Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οδηγός Garage Band β΄ Μέρος

Οδηγός Garage Band β΄ Μέρος
ired.gr

Χρησιμοποιώντας το iPad σαν Μουσικό Στούντιο

Ένας οδηγός για αρχάριους και για προχωρημένους.

Όπως είχαμε πει και στο προηγούμενο άρθρο μας, προκειμένου να συνδέσουμε ένα όργανο - όπως μια κιθάρα ή ένα συνθεσάιζερ - ή ένα μικρόφωνο ή ακόμη μια midi συσκευή προκειμένου να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις δυνατότητες του Garage Band (και όχι μόνο) ώστε να κάνουμε πολυκάναλες εγγραφές στο iPad μας, χρειαζόμαστε κάποιο αντάπτορα (interface) που να μας δίνει αυτή τη δυνατότητα σύνδεσης.

Είναι κατανοητό πιστεύω, ότι η είσοδος μικροφώνου-ακουστικών δεν είναι φτιαγμένη για κάτι τέτοιο. Και ενώ θα μπορούσαμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να γράψουμε τη φωνή μας, αυτό πολύ απέχει από την εγγραφή φωνής για μουσική ή τη ζωντανή εγγραφή οργάνων.

Θα ξεκινήσουμε λοιπόν να απαριθμούμε ένα προς ένα κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις στο χώρο ξεκινώντας από τα πιο φτηνά και ερασιτεχνικά ή ήμι-επαγγελματικά για να φτάσουμε στα πιο ακριβά και άκρως επαγγελματικά που προσφέρουν πια δυνατότητες αληθινού στούντιο. Απ’ όλα έχει ο μπαξές, όπως λένε.

Alesis io Dock και Behringer iStudio 

ired-ipad-ipad-as-a-music-studio-2-01

Δύο κάρτες ήχου που θα τις δούμε μαζί γιατί στην ουσία η μία είναι η αντιγραφή της άλλης. Για την ακρίβεια η Alesis io Dock είχε κυκλοφορήσει πρώτη και μετά ακολούθησε η Behringer iStudio. Η διαφορά τους έγκειται στην τιμή, με τη Behringer  να κοστίζει περίπου τα μισά της Alesis. Από εκεί κι έπειτα οι δύο συσκευές είναι πανομοιότυπες και το ποια θα εμπιστευθούμε είναι θέμα του ποια εταιρία εμπιστευόμαστε περισσότερο, δεδομένου ότι και οι δύο είναι παλιές στο χώρο τις μουσικής με πολλά και αξιόπιστα μηχανήματα. Στις λεπτομέρειες τώρα. Και οι δύο προσφέρουν:

Δύο μονοφωνικές εισόδους τύπου neutrik για “καρφί” (¼ της ίντσας) (unbalanced) και για τριών ακίδων (XLR-balanced) “τζακ” (όπως αυτά που χρησιμοποιούνται  στα καλώδια μικροφώνων). Η μία από τις δύο μετατρέπεται σε είσοδος είτε μικροφώνου, είτε κιθάρας μέσω ενός επιλογέα για καλύτερη προσαρμογή του σήματος. Επίσης, μέσω άλλου επιλογέα παρέχεται “φαντασμική τροφοδοσία” (phantom power) για πυκνωτικά μικρόφωνα.

Δύο μονοφωνικές εξόδους τύπου “καρφί” για σύνδεση με ενεργά ηχεία ή κονσόλα.

Μία στερεοφωνική έξοδο “καρφί” για ακουστικά.

Μια είσοδο τύπου “καρφί” για ποδοδιακόπτη (footswitch). 

Δύο πενταπολικές συνδέσεις για είσοδο-έξοδο midi.

Είσοδο εξωτερικής τροφοδοσίας (περιλαμβάνεται).

Έξοδος USB to Midi.

ired-ipad-ipad-as-a-music-studio-2-02

ired-ipad-ipad-as-a-music-studio-2-03

Και οι δύο συσκευές “γράφουν” σε ανάλυση 16bit/44,1 Khz (ποιότητα audio CD) κάτι που είναι υπέρ-αρκετό για τον κάθε ερασιτέχνη μουσικό και με τιμές 90 ευρώ η Behringer και 170 ευρώ η Alesis είναι άκρως προσιτές στον καθένα που θέλει να πειραματιστεί με τις μουσικές του ανησυχίες και να παράγει ένα αξιοπρεπές, ποιοτικό αποτέλεσμα.

IK Multimedia iRig HD, iRig HD-A, iRig Pro 

ired-ipad-ipad-as-a-music-studio-2-04

Τρεις διαφορετικές συσκευές που μοιάζουν μεταξύ τους αλλά έχουν και κάποιες μικροδιαφορές που έχουν να κάνουν με τις δυνατότητες και την ποιότητα ήχου εγγραφής. Το μεγάλο πλεονέκτημα και των τριών είναι ότι είναι μικρές και μεταφέρονται άνετα στην τσέπη μας και κάποιος μουσικός που παίζει σε συναυλίες μπορεί αν τις χρησιμοποιήσει για να συνδέσει την κιθάρα ή το κήμπορντ ή το μικρόφωνό του με το iPad (ή το iPhone) και να παίξει με όποιο ήχο θέλει μέσα από μια πληθώρα ποιοτικών εφέ που παρέχονται από μεγάλες εταιρίες λογισμικού. Θα καλύψουμε αυτό το θέμα στο επόμενο άρθρο μας. 

ired-ipad-ipad-as-a-music-studio-2-05

Η διαφορά του iRig Pro σε σχέση με τα δύο μικρότερα αδέλφια του είναι ότι διαθέτει είσοδο XLR-balanced για μικρόφωνο και δέχεται μπαταρία 9V για να τροφοδοτήσει με phantom power τα πυκνωτικά μικρόφωνα.

ired-ipad-ipad-as-a-music-studio-2-06

Και τα τρία λειτουργούν επίσης και σαν εξωτερικές  κάρτες ήχου για Mac ή PC.

Οι τιμές τους είναι από 90 - 150 ευρώ.

Focusrite iTrack Dock

ired-ipad-ipad-as-a-music-studio-2-07

Με ένα όνομα εγγύηση στο χώρο των επαγγελματικών καρτών ήχου, το  Focusrite iTrack Dock είναι μια συσκευή που πραγματικά αξίζει την προσοχή μας όχι μόνο για την  -επαγγελματικού επιπέδου - ποιότητα ήχου που μπορεί να εγγράψει (24bit/96khz) αλλά και για την τιμή της (200 ευρώ)!

ired-ipad-ipad-as-a-music-studio-2-08

Περιλαμβάνει όλες αυτές τις δυνατότητες συνδέσεις που είναι απαραίτητες - είσοδο οργάνου, είσοδο μικροφώνου, τροφοδοσία phantom για πυκνωτικά, USB to Midi για σύνδεση με υπολογιστή κλπ, όπως και τις αντίστοιχες εξόδους.

ired-ipad-ipad-as-a-music-studio-2-09

Λαμβάνοντας το γνωστό λόγο τιμής προς απόδοση μπορούμε άφοβα να  πούμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα κελεπούρι εδώ.

Digitech iPB10 

ired-ipad-ipad-as-a-music-studio-2-10

Περνάμε τώρα στο βαρύ πυροβολικό. Η Digitech iPB10 δεν είναι απλά μια κάρτα ήχου, αλλά μια επαγγελματική πεταλιέρα-πολυεφέ που απευθύνεται στον κιθαρίστα ή μπασίστα που θέλει να έχει μια, πολύ μεγάλη συλλογή από ενισχυτές, καμπίνες ηχείων, και  πετάλια, στην …τσέπη του τρόπος του λέγειν και να τα μεταφέρει μαζί του σε στούντιο και συναυλίες προκειμένου να έχει πάντα τον ήχο που θέλει.

ired-ipad-ipad-as-a-music-studio-2-11

Με τιμή που φτάνει τα 320 ευρώ, είναι μεν ακριβή, αλλά όχι τόσο πολύ αν σκεφτούμε πού απευθύνεται. Και, μεταξύ μας, υπάρχουν “ερασιτέχνες” που δίνουν πολύ περισσότερα για τέτοια “εργαλεία”. 

ired-ipad-ipad-as-a-music-studio-2-12

Mackie DL 806 - DL1608

ired-ipad-ipad-as-a-music-studio-2-13

Θα τελειώσουμε αυτή τη σύντομη περιήγηση με τη ναυαρχίδα των συσκευών, τις δύο Mackie DL 806 και DL1608 που στην ουσία η μόνη διαφορά τους είναι ότι η μεν DL 806 είναι οχτακάναλη ενώ η DL1608 είναι δεκαεξακάναλη!

Ναι, καλά καταλάβατε, εδώ έχουμε να κάνουμε με  δυο θηρία που μας δίνουν τη δυνατότητα να εγγράψουμε 8 ή 16 κανάλια ταυτόχρονα στο iPad μας! Με αυτό να σημαίνει ότι συνδέουμε απευθείας όλο το συγκρότημα και πάλι μας περισσεύουν είσοδοι (ειδικά αν μιλάμε για τη 16-κάναλη) και παίζουμε όλοι μαζί ενώ ο καθένας εγγράφεται στο δικό του ξεχωριστό κανάλι. 

ired-ipad-ipad-as-a-music-studio-2-14

Τι άλλο να ζητήσεις; Ένα πλήρες στούντιο στη διάθεσή σου. Δε θα αναλωθούμε εδώ σε τεχνικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες γιατί θα χρειαστούμε χώρο που ξεπερνάει τις προβλέψεις αυτού του απλού οδηγού. Απλά κοιτάχτε τις φωτογραφίες για να πάρετε μια ιδέα.

Με τιμή που ξεκινάει από 700 ευρώ και φτάνει τα 1000 περίπου, είναι πραγματικά προσιτή όχι μόνο στον επαγγελματία αλλά και στον “τρελαμένο” ερασιτέχνη.  Μερικά χόμπι στοιχίζουν πολύ ακριβά, αλλά περί ορέξεως όπως έχουμε πει…

Το δια ταύτα…

Μη φανταστείτε ότι καλύψαμε όλα όσα υπάρχουν στον τομέα με το μικρό αυτό οδηγό. Υπάρχουν ακόμη συσκευές και συνεχώς βγαίνουν καινούριες και το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι να ψάξει και θα βρει σίγουρα αυτό που του ταιριάζει σε ποιότητα και σε τιμή. 

Αυτό που σκοπεύαμε ήταν απλά να δείξουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν, και που ίσως πολλοί δεν φαντάζονταν καν, αλλά και να ανοίξουμε νέους ορίζοντες στη χρήση ενός τάμπλετ - του iPad - που δεν είναι ένα απλό “γκάτζετ”, αλλά μπορεί να μετατραπεί σε εξειδικευμένο εργαλείο μεγάλων δυνατοτήτων σε πολύ προσιτές τιμές!

από Elichord

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status