Jailbreak: Καλή ή κακή ιδέα;

Jailbreak: Καλή ή κακή ιδέα;
ired.gr

Για τα εκατομμύρια χρηστών ανά τον κόσμο, το iPhone είναι μία καταπληκτική συσκευή, ακριβώς όπως είναι. Όμορφη, εύκολη στη χρήση και υπάρχουν χιλιάδες εφαρμογές και παιχνίδια που την πλαισιώνουν από το on line κατάστημα App Store. Όμως υπάρχουν και χρήστες οι οποίοι δεν αρκούνται στις δυνατότητες που προσφέρει κι αναζητούν το κάτι παραπάνω.

Υπάρχουν χρήστες που νιώθουν φυλακισμένοι, υπάρχουν χρήστες που νιώθουν περιορισμένοι κρατώντας μία συσκευή Apple, η οποία τους έχει εξαναγκάσει να κάνουν χρήση προεπιλεγμένων εφαρμογών. Το λειτουργικό iOS (δείτε τον Οδηγό iOS 8) έχει περιορισμένες δυνατότητες και στερεί την υποκειμενική δομή της συσκευής σας.

Οι χρήστες στερούνται δικαιωμάτων να προσαρμόσουν τη συσκευή τους με προγράμματα και εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών. Αυτοί λοιπόν οι δυστυχισμένοι χρήστες, αναζητούν το Jailbreak. H Αpple βρίσκεται σε ένα διαρκές κυνήγι με την μερίδα αυτή των χρηστών σαν τον σκύλο με τη γάτα, από τον Σεπτέμβριο του 2007.

ired-about-jailbreak-02

Μπορούμε να καταλάβουμε τους χρήστες που αναζητούν την ελευθερία τους. Στους υπολογιστές Mac έχετε την ελευθερία να κάνετε ό,τι θέλετε. Εάν για παράδειγμα δεν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε την προκαθορισμένη εφαρμογή για Mail για τη διαχείριση της ηλεκτρονικής σας αλληλογραφίας ή το Safari (δείτε τις νέες λειτουργίες του Safari) ως περιηγητή, μπορείτε να κατεβάσετε εναλλακτικές λύσεις όπως το Sparrow ή τον Firefox.

Έχετε φυσικά την δυνατότητα να τις ορίσετε κι ως προεπιλεγμένες, αγνοώντας εντελώς τις προεγκατεστημένες εφαρμογές. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στο iPhone. Παρότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και για τις προεπιλεγμένες εφαρμογές iOS, για ορισμένες ενέργειες οφείλετε να κάνετε χρήση των προεπιλεγμένων.

Δοκιμάστε να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μιας URL διεύθυνσης μέσω εφαρμογής, εγγράφου ή μιας ιστοσελίδας και θα παρατηρήσετε πως η εφαρμογή Mail ή το Safari θα ενεργοποιηθούν πρώτα. Παρότι εσείς χρησιμοποιείτε διαφορετικές εφαρμογές.

Όσοι προχώρησαν στην αναζήτηση ελευθερίας ήταν απογοητευμένοι από πολλά. Το γεγονός πως δεν μπορούσαν να κάνουν απλά πράγματα παραμετροποίησης, όπως η αλλαγή της εμφάνισης του iPhone, τα downloads αρχεία από το διαδίκτυο ή να εγκαταστήσουν εφαρμογές εκτός του καταστήματος της Apple, App Store, οδήγησε ορισμένους γενναίους να πειραματιστούν και στο τέλος να καταφέρουν να απελευθερωθούν, από τα δεσμά της Apple.

Τι είναι όμως το Jailbreaking;

ired-about-jailbreak-06

Ως ορολογία θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η τροποποίηση του λειτουργικού συστήματος iOS της Apple, αφαιρώντας τυχόν περιορισμούς που τίθενται από την εταιρεία. Ο κύριος περιορισμός είναι η αποκλειστική εγκατάσταση εφαρμογών από το App Store όπως προαναφέρθηκε.

Με μία συσκευή η οποία έχει υποστεί jailbreaking, μπορείτε να εγκαταστήσετε λογισμικό από άλλα παρόμοια με το App Store καταστήματα ή “χειροκίνητα", από εφαρμογές που μπορείτε να αναζητήσετε στο διαδίκτυο. Θέλοντας να διαχωρίσουμε το Unlock της συσκευής, το Jailbreak είναι κάτι διαφορετικό.

Το Unlock μια συσκευής αφορά κυρίως χώρες οι οποίες επιτρέπουν το κλείδωμα της συσκευής από έναν συγκεκριμένο πάροχο, για αποκλειστική χρήση του παρόχου αυτού με χρονικό συμβόλαιο. Εάν για παράδειγμα είχατε μία συσκευή με διετές συμβόλαιο στη Vodafone, για το διάστημα αυτό δεν θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε Cosmote ή Wind.

Εάν προχωρήσετε σε Jailbreak της συσκευή σας και η συσκευή προέρχεται από το εξωτερικό και είναι κλειδωμένη, θα εξακολουθήσει να είναι κλειδωμένη. Το ξεκλείδωμα αυτό παραβιάζει τη σύμβαση που έχετε υπογράψει και θεωρείται παράνομο.

Μπορώ να κάνω jailbreak στην iOS 8;

ired-about-jailbreak-01

Ναι μπορείτε να κάνετε jailbreak και να αποδεσμεύσετε τη συσκευή σας οποιαδήποτε έκδοση iOS 8 κι αν διαθέτετε. Τα εργαλεία που υπάρχουν διαθέσιμα είναι δύο: το Pangu έως την έκδοση 8.1 και το TaiG για οποιαδήποτε έκδοση του iOS 8 ακόμη και στην τελευταία iOS 8.1.2 (Διαβάστε περισσότερα για το πρόσφατο update).

Μιλήσαμε προηγουμένως για το σκύλο με τη γάτα. Κάθε φορά που η Apple διαθέτει στο ευρύ κοινό νέα έκδοση λειτουργικού, Jailbreak κοινότητα στρώνεται στη δουλειά, προκειμένου να αναζητήσουν στον κώδικα αδύνατα σημεία (exploits), και να δημιουργήσουν το κατάλληλο εργαλείο για το Jailbreak της νέας έκδοσης.

Σημειώστε πως η νέα έκδοση iOS 8 κυκλοφόρησε στις 17 Σεπτεμβρίου και το πρώτο εργαλείο που απελευθερώνει τη συσκευή από την Pangu team, κυκλοφόρησε περίπου 35 ημέρες μετά, στις 25 Οκτωβρίου.

5 λόγοι για να κάνετε jailbreak:

ired-about-jailbreak-05

1 Καταρχήν πρόκειται για συσκευή που την έχετε αγοράσει και μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε.

2Μπορείτε να εγκαταστήσετε εφαρμογές από οπουδήποτε κι όχι αποκλειστικά από το App Store. Επιλέξτε εναλλακτικές λύσεις των προεγκατεστημένων εφαρμογών iOS, με περισσότερα χαρακτηριστικά και λειτουργίες.

3Προσαρμόστε την εμφάνιση της συσκευή σας έτσι ώστε να ταιριάζει απόλυτα με την προσωπικότητά σας, αντί να έχετε όμοια εμφάνιση με οποιονδήποτε άλλο χρήστη.

4Βρείτε επιπλέον εύχρηστα tweaks κι εντάξετε τα στο Κέντρο ελέγχου ή στο Κέντρο Γνωστοποιήσεων απλοποιώντας ενέργειες που κάνετε συχνά. Προσθέστε εφαρμογές εντυπωσιασμού (υπάρχουν αρκετές στο Cydia, το εναλλακτικό κατάστημα εφαρμογών και θεμάτων).

5Το Jailbreak για το iPhone έχει νομιμοποιηθεί στην Αμερική επίσημα από το 2010.

Αυτή τη στιγμή, ο πιο εύκολος τρόπος να κάνετε jailbreak στο λειτουργικό iOS 8.1.2 είναι η αναβαθμισμένη έκδοση του TaiG για υπολογιστές Mac ή PC's. To εργαλείο αυτό αναλαμβάνει να εγκαταστήσει το Cydia, ένα κατάστημα εφαρμογών της jailbreak κοινότητας, γεμάτο εφαρμογές και βοηθητικά προγράμματα tweaks, ώστε να παραμετροποιήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την jailbroken συσκευή σας.

Σε αυτό το σημείο σας συνιστούμε να διατηρήσετε αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων σας, πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία, ώστε να είστε καλυμμένοι αν κάτι πάει στραβά. Ένας επιπλέον λόγος της διατήρησης ενός αντιγράφου ασφαλείας, χρειάζεται στην περίπτωση που θέλετε να επαναφέρετε τη συσκευή σας για να τη παρουσιάσετε σε κάποιο εξουσιοδοτημένο service για επισκευή (εντός εγγύησης).

Σας τονίζουμε πως οποιοδήποτε στοιχείο φανερώνει την επέμβαση στο λογισμικό της συσκευής σας, ακυρώνει την εγγύηση. Πέραν των κεκτημένων που αποφέρει το jailbreak, μετρά και απώλειες ας δούμε μερικές από αυτές.

5 λόγοι για να μην κάνετε Jailbreak:

ired-about-jailbreak-04

1 Πρώτα απ΄όλα ακυρώνεται η εγγύησή σας σε περίπτωση που διαπιστωθεί αλλοίωση του λειτουργικού συστήματος iOS.

2 H Apple φημίζεται για την ασφάλεια του λειτουργικού της, και είναι όντως έτσι. Δεν μπορούμε να σας εγγυηθούμε καμία ασφάλεια μετά το άνοιγμα του λογισμικού και την προσθήκη μη εγκεκριμένων από την Apple εφαρμογών και tweaks. Μπορεί ο κόσμος της ελευθερίας εκ πρώτης όψεως να είναι συναρπαστικός, ενίοτε όμως είναι επικίνδυνος, προσφέροντας έλλειψη σταθερότητας, επίθεση κακόβουλων λογισμικών, εφαρμογές που εξαντλούν την μπαταρία και γενικά είναι προγράμματα τα οποία δεν ακολουθούν βασικούς κανόνες που έχει θέσει η Apple για την ανάρτηση τους στο App Store.

3 H συσκευή εξερχόμενη από το κουτί της, προσφέρει πολλά χαρακτηριστικά, ικανά να καλύψουν στην καθημερινή χρήση έναν χρήστη smartphone.

4 Μπαίνετε κι εσείς στη διαδικασία του “δεν αναβαθμίζω άμεσα”, καθώς θα αναμένετε να κυκλοφορήσει το κατάλληλο εργαλείο Jailbreak για τη συγκεκριμένη έκδοση, εις βάρος πολλές φορές, κρίσιμων αναβαθμίσεων για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της συσκευής σας. Η αναμονή του νέου Jailbreak tool μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες, ακόμη και μήνες.

5 Το να μπορείτε να προσαρμόσετε τη συσκευή σας σε βάθος, μπορεί να ακούγεται ελκυστικό, αλλά ενδεχομένως να κρύβει και απρόβλεπτες συνέπειες. Θα διαπιστώσετε πως η συσκευή σας κολλάει πιο συχνά, πολλά χαρακτηριστικά της συσκευής δεν ανταποκρίνονται όπως όταν η συσκευή σας ήταν clean, ακόμη και η μπαταρία σας κρατάει λιγότερο.

Ας δούμε τι άλλο θα πρέπει να εξετάσετε πριν προχωρήσετε

Ένα από τα κύρια πράγματα που πρέπει να σκεφθείτε είναι το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της συσκευής, πριν κάνετε jailbreak. Αν εσείς είστε ο ιδιοκτήτης μπορείτε να την κάνετε φυσικά ό,τι θέλετε.

Εάν όμως η συσκευή ανήκει σε κάποιον φίλο σας ή είναι των γονιών σας, μην πειραματιστείτε, δεν είναι καλή ιδέα. Επίσης εάν η συσκευή είναι εταιρική και σας έχει παραδοθεί για επαγγελματική χρήση, με εταιρικά emails και δεδομένα, θα πρέπει να το σκεφθείτε καλά πριν προχωρήσετε, καθώς μία τέτοια ενέργεια ενδεχομένως να βάλει σε κίνδυνο την ασφάλεια των δεδομένων της.

Σίγουρα είναι διαφορετικά τα πράγματα εάν η συσκευή ανήκει στην οικογένεια και τους πείσετε πως μπορείτε να επαναφέρετε τη συσκευή σε εργοστασιακές ρυθμίσεις, αν δεν τους ικανοποιήσει η jailbroken χρήση της συσκευής.

Ποια είναι η άποψη της Apple για το Jailbreaking;

ired-about-jailbreak-08

H Apple όπως πολύ σωστά φαντάζεστε αντιτίθεται σθεναρά στο jailbreaking των συσκευών της. Αναβαθμίζει συχνά το λειτουργικό της σύστημα, ώστε να καλύψει τα τρωτά σημεία που χρησιμοποιεί η jailbreak κοινότητα, και βελτιώνει συνεχώς τον κώδικα διασφαλίζοντας τον από επιθέσεις τέτοιου τύπου.

Μη ξεχνάμε πως η Apple με αυτόν τον τρόπο προστατεύει τα εμπορικά της συμφέροντα. Η Apple μέσω του λογισμικού της, έχει την αποκλειστικότητα στη διάθεση εφαρμογών μέσω του App Store και οι προγραμματιστές εργάζονται σκληρά για τη δημιουργία μιας εφαρμογής και θέλουν να αμειφθούν.

Φυσικά υπάρχουν κι άλλες ανησυχίες καθώς η εταιρεία θέλει οι συσκευές της να παραμένουν ασφαλείς στο σύνολό τους και το jailbreaking απειλεί αυτή την ασφάλεια. Στην επίσημη ιστοσελίδα υποστήριξης αναφέρει:

  • Ασφάλεια: Το jailbreaking απομακρύνει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας του iPhone σας.
  • Αστάθεια: Το jailbreaking κάνει τη συσκευή σας να συμπεριφέρεται αλλοπρόσαλλα.
  • Μειωμένη Διάρκεια της ζωής της μπαταρίας: Οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες που προέρχονται από Jailbroken συσκευές, δεν λειτουργούν σωστά με αποτέλεσμα το άδειασμα της μπαταρίας.
  • Διατάραξη υπηρεσιών: Υπηρεσίες όπως voicemail, ο καιρός, οι μετοχές διαταράσσονται. iCloud και γνωστοποιήσεις δεν λειτουργούν σωστά (σύμφωνα με την Apple), σε jailbroken συσκευές.
  • Αδυναμία ενημέρωσης: Κάθε αναβάθμιση αφαιρεί τη δυνατότητα jailbreaking, και πολλοί χρήστες είναι εγκλωβισμένοι σε παλαιότερες εκδόσεις. Αυτό οδηγεί σε non up to date ενημερώσεις ασφαλείας, στις συσκευές.

Είναι ασφαλές να προχωρήσω στο jailbreaking της συσκευής;

ired-about-jailbreak-03

Σίγουρα κάνοντας jailbreak στη συσκευή σας δεν πρόκειται να ανατιναχθεί στα χέρια σας ή να προκαλέσετε οποιοδήποτε διαδικτυακό πρόβλημα. Ενδεχομένως η συσκευή σας να μην ανταποκρίνεται όπως ακριβώς θα θέλατε.

Εάν θέλετε τη δική μας γνώμη, δεν θα σας συνιστούσαμε να κάνετε jailbreak στη συσκευή σας και φυσικά ούτε εμείς έχουμε κάνει παρά μόνο για ενημέρωση. Για το λόγο αυτό δε επισυνάπτουμε και τα εργαλεία. Όσο η Apple προσθέτει χαρακτηριστικά και λειτουργίες στο iOS λειτουργικό σύστημα, τόσο λιγότερο αναγκαίο τείνει να γίνεται το Jailbreak.

Εάν παραμερίσουμε τα ηθικά επιχειρήματα του τύπου, “είμαι κάτοχος της συσκευής μου και θέλω να την κάνω ό,τι θέλω”, “εγώ την έχω πληρώσει” κ.λ.π., τότε τα πρακτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει μία jailbroken συσκευή, είναι σαφώς λιγότερα από την ασφάλεια του clean λειτουργικού συστήματος και τις άμεσες αναβαθμίσεις αυτού. Σίγουρα η απόφαση είναι δική σας και μόνο.

Διαβάστε ενδιαφέροντα τεχνολογικά νέα στο Blog μας:

Τεχνολογικά Νέα

 

από DINFUN

Δείτε περισσότερα: