Η Apple ανησυχεί πως η μετάβαση του iPhone σε Android θα προκαλέσει απώλεια πελατών.

Η Apple ανησυχεί πως η μετάβαση του iPhone σε Android θα προκαλέσει απώλεια πελατών.
ired.gr

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών κατέθεσε μήνυση εναντίον της Apple, κατηγορώντας την για πιθανές μονοπωλιακές πρακτικές στην αγορά των smartphones.

Η μήνυση υποστηρίζεται από 16 πολιτείες και την Περιφέρεια της Κολούμπια, και κατηγορεί την Apple για ανταγωνιστική συμπεριφορά, απαιτώντας την παύση αυτών των πρακτικών.

Η Apple, ωστόσο, αμύνεται ένθερμα, υποστηρίζοντας ότι η μήνυση απειλεί την ουσιαστική της ταυτότητα. Αυτή η νομική αντιπαράθεση συμβαίνει σε μια περίοδο αυξανόμενου ελέγχου από ρυθμιστικούς φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτοντας πίεση στην Apple.

Στο επίκεντρο της μήνυσης είναι η κατηγορία ότι η Apple εσκεμμένα σχεδίασε το iPhone έτσι ώστε να εγκλωβίζει τους καταναλωτές στο οικοσύστημά της, εμποδίζοντάς τους να επιλέξουν ανταγωνιστικές συσκευές.

Οι κατηγορίες που περιγράφονται στο νομικό έγγραφο των 88 σελίδων περιλαμβάνουν τον περιορισμό της πρόσβασης τρίτων σε σημαντικά χαρακτηριστικά και την προώθηση της ομαλής σύνδεσης μεταξύ των συσκευών της Apple.

Διαβάστε επίσης: Η Apple θα διευκολύνει τη μετάβαση από συσκευές iPhone σε Android.

Οι επικριτικοί υποστηρίζουν ότι αυτές οι τακτικές καταπνίγουν τον ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές και περιορισμό της καινοτομίας. Η Apple αντιτίθεται, ισχυριζόμενη ότι οι πρακτικές της προωθούν την ασφάλεια των χρηστών και την τεχνολογική πρόοδο, διακρίνοντας τα προϊόντα της σε μια ανταγωνιστική αγορά.

Η εταιρεία φοβάται ότι η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της μήνυσης θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη μοναδικότητα του iPhone, πιθανώς συγχωνεύοντάς το με συσκευές Android. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια πελατών και κερδών.

Ως απάντηση, η Apple προτίθεται να αμύνει τη μήνυση, αναφέροντας την προστασία των νόμων περί ανταγωνισμού που επιτρέπουν πρακτικές που είναι ωφέλιμες για τους καταναλωτές, ακόμα και αν θέτουν τους ανταγωνιστές σε μειονεκτική θέση.

Διαβάστε επίσης: Η ΕΕ επιβάλλει πρόστιμο ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Apple λόγω ανταγωνιστικής συμπεριφοράς έναντι του Spotify.