Google: Πόσα χρήματα κατέβαλε στην Apple για να διατηρήσει τη θέση της ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο Safari;

Google: Πόσα χρήματα κατέβαλε στην Apple για να διατηρήσει τη θέση της ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο Safari;
ired.gr

Ο αντιπρόεδρος Prabhakar Raghavan αναφέρθηκε την Παρασκευή ότι η Google δαπάνησε 26,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 με σκοπό τη διατήρηση της προεπιλεγμένης θέσης της ως μηχανή αναζήτησης και την αύξηση της επισκεψιμότητας, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού φαίνεται να προορίστηκε για την Apple, με σκοπό να διατηρηθεί ως η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης σε iPhone, iPad και Mac.

Ο κ. Raghavan κατέθεσε στο πλαίσιο της αντιμονοπωλιακής αγωγής του Υπουργείου Δικαιοσύνης κατά της εταιρείας και ανέφερε ότι τα έσοδα από διαφημίσεις αναζήτησης της Google έφτασαν τα 146,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.

Δεν δόθηκε σαφής πληροφορία σχετικά με το ποσοστό των 26,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που καταβλήθηκε στην Apple. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με αναφορές του CNBC, μια εκτίμηση από την ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης περιουσίας Bernstein υποστήριξε ότι η Google θα μπορούσε να πληρώσει στην Apple μέχρι και 19 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος για την εξασφάλιση αυτού του προνομιακού καθεστώτος.

Επίσης, μια παρουσίαση στο δικαστήριο αποκάλυψε ότι το 2014, η Google είχε εισόδημα 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αναζήτηση, ενώ κατέβαλε 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια για να παραμείνει ως η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης.

Διαβάστε επίσης: Η υποστήριξη του YouTube Music από το Apple HomePod είναι πλέον επίσημη.

Σύμφωνα με τον κ. Raghavan, οι συνολικές πληρωμές της Google στους παρόχους μηχανών αναζήτησης σχεδόν τετραπλασιάστηκαν από το 2014 έως το 2021, ενώ τα έσοδα από διαφημίσεις αναζήτησης τριπλασιάστηκαν. Η Alphabet πρόσφατα ανακοίνωσε τα κέρδη της για το τρίτο τρίμηνο και για τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο, με τα έσοδα από την Αναζήτηση Google να ξεπερνούν τα 44 δισεκατομμύρια δολάρια. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, τα έσοδα από την Αναζήτηση υπερέβησαν τα 165 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι εμφανές ότι η Google καταβάλλει σημαντικά ποσά για να διατηρήσει τη θέση της ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης σε συσκευές, ιστότοπους και εφαρμογές.

Επιπλέον, άλλες σημαντικές πληρωμές πραγματοποιούνται στη Samsung για να γίνει η Google η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στις συσκευές Galaxy, καθώς και στη Mozilla, προκειμένου να παραμείνει η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στον περιηγητή Firefox και σε άλλες συσκευές, ασύρματα δίκτυα και πλατφόρμες.

Τέλος, η Google αντέταξε τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα επηρέαζε την ικανότητά της να διαπραγματεύεται μελλοντικές συμφωνίες. Ωστόσο, ο δικαστής Amit Mehta, που εποπτεύει την υπόθεση, διαφώνησε σε αυτό το θέμα.

Διαβάστε επίσης: Google: Θα λαμβάνεις ειδοποιήσεις για τα προσωπικά σου δεδομένα στην αναζήτηση και θα έχεις τη δυνατότητα να τα διαγράφεις.