Tο 2015 αναμένεται να οριστεί η χρονιά της Apple

Tο 2015 αναμένεται να οριστεί η χρονιά της Apple
ired.gr

Η Apple το 2014 έκανε ρεκόρ πωλήσεων με τις μεγαλύτερες συσκευές iPhones, ικανοποίησε  του πολύχρονους πιστούς οπαδούς της με τη διάθεση των iMac retina και την αναβάθμιση των iPads και τώρα όλοι έχουν στέψει την προσοχή τους στο νέο έτος, όπου περιμένουν να δουν νέες κυκλοφορίες από τον γίγαντα της τεχνολογίας.

Alea jacta est. (ο κύβος ερρίφθη).

Ας πάρουμε τα πράγματα ένα ένα:

Apple Watch

To πιο πολυαναμενόμενο προϊόν για το 2015, ήδη έχει δει το φως της ημέρας, αναφερόμαστε στην wearable πρόταση της Apple, APPLE WATCH.  H συσκευή ανακοινώθηκε παράλληλα με τα νέα iPhones και την υπηρεσία Apple Pay, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. 

To smart watch της Apple  έχει υποσχεθεί να παρέχει γνωστοποιήσεις, fitness πληροφορίες και χαρακτηριστικά, καθώς και προηγμένη τεχνολογία αφής και υπηρεσίας Siri στον καρπό του χεριού σας, μέσω αντιστοίχισης με  το iPhone σας. 

ired Apple 2015 Apple's year-01

Παράλληλα η εταιρεία έχει θέσει στη διάθεση των προγραμματιστών, το SDK WatchKit, δίνοντας τους τη δυνατότητα να δημιουργήσουν πρόσθετα στις εφαρμογές τους για χρήση με το Apple Watch οι οποίες θα συμπληρώνουν την εμπειρία του οικοσυστήματος της Apple.  

Για παράδειγμα χειριστήρια ελέγχου music player, για να μην αναφέρουμε προτάσεις που θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν χειριστήρια συμβατά με την υπηρεσία HomeKit, συσκευές που θα την ενσωματώνουν αναμένεται να ανακοινωθούν τον Ιανουάριο στη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας CES.

Παρότι η εταιρεία έχει μεγάλα σχέδια για το προϊόν Apple Watch, δεν παύει να είναι η πρώτη έκδοση του προϊόντος σε μία νέα κατηγορία. Πόσοι αναμένεται να αγοράσουν τη νέα συσκευή; Νομίζουμε πως σίγουρα θα κάνει μία εντυπωσιακή είσοδο. Ήδη το Apple Watch έχει μια δυναμική. 

Φλερτάροντας με τη βιομηχανία της μόδας σε μεγάλο βαθμό, είναι σχεδόν σίγουρο πως η Apple θέλει να βγάλει τη δική της wearable συσκευή, πέραν των στενών ορίων της τεχνολογίας. Το Apple Watch αναμένεται να προσελκύσει πελάτες οι οποίοι επιθυμούν να αγοράσουν αντικείμενα από ατόφιο χρυσάφι. 

ired Apple 2015 Apple's year-02

Ακριβώς όπως η εταιρεία δεσπόζει στην κορυφή της πληροφορικής, έχει ως στόχο τα ανώτερα στρώματα της αγοράς των ρολογιών και θα είναι διασκεδαστικό και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, να δούμε πως θα λειτουργήσει κατά την διάθεση του προϊόντος. 

Μην ξεχνάμε πως η Apple δεν εφηύρε τα MP3 players ή τα tablets, όμως τα έκανα ποιοτικά και πραγματικά λειτουργικά. Έχει λοιπόν η εταιρεία το How To για την εισαγωγή της σε μία ακόμη αγορά, αυτή των wearable συσκευών το 2015.

HomeKit - HealthKit

Η Apple στη φετινή εκδήλωση WWDC 2014 ανακοίνωσε δύο σημαντικές ανοιχτές πλατφόρμες ανάπτυξης με τίτλους HealthKit  και HomeKit. Όπως αναφέρει και ο τίτλος τους δημιουργήθηκαν προκειμένου να βελτιώσουν τομείς, που σχετίζονται με τη φυσική κατάσταση του χρήστη και το έξυπνο σπίτι. 

Περιμέναμε πολλά από τις δύο πλατφόρμες και την εκμετάλλευσή τους από τρίτους κατασκευαστές, που όμως δεν είδαμε ακόμη. 

Αναλυτικά:

H πλατφόρμα αυτή αναμένουμε να γίνει πιο σημαντική με την διάθεση του Apple Watch. 

Ανακοινώθηκε και διατέθηκε τον Σεπτέμβριο και ταυτόχρονα ενσωματώθηκε στο νέο λειτουργικό μία προ εγκατεστημένη εφαρμογή για την Υγεία η οποία εμφανίζει όλα τα δεδομένα που συλλέγει ο συνεπεξεργαστής M7 ή Μ8 στις συσκευές iPhone 5s/iPhone 6, αντίστοιχα. 

ired Apple 2015 Apple's year-03

Αν παρατηρήσετε τον σχεδιασμό της εφαρμογής, ίσως σας φανεί ελλιπής. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι χρήστες προτιμούν εφαρμογές του είδους, τρίτων κατασκευαστών για τον έλεγχο της φυσικής τους κατάστασης, συμβατές με το HealthKit, προσφέροντας μια πιο πρακτική χρήση.

Η άλλη διαθέσιμη πλατφόρμα HomeKit θα διατεθεί επίσημα το 2015, οπότε τη χρονιά αυτή αναμένουμε στα ράφια των καταστημάτων προϊόντα τα οποία θα συνδέονται με αυτή. Οι φήμες αναφέρουν πως θα δούμε κάποια πρωτότυπα συμβατών συσκευών, στη CES τον Ιανουάριο, για να πάρουμε μία γεύση από το τι θα περιμένουμε. 

ired Apple 2015 Apple's year-04

Οι εκτιμήσεις και γι' αυτή την πλατφόρμα αναφέρουν, πως θα είναι "στενά" συνδεδεμένη με το Apple Watch. Φανταστείτε ο έλεγχος λειτουργίας των έξυπνων λαμπτήρων και έξυπνων home συσκευών να πραγματοποιείται από τον καρπό του χεριού σας. 

Οι συνδετικοί κρίκοι της πλατφόρμας και των συσκευών είναι σε ημιτελές στάδιο, όμως αναμένεται πως με την έλευση του Apple Watch θα απογειωθεί πραγματικά, ανοίγοντας το δρόμο για εφαρμογές και συσκευές ευρύτερης χρήσεως.

Apple TV

H συσκευή Αpple TV το 2015 αναμένεται να γίνει το media Center του σπιτιού με φημολογούμενο remote control (τηλεχειριστήριο), τη νέα wearable συσκευή,  Apple Watch.

Αξίζει να πούμε πως τα τελευταία χρόνια η συσκευή Apple TV έχει μία αξιολόγηση κίνηση, δίνοντας τη δυνατότητα αναπαραγωγής και προβολής του περιεχομένου που βρίσκεται στο iTunes, στην τηλεόραση.

Επίσης συνδέεται με υπηρεσίες streaming video όπως Νetflix, HBO, You Tube και MLB.com. Μήπως ήρθε η ώρα να κάνει σημαντικά βήματα μπροστά;

Το πρώτο πράγμα που εικάζουμε για το Apple TV για το 2015, είναι να γίνει πιο διασκεδαστικό. Κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί υπό τη μορφή διαδικτυακού περιεχομένου, κάνοντας πραγματικότητα την τηλεόραση του αύριο. 

ired Apple 2015 Apple's year-05

Θα μπορούσε να φιλοξενήσει εφαρμογές από ένα App Store, ειδικά για το Apple TV, κάνοντας την διαδραστική εμπειρία, συναρπαστική.

Μια ακόμη λειτουργία η οποία θα μπορούσε να προστεθεί στην συσκευή αυτή της Apple, είναι ο έλεγχος πολλών οικιακών συσκευών. 

Μέσω της πλατφόρμας που προαναφέραμε, HomeKit της Apple, σύντομα οι χρήστες θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τα iPhone για να ελέγξουν τις έξυπνες οικιακές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων του φωτισμού, των συστημάτων ασφαλείας, τους θερμοστάτες, ψυγεία πρίζες κλπ. 

Παρότι όλες αυτές οι ενέργειες  θα μπορούσαν να γίνουν με μία σέρα από μεμονωμένες εφαρμογές για κάθε συσκευή, εάν υπήρχε μία συγκεκριμένη τοποθεσία με σύνδεση στην πλατφόρμα HomeKit,θα ήταν ιδιαίτερα βολικό. Η συσκευή Apple TV, φαίνεται να είναι ο τέλειος υποψήφιος για τη θέση της τοποθεσίας. 

Είναι συνεχώς "stand by", δεν απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ενέργειας και θα μπορούσε να προστατεύσει από εξωτερικά κακόβουλα λογισμικά και δεδομένα προς τις έξυπνες οικιακές συσκευές. Επιπρόσθετα σκεφθείτε πως πολλές λειτουργίες θα μπορούσατε να τις χειριστείτε από ένα Apple Watch, δημιουργώντας ένα υπέροχο έξυπνο σπίτι.

Beats Music

H Apple δεν εξαγόρασε φέτος την εταιρεία Beats Electronics προκειμένου να επεκταθεί στην κατασκευή ακουστικών. Τα στελέχη του Cupertino, υποστηρίζουν πως η συνδρομητική υπηρεσία  streaming μουσικής Beat Music, είναι η μόνη που μπορεί να αντιπαρατεθεί απέναντι στο δημοφιλές Spotify, με λίγη βοήθεια. 

Τα έσοδα της Apple από την υπηρεσία iTunes downloading μουσικής είναι σε πτωτική πορεία, λόγω των streaming υπηρεσιών και του iTunes Radio (για χώρες του εξωτερικού). Το επόμενο έτος λοιπόν αναμένουμε από την Apple να αναμoρφώσει την υπηρεσία, Beat music επαναφέροντάς τη ως streaming υπηρεσία iTunes. 

ired Apple 2015 Apple's year-06

Φήμες αναφέρουν πως η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με δισκογραφικές εταιρείες, προκειμένου να ωθήσει τη μηνιαία συνδρομή χαμηλότερα από το $ 9,99, ακόμη και κάτω από τα $ 5, χωρίς διαφημίσεις - μόνο μουσική.

Οι ίδιοι οι καλλιτέχνες δεν είναι ευχαριστημένοι με τα έσοδα από τα δικαιώματα streaming υπηρεσιών. Η Apple θα μπορούσε να αλλάξει αυτό το δυσμενές τοπίο  από την υφιστάμενη σχέση, με καλλιτέχνες και εταιρείες. 

Η Apple είναι η εταιρεία που έφερε την επανάσταση στη μουσική βιομηχανία με την έλευση του iTunes και του iPod στην αρχή του 21ου αιώνα. Kάτι τέτοιο θα μπορούσε να το επαναλάβει; Παρότι η εταιρεία σπάνια εισάγεται σε νέα τεχνολογικά τοπία, εν τούτοις έχει ένα επιτυχές ιστορικό να τελειοποιεί προϊόντα και υπηρεσίες, που άλλες εταιρείες πασχίζουν να το κάνουν σωστά. 

Εάν ο Tim Cook καταφέρει και πάρει με το μέρος του καλλιτέχνες όπως την Taylor Swift, τότε η υπηρεσία Spotify θα βρεθεί σε μπελάδες.