10 κόλπα για σαφώς καλύτερες λήψεις φωτογραφιών

10 κόλπα για σαφώς καλύτερες λήψεις φωτογραφιών
ired.gr

Όσοι από εσάς ακολουθείτε το ired.gr, θα αντιληφθείτε σύντομα αρκετά άρθρα τα οποία θα αναφέρονται σε συμβουλές, για απλούς χρήστες της κάμερας του iPhone, αλλά και power users, καθώς πολλοί από εσάς μας το ζητήσατε. 

Η αρχή έχει ήδη γίνει, με τον οδηγό χρήσης της κάμερας για το iPhone και το iPad:

Οδηγός κάμερας iPhone και iPad - iOS 8

Όλοι οι χρήστες συσκευής iPhone, έχετε συνέχεια στην τσέπη σας και μια φωτογραφική μηχανή. Πρόκειται για μία φανταστική κάμερα, με εξαιρετικό hardware και έξυπνο λογισμικό όπου και ένα μικρό παιδί μπορεί να τη χρησιμοποιήσει. 

Υπάρχουν περιορισμοί εφάμιλλοι με κάθε άλλη συμβατική φωτογραφική μηχανή και μπορείτε να τα ξεπεράσετε κάνοντας χρήση έξυπνων τεχνασμάτων για τις λήψεις φωτογραφιών. Σας παραθέτουμε 10 αγαπημένα tips για καλύτερα αποτελέσματα.

1. Κάνετε χρήση της συντόμευσης της κάμερας

ired iPhone 10 photo tips-01 th

Υπάρχουν πολλές επιλογές τρίτων κατασκευαστών για εφαρμογές κάμερας, αλλά εάν επιθυμείτε να κάνετε μία γρήγορη λήψη, των παιδιών σας ή των κατοικίδιων σας, απαθανατίζοντας συγκεκριμένη στιγμή, θα πρέπει να κινηθείτε γρήγορα. Κάτι τέτοιο δεν επιτυγχάνεται με καμία εφαρμογή, καθώς το ξεκλείδωμα της συσκευής, η αναζήτηση της εφαρμογής, και η αναμονή φορτώματός της, είναι εχθρός της ταχύτητας.

Μπορείτε όμως να κάνετε το εξής απλό: Στην οθόνη κλειδώματος, σύρετε το δάχτυλό σας από το εικονίδιο συντόμευσης της κάμερας προς τα επάνω ώστε να αποκαλύψετε την εφαρμογή κάμερας και να κάνετε γρήγορα μία λήψη. Εναλλακτικά μπορείτε να προσπελάσετε την εφαρμογή της κάμερας όταν είστε ήδη σε μία εφαρμογή ή στην Αρχική οθόνη, κάνοντας χρήση του Κέντρου ελέγχου και στη συνέχεια πατώντας το πλήκτρο κάμερας.

2. Πειραματιστείτε με εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών

ired iPhone 10 photo tips-02

Εάν δεν επιθυμείτε να κάνετε μία βιαστική λήψη, έχετε όλο τον χρόνο κι εμείς σας το προτείνουμε, να πειραματιστείτε με εφαρμογές λήψης φωτογραφιών τρίτων κατασκευαστών. Η Apple στην τελευταία αναβάθμιση έδωσε πρόσβαση στους προγραμματιστές στην ταχύτητα του κλείστρου, σε ISO (ευαισθησία της φωτογραφικής μηχανής στο διαθέσιμο φως), στην ισορροπία λευκού και την έκθεση, γεγονός που σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε λήψεις φωτογραφιών με μεγαλύτερη σαφήνεια από ό,τι με την προ εγκατεστημένη εφαρμογή κάμερας του iPhone. 

Συμβουλή: θέστε την εφαρμογή της επιλογής σας στο dock της Αρχικής οθόνης, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμη από οποιαδήποτε τοποθεσία του λειτουργικού σας.

3. Επιλέξτε τη λειτουργία λήψης σύμφωνα με το αποτέλεσμα

ired iPhone 10 photo tips-03

Η προ εγκατεστημένη εφαρμογή κάμερας της Apple, προσφέρει μία ποικιλία από διαφορετικούς τρόπους λήψης φωτογραφιών συμπεριλαμβανομένων των: πανοραμική λήψη, τετράγωνη λήψη, και κανονική. Ενδεχομένως να σας φαίνεται πως εμπίπτει στην κοινή λογική η συμβουλή αυτή, αλλά θεωρούμε πως είναι πραγματικά χρήσιμη, καθώς εντάσσεται στη μέθοδο δημοσίευσης ή ανάρτησης των φωτογραφιών στο διαδίκτυο. 

Για παράδειγμα εάν επιθυμείτε να κάνετε μία λήψη φωτογραφίας με σκοπό να τη δημοσιεύσετε στην υπηρεσία Instagram, μπορείτε να επιλέξετε τετράγωνη λήψη στοχεύοντας το θέμα σας, παρά να κάνετε κανονική και να την επεξεργαστείτε στη συνέχεια. Έτσι σχεδιάζεται καλύτερα το πλάνο της λήψης αντί να το προσαρμόσετε μετά από αυτή (δείτε την παραπάνω photo).

4. Ακολουθήστε  "rules of thirds”

ired iPhone 10 photo tips-04

Εάν δεν το γνωρίζετε, το iPhone σας έχει διαθέσιμη την επιλογή εμφάνισης πλέγματος. Παρατηρώντας προσεκτικά, θα δείτε κάθετες και οριζόντιες γραμμές στην παραπάνω εικόνα. Οι γραμμές αυτές διαιρούν την οθόνη σε εννέα όμοια μέρη. 

Ο κανόνας “τρίτα” είναι μια κατευθυντήρια οδηγία η οποία αναφέρει πως μία φωτογραφία από άποψη σύνθεσης, γίνεται πιο ενδιαφέρουσα, αν τα σημαντικά στοιχεία που θα εμπεριέχονται στη λήψη, βρίσκονται πάνω στις γραμμές ή στα τέμνοντα σημεία.

Ενεργοποιήστε την επιλογή αυτή στη διαδρομή Ρυθμίσεις >Φωτογραφίες και κάμερα >και θέστε την εναλλαγή "Πλέγμα" στη θέση ON

Θα σας συνιστούσαμε την επιλογή αυτή να την έχετε μονίμως ενεργοποιημένη, ώστε να σας θυμίζει το πως να κάνετε τη σύνθεση. Φυσικά μπορείτε να επαναφέρετε την οθόνη της κάμερας στην εργοστασιακή κατάσταση, απενεργοποιώντας και πάλι την εναλλαγή “Πλέγμα”.

5. Απενεργοποιήστε το flash

Οι πρόσφατες αναβαθμίσεις της κάμερας στο τομέα flash το έχουν βελτιώσει αρκετά σε σύγκριση με τους προκατόχους του, αλλά στο τέλος της ημέρας το flash εξακολουθεί να παίζει το ρόλο του LED. Να αναφέρουμε πως ως flash είναι ισχυρό κι έχει δεχθεί σημαντική βελτίωση με την εισαγωγή τεχνολογίας Truetone, αλλά περιστασιακά μπορεί να εμφανίσει περίεργη απόχρωση στις φωτογραφίες σας. 

Έχετε την επιλογή να χρησιμοποιήσετε φυσικές πηγές φωτός ή κάνοντας χρήση του ρυθμιστικού της έκθεσης της εφαρμογής, να ενισχύσετε τη φωτεινότητα της φωτογραφίας. Εάν κάνετε οπωσδήποτε νυχτερινές λήψεις, θα σας προτείναμε ένα πρόσθετο εργαλείο που ονομάζεται Photojojo το οποίο εκπέμπει πολλαπλάσιο φως του ενσωματωμένου flash της συσκευής σας.

  • « Προηγούμενο
  • 1/2
  • Συνέχεια άρθρου »