Tο σύνδρομο των «φανταστικών δονήσεων» Γιατί νομίζεις συνέχεια ότι το κινητό σου δονείται;

Tο σύνδρομο των «φανταστικών δονήσεων» Γιατί νομίζεις συνέχεια ότι το κινητό σου δονείται;
ired.gr

Είναι γεγονός ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων έχει γίνει ανεξάρτητο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Οι τεχνολογικές συσκευές, όπως τα smartphones, έχουν γίνει ιδιαίτερα εθιστικές και επηρεάζουν την προσοχή μας σε πολλές καταστάσεις.

Η συνεχής χρήση του κινητού τηλεφώνου μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται την ανάγκη να είναι συνδεδεμένοι με τα κοινωνικά δίκτυα, τα email, τα μηνύματα και τις ειδήσεις, και να ανταποκρίνονται αμέσως σε κάθε ειδοποίηση.

Σίγουρα κάποια στιγμή θα σου έχει τύχει να νομίζεις ότι ήρθε κάποια ειδοποίηση στο smartphone σου και δονήθηκε, αν και στην πραγματικότητα αυτό δεν έγινε ποτέ.

Αυτή η εμπειρία ονομάζεται σύνδρομο "φανταστικών δονήσεων" (phantom vibration syndrome) και έχει παρατηρηθεί σε πολλούς ανθρώπους. Αυτό το φαινόμενο περιγράφει την αίσθηση ότι το κινητό τηλέφωνο δονείται ή έχει έρθει κάποια ειδοποίηση, παρόλο που στην πραγματικότητα αυτό δεν συμβαίνει.

Διαβάστε επίσης: Αυτό θα συμβεί εάν δεν βάλεις το κινητό σε λειτουργία πτήσης μέσα στο αεροπλάνο

Οι ακριβείς λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό το φαινόμενο δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί πλήρως. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές ερμηνείες που μπορούν να εξηγήσουν αυτή την αίσθηση:

  1. Υπερευαισθησία: Η συνεχής έκθεση και η συνήθεια να λαμβάνουμε ειδοποιήσεις από το κινητό μας τηλέφωνο μπορεί να οδηγήσει σε υπερευαισθησία, καθιστώντας μας πιο επιρρεπείς στην αίσθηση ότι έχουμε λάβει μια ειδοποίηση.
  2. Κατάλοιπη ανησυχία: Οι άνθρωποι που είναι συνέχεια συνδεδεμένοι με το κινητό τους τηλέφωνο μπορεί να αναπτύξουν κατάλοιπη ανησυχία ή ένταση, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί ως αίσθηση δόνησης ακόμη και όταν δεν υπάρχει πραγματική ειδοποίηση. Αυτή η κατάσταση ανησυχίας μπορεί να ενισχυθεί από το γεγονός ότι οι άνθρωποι συχνά κρατούν το τηλέφωνο στην τσέπη τους ή κοντά τους, καθιστώντας την αίσθηση δόνησης πιο παρατηρητή.
  3. Είναι επίσης δυνατόν να επηρεάζονται οι αισθήσεις μας από τον ψυχολογικό παράγοντα της αναμονής. Όταν βρισκόμαστε σε καταστάσεις όπου αναμένουμε επείγουσες ειδοποιήσεις ή σημαντικές επικοινωνίες, η προσμονή αυτή μπορεί να οδηγήσει σε υπερευαισθησία και να προκαλέσει την αίσθηση της φανταστικής δόνησης.

Για να αντιμετωπίσετε αυτό το φαινόμενο, μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις του κινητού σας τηλεφώνου. Μπορείτε να ελέγξετε τις ρυθμίσεις ειδοποιήσεων και να απενεργοποιήσετε ή να προσαρμόσετε τη δόνηση, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα να νιώσετε αυτή τη φανταστική δόνηση.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να γίνεται πιο συνειδητοποιημένος χρήστης του κινητού σας τηλεφώνου. Μπορείτε να θέσετε χρονικά όρια για τη χρήση του κινητού, να περιορίσετε την πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα και να επικεντρωθείτε στην πραγματική αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους γύρω σας.

Τέλος, μια άλλη πρακτική που μπορεί να βοηθήσει είναι να δώσετε την προσοχή σας στο περιβάλλον σας και στις συναντήσεις με φίλους και οικογένεια. Αφήστε το κινητό στην τσέπη σας ή απομακρυνθείτε από αυτό για να μειώσετε τον πειρασμό να το χρησιμοποιήσετε.

Διαβάστε επίσης: H Google ανακοινώνει επίσημα το auto-archiving στο Android – εξοικονομεί χώρο