Απειλεί τις ελληνικές τράπεζες το 4,15% της Apple στις καταθέσεις;

Απειλεί τις ελληνικές τράπεζες το 4,15% της Apple στις καταθέσεις;
ired.gr

Όσο και αν η Apple δεν στοχεύει άμεσα στον μέσο Έλληνα καταθέτη, όσο και αν δεν είναι ακόμη καν τράπεζα, ένα είναι σίγουρο: η ανακοίνωση λογαριασμού ταμιευτηρίου με επιτόκιο 4,15% (σε δολάριο) άναψε «φωτιές» στην Ελλάδατουλάχιστον στην απαρχή ενός νέου κύκλου συζήτησης.

Με ένα νέο, ψηφιακό λογαριασμό αποταμίευσης, που προσφέρει πολύ υψηλό επιτόκιο και όλες τις ευκολίες του ηλεκτρονικού πορτοφολιού Apple Wallet, η Apple μπαίνει δυναμικά, σε συνεργασία με την Goldman Sachs, στο πεδίο δραστηριότητας των παραδοσιακών τραπεζών και απειλεί να τους αποσπάσει μερίδια από τις καταθέσεις, όπως τονίζει ο οίκος Moody's.

Ο νέος αποταμιευτικός λογαριασμός, που άρχισε να διατίθεται στις 17 Απριλίου, αποτελεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πείραμα που αποκαλύπτει τις νέες απειλές για το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα από τους κολοσσούς της τεχνολογίας, οι οποίοι έχουν ήδη εισέλθει στον χρηματοοικονομικό τομέα με ψηφιακά πορτοφόλια εξαιρετικά δημοφιλή στους καταναλωτές, όπως το Apple Wallet και το Google Pay.

Αυτός ο κίνδυνος είναι προς το παρόν μικρότερος για τις τράπεζες της ευρωζώνης, επειδή δεν υπάρχει στην πραγματικότητα ενιαία τραπεζική αγορά, όπως αυτή των ΗΠΑ, καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα η δημιουργία ενός ενιαίου καθεστώτος εγγύησης καταθέσεων.

Έτσι, μια τεχνολογική εταιρεία, όπως η Apple, δεν μπορεί να καλύψει συνολικά την αγορά της ευρωζώνης με ένα προϊόν ψηφιακού αποταμιευτικού λογαριασμού, όπως ήδη κάνει στις ΗΠΑ, «πατώντας» στην τραπεζική άδεια που κατέχει η Goldman Sachs και η οποία δίνει πρόσβαση στο ομοσπονδιακό σύστημα εγγύησης καταθέσεων για ποσά μέχρι 250.000 δολ. ανά καταθέτη και ανά τράπεζα.

Διαβάστε επίσης: εγγραφή οθόνης με φωνή

Συνδυάζοντας την ψηφιακή της πλατφόρμα Apple Wallet και την τραπεζική υποδομή της Goldman Sachs, η Apple παρέχει στους χρήστες της πλατφόρμας τη δυνατότητα κατάθεσης ποσών χωρίς όρια, με επιτόκιο 4,15%, που είναι συντριπτικά υψηλότερο από το μέσο επιτόκιο καταθέσεων στις ΗΠΑ, το οποίο φθάνει το 0,39%, όπως σημειώνει ο οίκος Moody's. Ουσιαστικά, δηλαδή, η Apple προσφέρει ένα υψηλό επιτόκιο προθεσμιακής κατάθεσης για έναν απλό και ευέλικτο λογαριασμό ταμιευτηρίου.

Μάλιστα, όπως τονίζει ο οίκος, το επιτόκιο του λογαριασμού ταμιευτηρίου της Apple είναι ελαφρώς μεγαλύτερο ακόμη και από το επιτόκιο 3,90% που προσφέρει η ίδια η Goldman Sachs μέσα από τον λογαριασμό αποταμίευσης Marcus (πρόκειται για το όνομα του ιδρυτή της Goldman Sachs).

Στην ελληνική αγορά σήμερα τα πιο υψηλά επιτόκια είναι κάτω από το 3%. Λαμπρές εξαιρέσεις, για μίνιμουμ ύψος κατάθεσης (π.χ. 2.000 ευρώ), αποτελούν το 2,76% που δίνει η HSBC για 12 μήνες διάρκεια κλειδώματος και το 2,3% της Attica Bank για διάρκεια 24 μηνών. Από εκεί και μετά, για να δει καταθέτης το 2% πρέπει να έχει κατάθεση άνω των 200.000 ευρώ και επίσης αυτό δεν ισχύει σε κάθε τράπεζα.

Δεν είναι σίγουρο αν τελικά η Apple θα ζητήσει τραπεζική άδεια -κατά τη γνώμη του CEO της Paddle (εταιρεία πληρωμών), Κρίστιαν Όουενς, στους FT, «η Apple μάλλον δεν θα θέλει να γίνει τράπεζα»- αλλά η «φωτιά» που άναψε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν είναι αμελητέα.

Διαβάστε επίσης: Windows 11| H Microsoft ξεκινάει μαζικές αυτόματες αναβαθμίσεις