5 εταιρείες που πρέπει άμεσα να εξαγοράσει η Apple

5 εταιρείες που πρέπει άμεσα να εξαγοράσει η Apple
ired.gr

Η Apple είναι η πρώτη εταιρεία που η αξία της ξεπερνά τα 700 δις δολάρια. Είμαι κάτοχος Apple μετοχών από τον Μάρτιο του 2003 - μας εξιστορεί ο Eric Jackson -όταν το κόστος μετά την τότε προσαρμοσμένη διάσπαση ανά μετοχή, ήταν 1$.

Τότε είχα στοιχηματίσει τη φήμη μου, πως η Apple είναι μία μακροπρόθεσμη σημαντική επένδυση και θα ήταν από μέρος μου ανόητο, να μην αναγνωρίσω το ρόλο της εταιρείας αυτής, στην καριέρα μου. Όμως ας φανταστούμε πόσες ακόμη μετασχηματισμένες εταιρείες θα μπορούσε εύκολα να αποκτήσει η Apple.

Σε ένα πραγματικά συναρπαστικό άρθρο την περασμένη εβδομάδα o Eric Jackson, υποστήριξε πως ο Tim Cook της CEO της Apple, έκανα λάθος στο να μην έχει επενδύσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά τα οποία χρησιμοποιεί μόνο για επαναγορές μετοχών και μερισμάτων τα τελευταία δύο χρόνια.

Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για παράδειγμα για την απόκτηση της Tesla ή της Twitter και Pinterest ή να αναδιατάξουν τις δαπάνες για R & D κατά 20 δις δολάρια. Γεγονός είναι πως η Apple έχει αυτή τη στιγμή σε μετρητά περίπου 155 δισεκατομμύρια (τουλάχιστον στα χαρτιά) και φέτος θα έχει ταμειακές εισροές πάνω από 70 δισεκατομμύρια.

Όμως αυτή είναι η μισή ιστορία καθώς η Apple θα μπορούσε να επωφεληθεί από τα ιστορικά υψηλά αποθέματα προκείμενου να αυξήσει το μετοχικό χαρτοφυλάκιό της.

Να θυμίσουμε πως όταν η εταιρεία Facebook έκανε σημαντικές εξαγορές εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των WhatsApp, Oculus Rift και Instagram, έκανε χρήση του 75% του αποθέματός της σε μετοχές και το 25% σε μετρητά.

Η Apple χρησιμοποίησε για την εξαγορά της Beats, 2.600.000.000 δολάρια σε μετρητά και 400.000.000 σε ίδιες μετοχές. Δεν θα έπρεπε να ακολουθήσει την ίδια τακτική και η Apple; δίδοντας το 50%-60% σε ίδιες μετοχές και το 40%-50% σε μετρητά;

Ας δούμε όμως ποιες άλλες εταιρείες θα μπορούσε η Apple να αποκτήσει εύκολα κάνοντας χρήση των αποθεματικών της κεφαλαίων σε μετοχές και ίσως και μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια σε μετρητά.

5. SanDisk

ired-apple-buy-sandisk

Με την απόκτηση της εταιρείας η Apple θα εξασφαλίσει τον top προμηθευτή και κάτοχο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στον κόσμο, ενισχύοντας άμεσα τις mobile συσκευές και τους υπολογιστές της με διπλή η τριπλή διαθέσιμη χωρητικότητα σε σύγκριση με τις ανταγωνιστικές συσκευές και υπολογιστές.

To κόστος απόκτησης 30.000.000.000 συμπεριλαμβανομένης της σημερινής αξίας της Sandisk που αποτιμάται 22 δις δολάρια.

4. Hulu

ired-apple-buy-hulu

Η εταιρεία ιδιωτικών τηλεοπτικών εκπομπών και ταινιών η οποία ανταγωνίζεται άμεσα την εταιρεία Netflix, θα μπορούσε να αποκτηθεί εύκολα και με σχετικά μικρό αντίκρυσμα, βελτιώνοντας οριστικά το Apple TV αφαιρώντας και την απειλή της. Το κόστος υπολογίζεται σε 2 - 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

3. Netflix

ired-apple-buy-netflix

To μόνο εμπόδιο στην απόκτησή της αναμένεται να είναι η επιτροπή ανταγωνισμού, αλλά εάν κάτι τέτοιο μπορούσε να συμβεί, δηλαδή να περάσει η εταιρεία κάτω από την ομπρέλα της Apple, τότε θα μετατρέπονταν οι δύο εταιρείες σε ένα μεγαθήριο ιδιαίτερα για το μέλλον του video στο διαδίκτυο, πολλά υποσχόμενο. Το κόστος του εγχειρήματος υπολογίζεται στα 30 δισεκατομμύρια.

2. Garmin

ired-apple-buy-garmin

Ακόμη και σήμερα δεν εμπιστεύομαι του χάρτες της Apple και όταν παραστεί ανάγκη κάνω χρήση των χαρτών της Google. Παρότι η Apple προσπαθεί σκληρά για να δημιουργήσει αξιόπιστους χάρτες θα έπρεπε να εξαγοράσει την Garmin και κάνοντας χρήση των συστημάτων GPS της, να προσφέρει μία ολοκληρωμένη λύση χαρτών και να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία. Το κόστος εξαγοράς δεν θα ξεπεράσει τα 15 δισεκατομμύρια.

1. ARM Holdings

ired-apple-buy-arm

Η Apple σχεδιάζει μόνη της τους επεξεργαστές της, αλλά οι περισσότερες εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων κάνουν χρήση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της ARM Holdings, για την κατασκευή των επεξεργαστών τους.

Εάν δεν εμπίπτει κι αυτή η εξαγορά στην επιτροπή ανταγωνισμού ώστε κάτι τέτοιο να γίνει πραγματικότητα, φανταστείτε πόσο μπροστά από τον ανταγωνισμό θα εκτοξευόταν η Apple αν είχε στην κυριότητά της οριστικά της πατέντες της Arm Holdings. Υπολογίζεται πως το κόστος θα φτάσει στα 30 δις δολάρια.

Προσωπικά - μας αναφέρει ο Eric Jackson - δεν προβλέπει εξαγορά των προαναφερθεισών εταιρειών όπως Tesla ή Twitter.

Η λογική μας λέει πως η Apple και η Tesla είναι δύο εταιρείες Hardware κατά τη γνώμη μας οι καλύτερες στην κατηγορία τους. Η μετακίνηση της Apple από τους υπολογιστές στις mobile συσκευές έχει νόημα και αποτέλεσμα.

Εάν η Apple μετακινηθεί στην αγορά των αυτοκινήτων δεν βλέπουμε το όφελος πίσω από μία τέτοια μετακίνηση. Με βάση τα παραπάνω είναι πρoτιμότερη η εξαγορά του Twitter στην τρέχουσα αποτίμησή του.

H εταιρεία WhatsApp η οποία εξαγοράστηκε από τη Facebook, αποτιμήθηκε στα 19 δισεκατομμύρια και η Snapchat αξίζει περίπου 15 δις στην ιδιωτική αγορά, το το Twitter είναι μία αξιόλογη επένδυση.

Δεν νομίζουμε πως η Apple θα προχωρήσει ποτέ σε μία τέτοια αγορά αλλά δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο να κάνει το Facebook ή η Microsoft ή ακόμη και η Disney.

Ποια είναι η δική σας άποψη επί του θέματος; Εάν έχετε περισσότερες πληροφορίες πάνω στο θέμα αυτό, αισθανθείτε ελεύθεροι να μας το γνωστοποιήσετε στα σχόλια.

από DINFUN

Δείτε περισσότερα: