DeepMind GraphCast: Η καινοτόμος τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης που υπερβαίνει τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για τον καιρό.

DeepMind GraphCast: Η καινοτόμος τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης που υπερβαίνει τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για τον καιρό.
ired.gr

Το νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης από την DeepMind της Google έχει αναδειχθεί ως το πιο ακριβές παγκοσμίως σύστημα πρόγνωσης καιρού για δέκα ημέρες μπροστά, σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου του εργαστηρίου με έδρα το Λονδίνο.

Το μοντέλο, που ονομάζεται GraphCast, υπόσχεται προγνώσεις μεσαίου εύρους με "πρωτοφανή ακρίβεια". Σε νέα μελέτη, αποδείχθηκε ότι το GraphCast είναι πιο ακριβές και ταχύτερο από το καθιερωμένο πρότυπο της βιομηχανίας για προσομοίωση καιρού, το High-Resolution Forecast (HRES). Επιστήμονες τονίζουν ότι το GraphCast ξεπέρασε τις παραδοσιακές τεχνολογίες πρόβλεψης καιρού με επαλήθευση που φτάνει το 90%.

Εντυπωσιακά, το σύστημα μπόρεσε να προβλέψει ακραία καιρικά φαινόμενα για περισσότερες ημέρες από ό,τι μέχρι στιγμής. Τον Σεπτέμβριο, προέβλεψε με ακρίβεια περίπου εννέα ημέρες νωρίτερα την άφιξη του τυφώνα Lee στη Νέα Σκωτία, ενώ παραδοσιακές μέθοδοι είχαν ενημερωθεί μόλις έξι ημέρες πριν με λιγότερο συνεπείς προβλέψεις για την ώρα και την τοποθεσία άφιξης.

Διαβάστε επίσης: AI Pin: Αναπτύσσεται από πρώην σχεδιαστές της Apple και αποτελεί ένα φιλόδοξο gadget Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ανάλυση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού επιβεβαίωσε αυτά τα αποτελέσματα, διαπιστώνοντας την υπεροχή του GraphCast έναντι του HRES.

Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του GraphCast είναι η δυνατότητά του να αναγνωρίζει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα χωρίς προηγούμενη εκπαίδευση. Με την προσθήκη ενός απλού ανιχνευτή κυκλώνων, το μοντέλο προέβλεψε τις κινήσεις του κυκλώνα με μεγαλύτερη ακρίβεια από τη μέθοδο HRES.

Το GraphCast λειτουργεί λαμβάνοντας υπόψη τους δύο πιο πρόσφατους καιρικούς παράγοντες, περιλαμβανομένων των μεταβλητών στη στιγμή της δοκιμής και έξι ώρες πριν. Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, το GraphCast προβλέπει την κατάσταση του καιρού σε έξι ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Google εξετάζει το ενδεχόμενο να ενσωματώσει το GraphCast στα προϊόντα της, ανοίγοντας έναν δρόμο για την υιοθέτηση της τεχνολογίας AI σε ευρύτερη κλίμακα.

Διαβάστε επίσης: iPhone 16: Φέρνει στο προσκήνιο αποκλειστικά χαρακτηριστικά γενετικής τεχνητής νοημοσύνης