Πώς να “τραβήξετε” 60 FPS βίντεο με την κάμερα του iPhone

Πώς να “τραβήξετε” 60 FPS βίντεο με την κάμερα του iPhone
ired.gr

Μάθετε πώς να τραβήξετε βίντεο υψηλής ανάλυσης και ποιότητας με το iPhone σας.

Σαν εξ' ορισμού ρύθμιση, η κάμερα του iPhone μας έχει τη λήψη βίντεο στα 30 FPS. Τα νεότερα μοντέλα όμως (6, 6+) υποστηρίζουν τη λήψη βίντεο στα 60 FPS σε πλήρη ανάλυση HD στα 1080p. Όμως αυτή η επιπλέον δυνατότητα πρέπει να ενεργοποιηθεί μέσα από τις ρυθμίσεις του iPhone πριν μπορέσουμε να την έχουμε.

Για την ιστορία, η διαφορά λήψης βίντεο υψηλής ανάλυσης HD στα 60 FPS σε σχέση με αυτή των 30 FPS, μπορεί να μην είναι ορατή στους ερασιτέχνες ή τους απλούς χρήστες που απλά θέλουν να τραβήξουν ένα βίντεο μες την κάμερα του iPhone τους. Ο πολύς κόσμος μέχρι χτες δεν γνώριζε το τι είναι βίντεο υψηλής ανάλυσης, πόσο μάλλον να είχε κάμερες με την ποιότητα της κάμερας ενός iPhone 6-6+ (πιστέψτε με, η κάμερά του βάζει κάτω πολλές "επαγγελματικές").

Για τους πιο προχωρημένους ερασιτέχνες (ερασιτέχνης = εραστής της τέχνης), αλλά ακόμη και για κάποιους επαγγελματίες που έχουν την τύχη να έχουν ένα iPhone 6-6+, η ποιότητα της κάμερας μαζί με τη δυνατότητα λήψης βίντεο HD στα 60 FPS, έρχεται ως "μάνα εξ' ουρανού". Ο λόγος είναι ότι στα 60 FPS (που "τραβάνε" οι επαγγελματικές κάμερες), το τελικό βίντεο (footage στη γλώσσα του χώρου) είναι καθαρότερο, σταθερότερο και γενικώς ποιοτικότερο και κατάλληλο για χρήση με προγράμματα όπως το Final Cut για σοβαρά πρότζεκτ.

Πάμε λοιπόν να δούμε πώς γίνεται.

Πώς το ενεργοποιούμε

Όπως είπαμε, η ενεργοποίηση της δυνατότητας αυτής, απαιτεί iPhone 6 και άνω (δυστυχώς για όσους έχουν το εξαιρετικό 5S που έχει μια άριστη κάμερα) και μια καινούρια έκδοση (λέγε με 8) του iOS (που την έχουν όλοι από το iPhone 4s και πάνω). Αν δεν καλύπτετε τις παραπάνω δύο προϋποθέσεις, τι να πω .... αγοράστε iPhone 6!

1. Εκκινείστε τις Ρυθμίσεις του iPhone και πηγαίνετε στις Φωτογραφίες και κάμερα.

2. Στο νέο παράθυρο σύρετε προς τα κάτω μέχρι να βρείτε την επιλογή Εγγραφή βίντεο στα 60 FPS, πατήστε το πλήκτρο ώστε να γίνει πράσινο από άσπρο και κλείστε τις Ρυθμίσεις.

ired iphone 60 fps video 01

3. Ανοίξτε την εφαρμογή Κάμερα και στο κάτω μέρος στα δεξιά (ή στο πάνω δεξιά αναλόγως πώς κρατάτε το τηλέφωνο) θα δείτε μια ετικέτα που λέει 60 FPS.

ired iphone 60 fps video 02

Τώρα πια, όταν κάνετε εγγραφή βίντεο, θα γίνεται στα 60 FPS που θα είναι πιο ομαλό και ευκρινές για όσους πραγματικά το χρειάζονται, ακόμη και για επαγγελματική χρήση. Υπόψιν, ότι το βίντεο στα 60 FPS πιάνει αρκετά περισσότερο χώρο από το αντίστοιχό του των 30 FPS.

Ως εκ τούτου, δεν συνιστάται σε απλούς χρήστες που, ούτε θα δουν τη διαφορά, ούτε θα χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει ο μεγαλύτερος αριθμός των "καρέ", αλλά θέλουν απλά ένα βίντεο για το Facebook ή άλλες αντίστοιχες χρήσεις και που πιθανόν έχουν μόνο 16GB συνολικού χώρου στη συσκευή τους.

Επίσης σημειώστε ότι για τη μεταφορά του βίντεο των 60 FPS χρειάζεται πια η σύνδεση του iPhone με τον υπολογιστή μας μέσω του καλωδίου USB κι όχι ασύρματα.

Εννοείται ότι μπορείτε να απενεργοποιήσετε τη ρύθμιση κατά βούληση με τον ίδιο τρόπο που την ενεργοποιήσατε, εφόσον δείτε ότι δεν σας είναι πραγματικά χρήσιμη, ή ο αποθηκευτικός χώρος της συσκευής σας ξαφνικά ... εξαφανιστεί.

Επίσης να σημειώσουμε εδώ ότι η εν λόγω ρύθμιση επηρεάζει μόνο τη λήψη κανονικού βίντεο και όχι τη λήψη βίντεο σε αργή κίνηση (slow motion), όπου - σε αυτήν - έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε την ταχύτητα της αργής κίνησης με την επιλογή 120 FPS ή 240 FPS πατώντας στην αντίστοιχη ετικέτα που εμφανίζεται κάτω δεξιά.

Αν πάλι θέλετε να αυξήσετε ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες της κάμερας του iPhone σας (ασχέτως μοντέλου και λειτουργικού) και να πάρετε ακόμη καλύτερες φωτογραφίες και βίντεο και να ενεργοποιήσετε δυνατότητες που δεν υπάρχουν στο ενσωματωμένο λογισμικό του, τότε δοκιμάστε τα HYDRA, FILMIC PRO, SHOOT'IN, που πραγματικά θα απογειώσουν τις δυνατότητες της συσκευής σας.

από Elichord

Δείτε περισσότερα: