Πώς να συνδέσετε ένα PS3 controller στο Mac σας

Πώς να συνδέσετε ένα PS3  controller στο Mac σας
ired.gr

Γνωρίζατε ότι αν έχετε ένα Playstation 3 μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χειριστήριό του για να παίζετε παιχνίδια στο Mac σας; Μάλιστα η σύνδεση και ο συγχρονισμός του χειριστηρίου με το Mac είναι μια αρκετά απλή διαδικασία άσχετα από την έκδοση του λειτουργικού OS X που μπορεί να έχετε. Παρακάτω, θα σας δείξουμε πώς να κάνετε τη σύνδεση αυτή και πώς να αντιμετωπίσετε κάποια συνήθη μικρο-προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν στην πορεία. Θα είσαστε έτοιμοι, ακολουθώντας τον οδηγό μας, σε χρόνο μηδέν.

Για να ξεκινήσετε θα χρειαστείτε ένα ασύρματο PS3 controller με δυνατότητα σύνδεσης mini-USB (για φόρτιση) και το αντίστοιχο καλώδιο (mini-USB σε USB) που το συνοδεύει. Το καλώδιο θα το χρειαστείτε μόνο για την πρώτη φορά που θα κάνετε τη σύνδεση και τη ρύθμιση και από εκεί κι έπειτα θα χρησιμεύει μόνο για φόρτιση (όπως κάνουμε και στο Playstation 3. Εννοείτε ότι ο σκοπός μας είναι να συγχρονίσουμε το χειριστήριο ασύρματα με το Mac μέσω bluetooth. Εξυπακούεται ότι το ή τα παιχνίδια που σας ενδιαφέρουν θα πρέπει να υποστηρίζουν τη χρήση χειριστηρίου (gamepad). Εφόσον λοιπόν έχετε καλύψει τις παραπάνω απαιτήσεις πάμε στη ρύθμιση.

ired-mac-ps3-controller-01

Πώς γίνεται…

Η διαδικασία σύνδεσης και ρύθμισης ενός χειριστηρίου PS3 είναι ουσιαστικά η ίδια σε οποιαδήποτε έκδοση του Mac OS X από το Lion και μετά.

Σε περίπτωση που το χειριστήριο είναι ήδη συνδεδεμένο σε κάποιο PS3 θα πρέπει πρώτα να σβήσετε το PS3 από τον πίσω διακόπτη ή να το βγάλετε από την πρίζα ώστε να μην είναι σε standby για να μην ενεργοποιηθεί όταν πατήσετε τα πλήκτρα του χειριστηρίου.

  1. Κάνετε κλικ στο Apple Menu (μηλαράκι) και επιλέξτε “Προτιμήσεις συστήματος”. Μετά, στο παράθυρο που θα ανοίξει, επιλέξτε “Bluetooth”.
  2. Ενεργοποιήστε το Bluetooth του Mac σας σε περίπτωση που δεν είναι ενεργοποιημένο είτε από το πάνελ του Bluetooth είτε από το εικονίδιο του Bluetooth πάνω δεξιά στη γραμμή των μενού.
  3. Συνδέστε το PS3 controller σε μια USB του Mac μέσω του καλωδίου mini-USB σε USB.
  4. Πατήστε το στρογγυλό πλήκτρο “PS” στο κέντρο του χειριστηρίου. για να το ενεργοποιήσετε. Τα λαμπάκια του χειριστηρίου θα αρχίσουν να αναβοσβήνουν καθώς αυτό θα προσπαθεί να συνδεθεί με το Mac. Κατά τη διαδικασία ζευγοποίησης-συγχρονισμού, το παράθυρο προτιμήσεων Bluetooth θα μας δείξει ότι υπάρχει μια διαθέσιμη συσκευή που δεν είναι ακόμη συνδεδεμένη.
  5. Περιμένουμε μέχρι να δούμε την επιγραφή “Playstation ® 3 Controller” να εμφανίζεται στη λίστα των συνδεδεμένων συσκευών Bluetooth (θα δούμε τη λέξη “συνδεδεμένο” να αναγράφεται κάτω από τη συσκευή).
  6. Αποσυνδέουμε το καλώδιο (που πια θα μας χρησιμεύει μόνο για τη φόρτιση του χειριστηρίου) και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε το PS3 controller μας σε οποιοδήποτε παιχνίδι του Mac το υποστηρίζει.

ired-mac-ps3-controller-02

Τώρα που το έχουμε πια συγχρονίσει, το χειριστήριο θα παίζει σε οποιοδήποτε παιχνίδι υποστηρίζει χειριστήρια όπως και θα δουλεύει όπως θα δούλευε και οποιοδήποτε άλλο USB χειριστήριο. Οι ρυθμίσεις του γίνονται μέσα από το μενού του εκάστοτε παιχνιδιού και μπορεί να διαφέρουν λίγο από παιχνίδι σε παιχνίδι, αλλά, σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να κοιτάξουμε για την επιλογή Control, Controller, Gamepad μέσα στο μενού Options-Settings-Preferences (προτιμήσεις) του παιχνιδιού που μας ενδιαφέρει.

Πολλά παιχνίδια για Mac λειτουργούν καλύτερα με χειριστήριο ειδικά αν είχαν σχεδιαστεί πρώτα για να παίζουν σε κονσόλες όπως το STAR WARS-KNIGHTS OF THE OLD REPUBLIC για παράδειγμα.

Πολλοί εξομοιωτές (emulators) επίσης συνεργάζονται με χειριστήρια κι έτσι, αν είστε οπαδός των ρετρό παιχνιδιών, θα δείτε ότι η εφαρμογή Excellent Emulator app Open EMU συνεργάζεται άριστα με το χειριστήριο PS3 στο Mac.

Μικρο-προβλήματα…

Μερικές φορές μπορεί να θελήσετε να χρησιμοποιήσετε το χειριστήριο και τότε θα δείτε τα λαμπάκια να αναβοσβήνουν συνεχώς σαν τρελά. Σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει απλά να επαναλάβετε τη διαδικασία ζευγοποίησης που περιγράψαμε παραπάνω γιατί, για κάποιο λόγο, έχει χαθεί η σύνδεση του χειριστηρίου με το Mac. Απλά αποσυνδέστε και επανασυνδέστε το χειριστήριο και όλα θα επανέλθουν στην κανονική τους λειτουργία.

Επίσης βεβαιωθείτε ότι οι μπαταρίες του χειριστηρίου είναι πλήρως φορτισμένες και ότι βρίσκεστε σε κάποια λογική απόσταση από το Mac ώστε το σήμα να μην εξασθενεί λόγω απόστασης.

Αποσύνδεση χειριστηρίου από το Mac…

ired-mac-ps3-controller-03

Αν αλλάξατε γνώμη και θέλετε να αποσυνδέσετε το χειριστήριο από το Mac σας για να το επανασυνδέεστε στο PS3 ακολουθείστε την παρακάτω απλή διαδικασία.

  1. Επιστρέψτε στο μενού ρυθμίσεων του Bluetooth (βήματα 1, 2 στην παραπάνω διαδικασία).
  2. Περάστε με τον δείκτη του ποντικιού πάνω από το συνδεδεμένο χειριστήριο PS3 στη λίστα των συνδεδεμένων συσκευών.
  3. Πατήστε με το ποντίκι το μικρό “x” που εμφανίζεται στην άκρη δεξιά του ονόματος της συσκευής.
  4. Στο παράθυρο διαλόγου που θα εμφανιστεί ρωτώντας αν θέλετε να προχωρήσετε σε αποσύνδεση επιλέξτε το “Αφαίρεση”. Είστε έτοιμοι.

Μπορείτε τώρα να επανασυνδέσετε το χειριστήριό σας στο PS3 ή όπου αλλού το επιθυμείτε.

από Elichord

Δείτε περισσότερα: