Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα iMac σαν οθόνη (monitor)

Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα iMac σαν οθόνη (monitor)
ired.gr

Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα iMac σαν οθόνη (monitor) στη λειτουργία «target display mode»

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του iMac - και για την ακρίβεια οποιουδήποτε μόνιτορ της Apple - είναι η εξαιρετική του ποιότητα εικόνας και το ακριβές χρωματικό του βάθος. Μπορεί να μην το παρατηρήσετε αμέσως, αλλά, αν τύχει να επιστρέψετε για κάποιο λόγο σε ένα άλλο από τα συνήθη μόνιτορ της αγοράς, θα καταλάβετε αμέσως τη διαφορά στην ποιότητα και την ακρίβεια απεικόνισης.

Εφόσον λοιπόν το iMac έχει μια τόσο εξαιρετική οθόνη, θα ήταν κρίμα να μη μπορούσαμε να τη χρησιμοποιήσουμε και για κάποιο άλλο Mac (Mac Mini, Macbook) σε κάποιες περιπτώσεις (ή και σε μόνιμη βάση), κάτι που έχω κάνει εγώ με ένα Mac Mini που χρησιμοποιώ σαν συμπληρωματικό μηχάνημα.

Με τον παρακάτω οδηγό θα σας δείξω πώς να το κάνετε κι εσείς χρησιμοποιώντας μια λειτουργία που υπάρχει στα iMac και ονομάζεται «target display mode».

Εξηγώντας το «target display mode»…

ired-imac-target-display-01

Η λειτουργία «target display mode» μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε την οθόνη ενός iMac σαν μόνιτορ για να απεικονίζονται οι λειτουργίες ενός άλλου Mac. Στην περίπτωση του παραδείγματός μας χρησιμοποιούμε την οθόνη ενός iMac 27΄΄ προκειμένου να απεικονίζεται η έξοδος ενός Mac Mini.

Η λειτουργία «target display mode», εν προκειμένω, επιτυγχάνεται, είτε μέσω ενός καλωδίου Mini Display Port, είτε μέσω ενός καλωδίου Thunderbolt, προκειμένου να γίνει ο διαμοιρασμός της οθόνης του iMac με το Mac Mini (τα καλώδια υπάρχουν στην Ελληνική αγορά).

Απαιτήσεις για να επιτευχθεί το «target display mode»…

Το να επιτύχουμε τη λειτουργία του «target display mode», εξαρτάται από το αν θα καλύψουμε τις συγκεκριμένες απαιτήσεις που έχει θέσει η Apple για την επιτυχή λειτουργία του, καθώς δεν συνεργάζεται με οποιοδήποτε συνδυασμό από Mac. Συγκεκριμένοι συνδυασμοί από Mac και τα αντίστοιχά τους καλώδια απαιτούνται για να λειτουργήσει το «target display mode». Γι’ αυτό το λόγο παραθέτουμε τον παρακάτω πίνακα προκειμένου να γνωρίζετε τους σωστούς συνδυασμούς.

ired-imac-target-display-04

Όπως βλέπουμε, υπάρχουν δύο πιθανά καλώδια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με το συνδυασμό Mac-iMac που έχουμε προκειμένου να επιτύχουμε το «target display mode» κι αυτά είναι:

Mini Display Port

ired-imac-target-display-03

Thunderbolt

ired-imac-target-display-06

Στην περίπτωσή μου έχω συνδέσει ένα Mac Mini του 2010 που έχει έξοδο Mini Display Port, με ένα iMac 27-inch late 2009 μέσω καλωδίου Mini Display Port και συνεργάζονται άψογα.

Επίσης έχω δοκιμάσει τη σύνδεση ενός Mac Mini late 2012 με έξοδο thunderbolt με το ίδιο iMac με το ίδιο καλώδιο (Mini Display Port) και επίσης δούλεψε άψογα (στην πραγματικότητα οι δύο θύρες είναι ίδιες σε μορφολογία και το καλώδιο «κουμπώνει» και στις δύο). Αυτός όμως είναι δικός μου πειραματισμός και δεν τον συνιστώ σαν κάτι το σίγουρο που θα δουλέψει στον καθένα.

ired-imac-target-display-02

Πάντως, θα συμβούλευα για σιγουριά να ακολουθήσετε τον πίνακα για να αποφύγετε τυχόν …χτυποκάρδια.

Το «target display mode» στην πράξη…

Για να χρησιμοποιήσουμε το «target display mode», πρέπει - αφού έχουμε συνδέσει τα δύο Mac - να τα ανάψουμε και τα δύο. Επίσης, αν είναι αναμμένα πρέπει και τα δύο να είναι ενεργά και όχι σε κατάσταση «ύπνου» (sleep) οποιοδήποτε από τα δύο. Έχω ήδη πει παραπάνω ποιος είναι ο συνδυασμός που χρησιμοποιώ εγώ, αλλά εννοείται ότι τα ίδια ισχύουν για οποιονδήποτε συνδυασμό του παραπάνω πίνακα.

Χρησιμοποιώντας λοιπόν τον συνδυασμό CMD-F2 (CMD=πλήκτρο command), στο πληκτρολόγιο του iMac και μόνον, αλλάζω από απεικόνιση iMac σε απεικόνιση Mac Mini και αντιστρόφως.

Επίσης, αν έχω ανοιχτό το iMac και το Mac Mini κλειστό, τη στιγμή που θα ανάψω το Mac Mini, αυτό αυτομάτως «αρπάζει» την απεικόνιση από το iMac. Εννοείται ότι, αφού τελειώσει η διαδικασία έναρξης, ο παραπάνω συνδυασμός στο πληκτρολόγιο του iMac (και μόνο) ενεργοποιεί το «target display mode».

Το «target display mode», απενεργοποιείται όταν το ένα από τα δύο μηχανήματα πέσει σε «νάρκη» (sleep), σβήσει, ή για κάποιο λόγο αποσυνδεθεί το καλώδιο.

ired-imac-target-display-05

Σημαντική επισήμανση: Σε κάποια παλιότερα πληκτρολόγια της Apple όπως και σε πληκτρολόγια τρίτων κατασκευαστών η συντόμευση CMD-F2 δεν λειτουργεί, γι’ αυτό το λόγο η Apple προτείνει τη χρήση των νεότερων αλουμινένιων πληκτρολογίων της (ενσύρματου ή ασύρματου). Είναι ένα μειονέκτημα, αλλά οφείλουμε να το επισημάνουμε.

Κάποιες ακόμη επισημάνσεις όσον αφορά το «target display mode»

1 Ήχος και …Φως

Αν χρησιμοποιείτε καλώδιο Thunderbolt σε σχέση με το Mini Display Port έχετε κάποιες επιπλέον δυνατότητες.

Εφόσον και τα δύο Mac έχουν θύρες Thunderbolt και χρησιμοποιείτε και το ανάλογο καλώδιο, τότε θα μπορείτε να ακούτε και τον ήχο του δεύτερου Mac μέσα από το target iMac! Αν όμως έχετε σύνδεση μέσω Mini Display Port (Mac και καλώδιο), το πιθανότερο είναι ότι δε θα ακούτε τον ήχο του δεύτερου Mac από το target iMac (στην περίπτωσή μου δεν έχω ήχο λόγω χρήσης Mini Display Port).

Στην περίπτωση λοιπόν που έχετε Thunderbolt, πηγαίνετε στο Apple menu (Μηλαράκι πάνω αριστερά) επιλέγετε «Ρυθμίσεις Συστήματος/Ήχος» κάνετε κλικ στο «έξοδος» και επιλέγετε το Mac που είναι εξωτερικά συνδεδεμένο στο iMac από τη λίστα που θα εμφανιστεί.

2 Λειτουργία εφαρμογών

Μπορείτε να «τρέχετε» εφαρμογές και στα δύο μηχανήματα ταυτόχρονα, άσχετα με το ποιο από τα δύο χρησιμοποιεί την οθόνη.

Εννοείται ότι κατά τα άλλα, το κάθε μηχάνημα διατηρεί το δικό του πληκτρολόγιο-ποντίκι. (Η χρήση του CMD-F2 μόνο πρέπει να γίνεται από το πληκτρολόγιο του iMac).

Χρήση αξεσουάρ

Κατά τη λειτουργία «target display mode» το εξωτερικό Mac δεν έχει πρόσβαση στην κάμερα, τα USB ή το Firewire του iMac.

Σε περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια ήδη συνδεδεμένη συσκευή του iMac στο εξωτερικό Mac, θα πρέπει να την αποσυνδέσετε κανονικά και να τη συνδέσετε στο άλλο Mac.

4 Φωτεινότητα οθόνης και άλλα κοντρόλ

Για να αλλάξετε τη φωτεινότητα της οθόνης χρησιμοποιείτε μόνο το πληκτρολόγιο του iMac και τα πλήκτρα που είναι καθορισμένα γι’ αυτό το σκοπό.

Κανονικά αυτά είναι τα F1-F2 (ίσως χρειαστεί να πατήσετε το Fn) στα παραπάνω αναφερθέντα Apple Keyboards.

Για την ακρόαση μουσικής-παρακολούθηση βίντεο οι αντίστοιχές λειτουργίες γίνονται από τα F7-F8-F9 (αναπαραγωγή, μετάβαση σε προηγούμενο, επόμενο).

Αντίστοιχα ο έλεγχος του ήχου γίνεται από τα F10-F11-F12).

Όλα αυτά πάντα από το πληκτρολόγιο του iMac και μόνο!

Τελικά συμπεράσματα…

Το «target display mode» είναι μια πολύ χρήσιμη κι όμως σχετικά άγνωστη λειτουργία-δυνατότητα που υπάρχει στα Mac. Με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιήσετε το σωστό συνδυασμό Mac-καλωδίου, μπορείτε να μοιραστείτε την εξαιρετική οθόνη του iMac σας και για ένα δεύτερο Mac που δεν έχει οθόνη, ή έχει μικρή οθόνη (όπως Macbook) προκειμένου να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη.

Το κέρδος είναι σε χώρο, σε χρήμα, σε χρηστικότητα.

Πατήστε στους συνδέσμους για να δείτε:

από Elichord

Δείτε περισσότερα: