Η Apple αγοράζει εταιρεία που εξειδικεύεται στην AI, με σκοπό να ενσωματώσει λειτουργίες επάνω στη συσκευή με το iOS 18.

Η Apple αγοράζει εταιρεία που εξειδικεύεται στην AI, με σκοπό να ενσωματώσει λειτουργίες επάνω στη συσκευή με το iOS 18.
ired.gr

Η Apple επιδιώκει να ενισχύσει τις λειτουργίες του iOS 18 με την απόκτηση μιας γαλλικής εταιρείας που εξειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Αυτή η κίνηση υποδεικνύει την αποφασιστικότητα της εταιρείας να ενσωματώσει λειτουργίες που λειτουργούν στη συσκευή, αντί να εξαρτάται από λύσεις στο cloud.

Η απόκτηση της εταιρείας Datakalab από την Apple το Δεκέμβριο του 2023 ανοίγει νέους ορίζοντες, καθώς η Datakalab εξειδικεύεται στη συμπίεση αλγορίθμων και στην ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη, δύο κρίσιμα στοιχεία για την εξέλιξη της τεχνολογίας της Apple. Η επιλογή αυτή ενισχύει την πίστη της εταιρείας στη δυνατότητα της on-device AI και της προστασίας της ιδιωτικότητας, αντί να βασίζεται σε υπηρεσίες cloud.

Η προσθήκη πολλών μηχανικών από την Datakalab στην Apple υποδεικνύει την εστίαση της εταιρείας στην ενίσχυση του εσωτερικού της ταλέντου. Η Datakalab περιγράφει τον εαυτό της ως μια εταιρεία που ειδικεύεται σε αλγόριθμους βαθιάς μάθησης χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, με έμφαση στην αποτελεσματικότητα και τον σεβασμό της ιδιωτικότητας, χαρακτηρίσματα που αντανακλούν τις αξίες και τις προτεραιότητες της Apple.

Διαβάστε επίσης: Η Apple κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε εκατομμύρια κατόχους iPhone να είναι προσεκτικοί για δύο σοβαρά σημάδια και να αντιδράσουν άμεσα.

Ο Mark Gurman του Bloomberg ανέφερε στο newsletter Power On της εταιρείας ότι η Apple έχει τη φιλοδοξία να διαφοροποιηθεί από τους κύριους ανταγωνιστές της προσφέροντας γρηγορότερες και πιο ασφαλείς λύσεις AI. Αυτή η κίνηση επιβεβαιώνει την προσήλωση της Apple στην προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών και στην ενίσχυση των λειτουργιών AI που λειτουργούν επάνω στη συσκευή.

Παρά τα πλεονεκτήματα, η χρήση on-device AI μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ισχύ και περιορισμένες λειτουργίες σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτελώντας πιθανό αρνητικό παράγοντα για ορισμένους χρήστες. Ωστόσο, η ταχύτητα και η ασφάλεια παραμένουν κεντρικά πλεονεκτήματα της προσέγγισης αυτής.

Ορισμένες από τις αναμενόμενες λειτουργίες AI του iOS 18 περιλαμβάνουν αυτόματη σύνοψη και συμπλήρωση για βασικές εφαρμογές, βελτιωμένη δημιουργία λίστας αναπαραγωγής στο Apple Music, ανανεωμένο Siri και εργαλεία αντιμετώπισης προβλημάτων για τους χρήστες του AppleCare.

Διαβάστε επίσης: Siri: Γιατί η Apple πρέπει να επανεξετάσει την πορεία ανάπτυξής της