Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οδηγός Garage Band

Οδηγός Garage Band
ired.gr

Χρησιμοποιώντας το iPad σαν Μουσικό Στούντιο

Ένας οδηγός για αρχάριους και για προχωρημένους.

Ο λόγος που το iPad είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς των ταμπλετών, δεν είναι απλά η ποιότητα σχεδίασής του, ούτε ότι είναι απλά ένα ακόμη δημιούργημα της Apple (που είναι γνωστό ότι, από τότε που την ανέλαβε ξανά ο Steve Jobs, πήγαινε από τη μία επιτυχία στην άλλη και συνεχίζει και μετά από αυτόν). Σίγουρα παίζουν κι αυτά ρόλο αλλά δεν είναι μόνο αυτά.

Το μυστικό των iPad, iPhone, iPod Touch, είναι ένα λειτουργικό σύστημα που τα κάνει να έχουν τις δυνατότητες που έχουν και να γίνονται από παιχνίδια και “γκατζετάκια”, σοβαρά εργαλεία με πολλαπλές δυνατότητες που, στα χέρια του προχωρημένου χρήστη, απογειώνονται προσφέροντας δυνατότητες που όλα τα άλλα ούτε καν ονειρεύονται. Και φυσικά καταλαβαίνετε ότι μιλάω για το iOS που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην έκδοση 8.

Είναι αυτό το λειτουργικό που δίνει τη δυνατότητα στις συσκευές της Apple να λειτουργούν απρόσκοπτα όπως και τα μεγάλα αδέλφια τους, τα Mac, και στους προγραμματιστές να γράφουν εφαρμογές που σε άλλες συσκευές απλά δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν καν.

Το θέμα που θα ασχοληθούμε μπορεί να φέρεται κάπως προχωρημένο αλλά - αν κάνετε λίγη υπομονή μαζί μου - θα δείτε ότι δεν απευθύνεται σε προχωρημένους χρήστες, ούτε σε επαγγελματίες μουσικούς, αλλά σε κάθε απλό άνθρωπο, που έχει το “μικρόβιο” της καλλιτεχνίας (εν προκειμένω ‘μουσική’) μέσα του και θέλει να πλησιάσει έναν κόσμο που, μέχρι χτες, ήταν απρόσιτους στους πολλούς και στους αδαείς περί την τέχνη αλλά και την τεχνολογία.

Άλλωστε η Apple έχει το χάρισμα (θα το λέγαμε;) να κάνει, με τα μηχανήματα και τις εφαρμογές της, τα απρόσιτα σε προσιτά, τα δύσκολα σε εύκολα, αυτά που είναι για τους γνώστες, σε παιχνίδια για τους πολλούς.

Έτσι λοιπόν και με το θέμα μας, αυτά που θα δούμε, δεν είναι για τους λίγους και γνώστες, αλλά για τους πολλούς που θέλουν να μάθουν και έχουν το μεράκι!

Αυτός είναι και ο λόγος που η Apple δίνει δωρεάν με κάθε συσκευή της μικρή ή μεγάλη, μαζί με μια σουΐτα προγραμμάτων το…

GarageBand!

Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται παράξενο που η Apple δίνει μια εφαρμογή σαν το Garage Band εντελώς δωρεάν γιατί πιστέψτε με υπάρχουν εφαρμογές που κάνουν πολύ λιγότερα και κοστίζουν ένα σκασμό λεφτά.

ired-ipad-ipad-as-a-music-studio-01

Ένα έχω να πω. Είναι τόσο καλή εφαρμογή που ακόμη κι αν ήταν η μοναδική δωρεάν εφαρμογή που έδινε η αγορά ενός iPad, πάλι θα άξιζε.

Ανοίγουμε το Garage Band για να βρεθούμε σε ένα παράθυρο σαν τις διπλανής εικόνας, μόνο που θα είναι άδειο. Στο διπλανό παράθυρο βλέπουμε ήδη τα όργανα σε κάθε κανάλι ξεχωριστά ενώ τα μπλε τμήματα δείχνουν την εγγραφή που έχει γίνει για το καθένα από αυτά.

ired-ipad-ipad-as-a-music-studio-02

Ουσιαστικά το Garage Band είναι ένα πολυκάναλο στούντιο το οποίο δεν έχει περιορισμούς ως προς το εύρος εγγραφής ή αριθμού καναλιών, παρά μόνον από τις δυνατότητες του iPad μας. Αυτό από μόνο του είναι εκπληκτικό για ένα πρόγραμμα που “παίζει” σε ταμπλέτα. Κι αν έχετε ένα καινούριο iPad Air 2 θα δυσκολευτείτε πολύ να το φτάσετε στα όριά του. Εγώ προσωπικά δουλεύω απρόσκοπτα με το iPad 4 που έχω με τουλάχιστον 8-10 κανάλια audio και midi ταυτόχρονα.

Πέρα όμως από περιβάλλον ενός πολυκάναλου το Garage Band μας παρέχει ένα πλήθος από δυνατότητες κι αυτές είναι:

ired-ipad-ipad-as-a-music-studio-04

Ένα εξαιρετικό ”drum machine” που μας δίνει τη δυνατότητα να γράψουμε αληθοφανέστατα τύμπανα που θα συνοδεύουν το κομμάτι μας. Περιλαμβάνονται τα κυριότερα “ντράμσετς” που θα χρειαστούμε (από ηλεκτρονικά μέχρι ροκ). Εδώ έχουμε δύο δυνατότητες: α)Είτε να παίξουμε με τα χέρια μας στο εικονικό ντράμσετ που εμφανίζεται στην οθόνη, είτε β)να ορίσουμε πια τύμπανα θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και το πρόγραμμα να τα παίξει αυτόματα στο ρυθμό που θέλουμε.

ired-ipad-ipad-as-a-music-studio-05

Ένα μεγάλο και πλήρες σετ ενισχυτών ηλεκτρικής κιθάρας για κάθε είδος σχεδόν μουσικής από ποπ μέχρι μέταλ. Υπάρχει επίσης ένας αριθμός από “πετάλια” γηια να εμπλουτίσουμε ακόμη περισσότερο τον ήχο μας. Επίσης υπάρχει ο “έξυπνος κιθαριστής” όπου επιλέγουμε είδος και ήχο κιθάρας και στυλ παιξίματος και αυτός παίζει διάφορα σχήματα πάνω στα ακομπανιαμέντα της μουσικής μας όπως θα τον οδηγήσουμε. Το ίδιο ισχύει και για τον “έξυπνο μπασίστα” ο οποίος βέβαια παίζει μπάσο.

ired-ipad-ipad-as-a-music-studio-06

Στη συνέχεια έχουμε τα πλήκτρα. Από κλασσικό πιάνο σε ένα πλήρες ροκ-τζαζ όργανο και ένας αριθμός από συνθεσάιζερ που καλύπτουν μια ευρύτατη γκάμα από μουσικά είδη και στυλ.

ired-ipad-ipad-as-a-music-studio-08

Και πάλι έχουμε την επιλογή να παίξουμε εμείς με τα δάχτυλά μας πάνω στην οθόνη αφής τη μελωδία που θέλουμε (είναι πολύ πιο εύκολο απ’ ότι ακούγεται) ή να χρησιμοποιήσουμε τον “έξυπνο κημπορντίστα” που θα παίξει το όργανο που θέλουμε ακολουθώντας τα ακομπανιαμέντα που θα του υποδείξουμε σε ένα αρκετά μεγάλο αριθμό από πολλά διαφορετικά στυλ παιξίματος.

ired-ipad-ipad-as-a-music-studio-09

Μετά έχουμε τα “έξυπνα βιολιά”. Μια ολόκληρη ορχήστρα εγχόρδων (1ο - 2ο βιολί, βιόλα, τσέλο, κοντραμπάσο) που επίσης προγραμματίζονται όπως και τα άλλα έξυπνα όργανα που είπαμε ώστε να συνοδεύουν το κομμάτι μας ακολουθώντας τα ακομπανιαμέντα με ένα πλήθος διαφορετικά στυλ.

ired-ipad-ipad-as-a-music-studio-10

Έχουμε ακόμη την είσοδο του μικροφώνου όπου εκεί το Garage Band επικοινωνεί με τη ζωντανή είσοδο του iPad όπου εκεί μπορεί να έχουμε συνδέσει κιθάρα, μπάσο, μικρόφωνο, συνθεσάιζερ, πιάνο ή ότι άλλο όργανο θέλουμε. Μιλάμε εδώ για την είσοδο μικροφώνου-ακουστικών του iPad ή τη θύρα 30-pin (στα παλαιότερα) lightning (στα νεότερα). Εννοείται ότι σε αυτές τις εισόδους πρέπει να συνδεθούν πρώτα ειδικά εξαρτήματα-αντάπτορες για την προσαρμογή του οποιουδήποτε οργάνου. (Θα μιλήσουμε γι’ αυτά διεξοδικότερα σε επόμενο άρθρο μας).

ired-ipad-ipad-as-a-music-studio-11

Υπάρχει επίσης το Sampler που μας δίνει τη δυνατότητα να εγγράψουμε κάποιον ήχο που θέλουμε κι ύστερα να τον χρησιμοποιήσουμε παίζοντας σ’ ένα εικονικό κλαβιέ που μας παρέχεται.

ired-ipad-ipad-as-a-music-studio-12

Και τέλος μία από τις σημαντικότερες δυνατότητες του προγράμματος είναι το όργανο (επειδή βρίσκεται στο τμήμα των οργάνων) “Εφαρμογές ήχου εντός εφαρμογής”. Τι κάνει αυτό; Όταν το επιλέξουμε σαν όργανο-είσοδο ήχου, εμφανίζονται δύο επιλογές σε δύο καρτέλες. Η μία λέει “Όργανα” και η άλλη “Εφέ”. Μας δίνεται έτσι η δυνατότητα να ανοίξουμε κάποια άλλη εφαρμογή ενός τρίτου κατασκευαστή” που θα ενσωματωθεί μέσα στο Garage Band και θα χρησιμεύσει για να γράψουμε με αυτήν σε κάποιο κανάλι. Αν για παράδειγμα υπάρχει κάποιο συνθεσάιζερ που δεν το έχει το Garage Band αλλά υπάρχει από άλλον κατασκευαστή και λειτουργεί ως “plug-in” για το Garage Band, μπορούμε μέσω αυτής της επιλογής να το καλέσουμε μέσα στο Garage Band και να παίξουμε με αυτό. Μπορεί ακόμη να υπάρχει κάποιο πολυεφέ κιθάρας, κάποιο ντραμ μασίν, ή οτιδήποτε άλλο. Πιστέψτε με οι εφαρμογές αυτές συνεχώς πληθαίνουν και υπάρχει ό, τι μπορεί κανείς να φανταστεί, αλλά και άλλα που δε θα τα φανταζόταν ποτέ!

Εδώ θέλω να προσθέσω ότι τα διάφορα “έξυπνα όργανα” μας δίνουν τη δυνατότητα, πέρα από την αυτόματη λειτουργία τους να τα χειριστούμε και με το χέρι (αυτό ισχύει για κιθάρες, πάσα, βιολιά, πλήκτρα) με αυτό τον τρόπο μπορούμε π.χ. να παίξουμε με τις χορδές ενός μπάσου ή μιας κιθάρας ή με τους ήχους των χορδών ενός βιολιού (ακούγεται σαν να παίζουμε “πιτσικάτο”) ή με τα ακόρντα των διάφορων πληκτροφόρων.

Άλλες δυνατότητες

Το Garage Band μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε διάφορες ρυθμίσεις που βρίσκονται αν πατήσουμε τα δύο πλήκτρα που είναι πάνω δεξιά στο κεντρικό του παράθυρο, μετά το πλήκτρο “βοήθεια” (ερωτηματικό σε κύκλο).

ired-ipad-ipad-as-a-music-studio-03

Το πρώτο από τα δύο πλήκτρο (μοιάζει με κλειδί) μας δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε, το μετρονόμο, το ρυθμό, το μέτρο, την τονικότητα και άλλα διάφορα.

Το δεύτερο πλήκτρο (που μοιάζει με ένα μικρό ισοσταθμιστή) μας δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε τις ιδιότητες του συγκεκριμένου καναλιού-οργάνου που έχουμε επιλέξει όπως π.χ τη σίγαση ( mute), το σόλο, την ένταση (volume) τη μετατόπιση (pan) κλπ.

Το επόμενο πλήκτρο (που μοιάζει σαν ελληνικό ‘Ω’) χωρίζεται σε τρεις καρτέλες που μας δίνουν τη δυνατότητα να εισάγουμε διάφορα έτοιμα ηχητικά κομμάτια Apple Loops, αρχεία ήχου από άλλη εφαρμογή, ή μουσική από τη βιβλιοθήκη iTunes του iPad μας.

Και τέλος το πλήκτρο του μετρονόμου (μοιάζει με …μετρονόμο) είναι για ενεργοποίηση-απενεργοποίηση του μετρονόμου.

Αριστερά υπάρχουν τα πλήκτρα “Τα τραγούδια μου” για να φορτώσουμε και να σώσουμε κάποιο πρότζεκτ που έχουμε φτιάξει, “Όργανα” που μας μεταφέρει στην επιλογή οργάνου που παρουσιάσαμε στην προηγούμενη ενότητα, και δύο ακόμη πλήκτρα πιο πέρα ένα μικρόφωνο κι ένα πλέγμα που κάνουν την εναλλαγή από το κεντρικό παράθυρο σε εγγραφή οργάνου και τούμπαλιν.

Στη μέση του παραθύρου υπάρχουν τα γνωστά πλήκτρα “έναρξη, εγγραφή, επιστροφή στην αρχή” και ένας “σύρτης” για τη ρύθμιση της συνολικής έντασης του ήχου.

Πως γράφουμε;

Το Garage Band στηρίζεται στο σύστημα της τμηματικής εγγραφής (εγγραφή λούπας) για να μας βοηθήσει να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη. Αυτό λειτουργεί ως εξής:

ired-ipad-ipad-as-a-music-studio-17

Αφού έχουμε επιλέξει με τι όργανο θα ηχογραφήσουμε, πατάμε το πλήκτρο “+” που βρίσκεται άκρη δεξιά κάτω από το πλήκτρο “βοήθεια” (ερωτηματικό σε κύκλο). Αμέσως εμφανίζεται μια λίστα που “Ενότητες Τραγουδιού”. Επιλέγουμε την πρώτη ενότητα που θα γράψουμε και πόσα μέτρα θα είναι αυτή (εξ’ ορισμού 8).

Αρχίζουμε να γράφουμε και όταν τελειώσουν τα μέτρα που επιλέξαμε για τη “λούπα” (ας πούμε 8) η εγγραφή σταματάει αυτόματα και ακούμε ότι γράψαμε. Μπορούμε να επαναλάβουμε μέχρι να είμαστε ευχαριστημένοι.

Πατάμε το “+” και προσθέτουμε νέα λούπα. Κάνουμε εγγραφή και αυτή προστίθεται στην προηγούμενη. Έτσι “χτίζεται” το κομμάτι μας τμηματικά και με ευκολία. Μπορούμε βέβαια να πατήσουμε την επιλογή “Διπλότυπο” αντί για “Προσθήκη” κι έτσι αντιγράφουμε την τελευταία λούπα σε καινούρια. Αυτό είναι βολικό αν κάποια τμήματα του κομματιού μας επαναλαμβάνονται και δε θέλουμε να τα γράφουμε εκ νέου.

Συνοψίζοντας…

Το Garage Band είναι ένα πολύ ευέλικτο πρόγραμμα που κάνει την εγγραφή μουσικής διασκεδαστικό παιχνίδι ακόμη και γι’ αυτούς που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία στον τομέα αυτό και σίγουρα γι’ αυτούς που έχουν όρεξη για πειραματισμούς.

Γι’ αυτό το λόγο έχουμε φτιάξει κι ένα βίντεο που δείχνει πόσο απλά και εύκολα μπορούμε να φτιάξουμε το πρώτο μας κομμάτι.

Στο επόμενο άρθρο μας θα ασχοληθούμε με τα διάφορα interfaces δηλαδή τους προσαρμογείς ή εξωτερικές κάρτες ήχου που χρειάζονται για να συνδέσουμε όργανα και να κάνουμε εγγραφές πραγματικών οργάνων.

από Elichord

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status