ταξίδι σε 10 ιστορικές στιγμές της εταιρείας Apple
ired.gr

Η εταιρεία Apple Inc. (έως τις 9 Ιανουαρίου του 2007 Apple Computer Inc.), γνωστή στους περισσότερους ως Apple, είναι μια πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας, με έδρα το Cupertino  της Καλιφόρνια, η οποία σχεδιάζει, αναπτύσσει και πουλά καταναλωτικά ηλεκτρονικά είδη, λογισμικό, online υπηρεσίες και υπολογιστές. 

Αναφέρουμε εν τάχει τα πιο γνωστά χάριν του άρθρου, όπως οι υπολογιστές της σειράς Macintosh, το λειτουργικό σύστημα OS X, η φορητή συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων iPod, το iPhone και το πολυσυζητημένο iPad. 

Σήμερα θα σας ταξιδέψουμε στο μαγικό κόσμο της ιστορίας της Apple, κάνοντας μερικές στάσεις σε σημαντικές ημερομηνίες του παρελθόντος. Εάν έχετε βάλει τις ζώνες, ξεκινάμε.

Πρώτος μας προορισμός το garage της οικίας Jobs, το έτος 1976.

Σύσταση εταιρείας Apple Computers

ired apple magic history travel-01

O Steve jobs ένας 21χρονος φοιτητής εγκαταλείποντας το κολέγιο, επέστρεψε στους γονείς του στο Los Altos της Καλιφόρνια. Ο ίδιος και οι δύο του φίλοι, Ronald Wayne και Steve Wozniak, σχεδόν καθημερινά, σύχναζαν στο γκαράζ του σπιτιού του, με τις ώρες. 

Θα έλεγε κανείς πως δημιουργούσαν τη δική του ροκ μπάντα. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ίσχυε. Οι τρεις νέοι είχαν άλλα σχέδια στο μυαλό τους. Πρέπει να αναφέρουμε πως οι Jobs και Wayne, ήταν ήδη συνεργάτες στην εταιρεία video παιχνιδιών Atari, ενώ ο μεγαλύτερος σε ηλικία (26 ετών) Wozniak, εργαζόταν στη Hewlett-Packard. 

Οι τρεις φίλοι σε εκείνο το γκαράζ ίδρυσαν την εταιρεία Apple Computers, την 1η Απριλίου του 1976. Κι ενώ ο Jobs και ο Wozniak συνέχιζαν τις προσπάθειές τους ώστε το όραμα Apple Computer να γίνει πραγματικότητα, ο Wayne εγκατάλειψε την εταιρεία, πουλώντας τότε το μερίδιό του για 800 δολάρια, τρεις μήνες μετά τη σύστασή της.

Παρουσίαση του Apple I

ired apple magic history travel-02

O πρώτος υπολογιστής της εταιρείας Apple Computer, διά χειρός Steve Wozniak, δημιουργήθηκε στο γκαράζ των γονιών του Steve Jobs, κι έκανε την πρώτη παρουσίασή του στο Homebrew Computer Club του Palo Alto, το 1976. Η επεξεργαστική ισχύ του Apple I, ήταν όμοια με έναν ξύλινο υπολογιστή τσέπης.

Από τον Apple I, απουσίαζαν το πληκτρολόγιο, η οθόνη (monitor) το mouse και ο σκληρός δίσκος. Παρόλα αυτά ο πρώτος μικρο-υπολογιστής στην ιστορία, ο οποίος συνδεόμενος με ένα πληκτρολόγιο και μία οθόνη, θα μπορούσε να εμφανίσει κείμενο, χωρίς την ανάγκη επιπλέον κυκλωμάτων.  Το μηχάνημα αυτό ήταν πραγματικά ένα τεράστιο βήμα έναντι του ανταγωνισμού της εποχής.

Το πακέτο εξαρτημάτων του Apple I, πωλούνταν 666 δολάρια (καμία σύνδεση με τον αντίχριστο), απλά ο Wozniak έπαιζε με επαναλαμβανόμενα ψηφία. Πουλήθηκαν πάνω από 200 πακέτα από την εταιρεία Byte Shop, την πρώτη αλυσίδα καταστημάτων τεχνολογίας στον κόσμο. Ποιος έκανε τη συμφωνία άραγε; 

Το 1999 ο Apple I σφραγισμένος, χρίστηκε ως το πιο συλλεκτικό PC όλων των εποχών - ένας τυχερός λάτρης της τεχνολογίας, έδωσε για την απόκτησή του $ 50.000.

Το όχημα του χρόνου απογειώνεται πάλι με προορισμό το έτος 1984 και την ετήσια συνέλευση μετόχων της εταιρείας.

Η ανατολή του Mac υπολογιστή

ired apple magic history travel-03

Ο Steve Jobs παρουσίασε το Macintosh στην ετήσια συνέλευση μετόχων της εταιρείας στις 24 Ιανουαρίου 1984. Πραγματικά έγινε πανικός από ενθουσιασμό. Η τιμή λιανικής του υπολογιστή 2,495 δολάρια. 

Το Macintosh ήταν πραγματικά ο πρώτος υπολογιστής προσιτός στον απλό χρήστη, με πλήθος λειτουργίες για την εποχή όπως user interface, φακέλους εικονίδια κλπ.

Αξίζει να αναφέρουμε πως ήταν και η πιο θεαματική παρουσίαση ηλεκτρονικής συσκευής παγκοσμίως. 

Η διαφήμιση που προβλήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Superbowl, έμελλε να μείνει στην ιστορία. Ο γνωστός τότε σκηνοθέτης Ridley Scott, συστήνει το Mac στο κοινό με μία οργουελικής σύλληψης διαφημιστική καμπάνια. 

Το tagline της διαφήμισης:  Apple is for non-conformists! (H Apple είναι για αντισυμβατικούς).

Τρίτη στάση στο μαγικό ταξίδι μας, αποτελεί μια δυσάρεστη στιγμή για την ιστορίας της Apple, σχεδόν έναν χρόνο μετά. 

Η επιστροφή του Steve Jobs

ired apple magic history travel-04

"Εκείνα τα χρόνια ήταν εντελώς ανεξέλεγκτος”, με αυτή τη φράση, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, εξήγησε την απόφαση τους να απολύσουν τον Steve Jobs το 1985. Κι αυτή ήταν η πραγματικότητα. Ο Steve Jobs μπορεί να ήταν πανέξυπνος, αλλά κακός συνεργάτης. Όταν του καρφωνόταν μία ιδέα αλίμονο σε όποιον διαφωνούσε. 

Ακόμη και ο πρώην CEO της Pepsi John Sculley, ο οποίος εντάχθηκε στην Apple, παίζοντας ουσιαστικά το ρόλο της “babysitter" του Jobs, δεν μπορούσε να συνεργαστεί με τον “φανατικό οπαδό”.

Στην πραγματικότητα ο Sculley ήταν αυτός ο οποίος δρομολόγησε την ανατροπή του. Για να πούμε την αλήθεια η σχέση τους δεν ξεκίνησε καλά. Ο Jobs είχε καλέσει τον Sculley να ενταχθεί στην εταιρεία με τη φράση "Θέλετε να περάσετε το υπόλοιπο της ζωής σας πουλώντας ζαχαρόνερο σε παιδάκια ή θέλετε να έχετε μια ευκαιρία να αλλάξετε τον κόσμο; 

Το 1997 με την εταιρεία να λειτουργεί με ζημία και τα Windows 95  να πουλάνε ξέφρενα, το διοικητικό συμβούλιο της Apple αποφάσισε πως αυτό που χρειαζόταν η εταιρεία ήταν ένας "φανατικός οπαδός”.

Τον Αύγουστο του ίδιου έτους ο Steve Jobs επανέρχεται στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου ως CEO - σε πρώτη φάση ως προσωρινός. Το Fortune εκείνη την εποχή γράφει πως επανήλθε πολύ διαφορετικός, από ότι ήταν όταν αποχώρησε κι ενδιαφερόταν να δημιουργεί μόνο όμορφα αντικείμενα, εκθειάζοντας έτσι την θριαμβευτική επιστροφή του συν-ιδρυτή της.

Στη συνέχεια ο Steve Jobs αποτέλεσε ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. Το 2009 μετά την είδηση του προβλήματος υγείας του και την αναγκαστική αναρρωτική άδεια για ιατρικούς λόγους, η μετοχή της εταιρείας έπεσε σχεδόν 10%.

Συνεχίζουμε το ταξίδι μας, αυτή τη φορά προορισμό μας το έτος 1998.

Η εμφάνιση και διάθεση του iMac

ired apple magic history travel-05

O γνωστός έως σήμερα, iMac, πρώτο παρουσιάστηκε το 1998 με δύο σημαντικά χαρακτηριστικά τα οποία τον έκαναν γρήγορα τον δημοφιλέστερο ηλεκτρονικό υπολογιστή της Αμερικής. 

Πρώτον, μία αυτόνομη ηλεκτρονική μονάδα χωρίς την ανάγκη setup από τον χρήστη και με λαβή που ήταν πολύ χρήσιμη για τις μετακινήσεις. Δεύτερον, είχε καταπληκτική για την εποχή εμφάνιση.

Την εποχή εκείνη τα ράφια των καταστημάτων τεχνολογίας, πλημμύριζαν από μπεζ computer. O πραγματικά εντυπωσιακός iMac με το ημιδιαφανές σώμα του, ξεχώριζε και έκλεβε το βλέμμα στους χρήστες που δεν γνώριζαν και πολλά από υπολογιστές. 

Πριν το πρώτο μοντέλο κλείσει χρόνο, ο Steve Jobs κυκλοφορεί τη δεύτερη έκδοση του σε 5 έντονα χρώματα. Την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του νέου iMac, η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη τριμήνου, τρεις φορές περισσότερα από όλη την προηγούμενη χρονιά.

Δυο χρόνια μετά αναδείχτηκαν οι δεξιότητες του Steve Jobs που απέκτησε, αναπτύσσοντας τη NeXT. Ναι εκεί κατευθυνόμαστε κι εμείς για τις λεπτομέρειες, στο έτος 2001.  

Η κυκλοφορία του λειτουργικού Mac OS X (Cheetah)

ired apple magic history travel-06

Kατά το χρονικό διάστημα που ο Steve Jobs ήταν εκτός Apple και δούλευε για τη NeXT τη άλλη εταιρεία που είχε ιδρύσει, αποκτώντας νέες δεξιότητες. Μια από αυτές έμελλε να αποδειχθεί σημαντική. Πρόκειται για τη σύλληψη του λειτουργικού Mac OS X, που γνωρίζουμε έως σήμερα. 

Με ημέρα κυκλοφορίας τον Μάρτιο του 2001, το λειτουργικό σύστημα που βασιζόταν στο Unix  - προμήνυε για μία νέα εποχή προγραμματισμού ανοιχτού κώδικα, γεγονός που έκανε ανταγωνιστές όπως η Microsoft, να θορυβηθεί. Το OS X ήταν ένα λειτουργικό σύστημα σχεδόν απρόσβλητο από crashes, σταθερό, ταχύτατο, εύκολο στο χειρισμό του, όπου θα γινόταν ένας από τους σημαντικότερους λόγους τα επόμενα χρόνια, κάποιος να αγοράσει Mac.

Ο έκτος προορισμός αποτελεί την αρχή, μιας ξέφρενης μανίας για την απόκτηση προϊόντων Apple.  

Η μανία για την απόκτηση του iPod

Με σύνθημα "Συμβουλή: δεν είναι Mac" η Apple τον Οκτώβριο του 2001 λανσάρει το νέο της δημιούργημα, ένα φοβερό και εντυπωσιακό iPod. Η υποδοχή που του επιφύλαξε το κοινό ήταν πραγματικά πρωτοφανείς και μόνο ως μανία μπορούμε να την περιγράψουμε. 

Ένα φορητό music player των 399 δολαρίων με τις καινοτομίες και την εντυπωσιακή για την εποχή, χωρητικότητά του, έγινε αμέσως ανάρπαστο. Η χρονική στιγμή που κυκλοφόρησε το iPod και η ιδιοφυής διαφημιστική καμπάνια του, το έβαλαν κυριολεκτικά σε κάθε τσέπη. Από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του έως και σήμερα έχουν πουληθεί πάνω από 170.000.000 συσκευές στον πλανήτη.

Τα έτη επιτυχιών διαδέχονται το ένα το άλλο κι εμείς μόλις φτάσαμε στο 2003.

iTunes με ονειρικές λήψεις

ired apple magic history travel-07

Δύο χρόνια μετά την απόσυρση του Napster για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, η Apple παρουσίασε το iTunes Store, εν έτει 2003, προσφέροντας νόμιμο downloading, προς $ 0,99 το κομμάτι. Πρέπει να αναφέρουμε πως η εφαρμογή iTunes υπήρχε ήδη από το 2001, ως μέθοδο αποθήκευσης και ταξινόμησης της μουσικής στους υπολογιστές Apple.

Η είσοδο της εταιρείας στην πώληση ψηφιακής μουσικής θα άλλαζε μια για πάντα την αγορά. Το iTunes store ήταν πολύ εύκολο στη χρήση, ενώ η μουσική του βιβλιοθήκη για την εποχή του ήταν αχανής. Το χαρακτηριστικό που το έκανε ασυναγώνιστο, ήταν ο αυτόματος συγχρονισμός, με το δημοφιλές iPod. 

Την πρώτη εβδομάδα διάθεσης το iTunes πούλησε 1 εκατομμύριο κομμάτια, ενώ τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια κομμάτια που είχαν πουληθεί μέσω της εφαρμογής.

Έτος 2007, συγκεκριμένα Ιούνιος 2007, μέρα πρώτης κυκλοφορίας μια συσκευής με τίτλο iPhone 2G, θα κατεβείτε;

  • « Προηγούμενο
  • 1/2
  • Συνέχεια άρθρου »