Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το CarPlay της Apple έρχεται σύντομα σε περισσότερες συσκευές

Το CarPlay της Apple έρχεται σύντομα σε περισσότερες συσκευές
ired.gr

Η Apple επιταχύνει την διαδικασία της ανάπτυξης των συσκευών για το CarPlay δημοσιεύοντας τις επίσημες προδιαγραφές (MFi)

Εισαγωγή

Το CarPlay της Apple αποτελεί την πρόταση της εταιρείας για την χρήση και τον χειρισμό του ηχοσυστήματος αλλά και της GPS συσκευής μας στο αυτοκίνητο μέσω του iPhone μας. Επίσης, δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να χρησιμοποιήσουν αρκετές από τις λειτουργίες του iPhone τους μέσα από ένα περιβάλλον εργασίας που δεν αποσπά την προσοχή του από την οδήγηση, κυρίως μέσω των φωνητικών εντολών, χαρακτηριστικό που προς το παρόν δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην Ελληνική γλώσσα.

Υποστήριξη - Συνεργασίες

ired-carplay-03

Η λειτουργία CarPlay του iOS ξεκίνησε μέσα στο έτος που διανύουμε με την συνεργασία και την υποστήριξη αρκετών κατασκευαστών, μεταξύ αυτών η Ferrari, η Honda, η Jaguar, η Mercedes, η Volvo και η Hyundai. Αργότερα προστέθηκαν στο πρόγραμμα αρκετοί νέοι συνεργάτες και πλέον είναι διαθέσιμο από την πλειοψηφία των κατασκευαστών.

Το πρόγραμμα MFi

ired-carplay-04

Μέσω του προγράμματος MFi (made for iPhone - iPad - iPod) η Apple επιχειρεί να κωδικοποιήσει τις απαιτήσεις αλλά και τις οδηγίες (guidelines) προς τους κατασκευαστές των αξεσουάρ και συστημάτων αυτοκινήτου προκειμένου να διασφαλιστεί η εμπειρία χρήσης για τον καταναλωτή αλλά και να εξασφαλιστεί η συμβατότητά τους με τις συσκευές της εταιρείας.

Οι επίσημες προδιαγραφές MFi για το CarPlay

ired-carplay-01

Συγκεντρώσαμε και σας παραθέτουμε τις κυριότερες από τις οδηγίες που έδωσε η Apple στους κατασκευαστές - συνεργάτες της:

  • Η οθόνη θα πρέπει να έχει μέγεθος τουλάχιστον 6 ιντσών
  • Η ανάλυσή της θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 800 x 480 pixels και ο ρυθμός ανανέωσής της (refresh rate) να είναι στα 30Hz
  • Θα πρέπει να υπάρχει ειδικό χειριστήριο, το οποίο θα μπορεί να τοποθετηθεί και στο τιμόνι (φυσικά η συσκευή θα είναι και με οθόνη αφής)
  • Δεν θα υπάρξει υποστήριξη σε αυτή τη φάση για οθόνες στα πίσω καθίσματα
  • Θα πρέπει να υποστηρίζεται η συνδεσμολογία μέσω USB και προαιρετικά μέσω του Lightning Connector με σχεδιασμένη από τον κατασκευαστή υλοποίηση
  • Να περιλαμβάνει ειδικό τσιπ που θα ανιχνεύει την αυθεντικότητα και πιστοποίηση της συσκευής για το MFi πρόγραμμα
  • Θα πρέπει να παρέχεται υποστήριξη για τουλάχιστον 24 bit audio και προτείνεται η παράλληλη υποστήριξη των 16 bits

Επίλογος

ired-carplay-02

Ενώ έως σήμερα οι κατασκευαστές αυτοκινήτων που παραδίδουν τα οχήματα με έτοιμες υλοποιήσεις του CarPlay είναι πολλοί και συνεχώς αυξάνονται, είχε διαπιστωθεί πως οι “aftermarket” υλοποιήσεις (δηλαδή η αγορά συστημάτων από την λιανική για την αναβάθμιση του ηχοσυστήματός μας) παρέχονταν έως σήμερα μόνο από δύο κατασκευαστές, την Alpine και την Pioneer. Πλέον, με την τυποποίηση των απαιτούμενων προδιαγραφών, περισσότεροι κατασκευαστές θα μπορέσουν πιο γρήγορα να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στην αγορά λιανικής.

Κάτι που είναι πολύ σημαντικό για όσους δεν θέλουν να προβούν σε αγορά νέου οχήματος προκειμένου να αποκτήσουν την δυνατότητα της χρήσης του CarPlay.

από Kostthem

Πατήστε συνέχεια για περισσότερα νέα που αφορούν την Apple:

Συνέχεια

από Kostthem

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status