Τεχνητή νοημοσύνη: Ειδικοί προειδοποιούν για ''αφανισμό'' της ανθρωπότητας

Τεχνητή νοημοσύνη: Ειδικοί προειδοποιούν για ''αφανισμό'' της ανθρωπότητας
ired.gr

Επικεφαλής επιχειρήσεων και ειδικοί, συμπεριλαμβανομένου του Σαμ Άλτμαν, του δημιουργού του ChatGPT, και του Τζέφρι Χίντον, που θεωρείται ένας από τους ιδρυτές της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ), προειδοποίησαν σε δήλωση που ανέβηκε στο διαδίκτυο για τους κινδύνους που σχετίζονται με την ΤΝ και τονίζουν ότι ο αγώνας κατά αυτών των κινδύνων πρέπει να είναι παγκόσμια προτεραιότητα.

Ο Τζέφρι Χίντον είχε ήδη προειδοποιήσει για τους κινδύνους που συνδέονται με την ΤΝ όταν αποχώρησε από τη θέση του στον Google. Οι υπογράφοντες της δήλωσης επισημαίνουν ότι η πρόοδος στον τομέα της ΤΝ δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα.

Διαβάστε επίσης: AI- Πρόγραμμα μετατρέπει φωτογραφίες παιδιών σε πορνογραφικό υλικό

Στο παρελθόν, ο Ίλον Μασκ και εκατοντάδες ειδικοί από όλο τον κόσμο είχαν ζητήσει μια διακοπή έξι μηνών στην έρευνα για την ισχυρή ΤΝ, επισημαίνοντας τους κινδύνους που αυτή μπορεί να προκαλέσει στην ανθρωπότητα.

Οι προειδοποιήσεις αυτές αποδεικνύουν την ανησυχία για την ανάπτυξη της ΤΝ και τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με αυτήν. Ο Σαμ Άλτμαν έχει εκφράσει τον φόβο του ότι η ΤΝ μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά, όπως την παρέμβαση σε εκλογές ή την ανατροπή της αγοράς εργασίας.

Η ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, που διαθέτει ανθρώπινες γνωστικές ικανότητες, έχει προκαλέσει ανησυχία για τις πιθανές συνέπειες και ανατροπές που μπορεί να επιφέρει σε διάφορους τομείς.

Συνοψίζοντας, οι προειδοποιήσεις αυτών των επιχειρηματιών και ειδικών αναδεικνύουν την ανάγκη για προσεκτική προσέγγιση και παγκόσμια συνεργασία στην ανάπτυξη και χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιθανοί κίνδυνοι που συνδέονται με αυτήν.

Διαβάστε επίσης: «Μάχη» Microsoft και Google για την επόμενη γενιά εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης