Facebook: Πόσο καλυμμένος είναι ο τηλεφωνικός αριθμός που καταχωρείτε για το 2FA;

Facebook: Πόσο καλυμμένος είναι ο τηλεφωνικός αριθμός που καταχωρείτε για το 2FA;
ired.gr

Στο επίκεντρο αρνητικών κριτικών και δέκτης κακής δημοσιότητας έγινε για άλλη μια φορά τους τελευταίους μήνες το Facebook και μαντέψτε γιατί: για ένα ζήτημα ασφάλειας προσωπικών δεδομένων. Καθόλου περίεργο, έτσι;

Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Αυτή τη φορά, η εταιρεία δέχεται πυρά, για την άρνησή της να επιτρέψει στους χρήστες να μην "ανακαλύπτονται" από άλλους, μέσω του τηλεφωνικού τους αριθμού κι ενώ τα ψηφία αυτά είχαν (υποθετικά) καταχωρηθεί στο Facebook μονάχα για τις ανάγκες του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA). Το θέμα έφερε στην επιφάνεια το site TechCrunch, που εφιστά την προσοχή των χρηστών σε αυτή την... ενοχλητική αδυναμία του συστήματος.

Διαβάστε επίσης: Πώς θα σας φαινόταν αν κάνατε chat επί... πληρωμή;

Ο χρήστης του Twitter, Jeremy Burge, ήταν εκείνος που επισήμανε, σε ένα tweet του, ότι οι τηλεφωνικοί αριθμοί θα μπορούσαν να τεθούν ως αντικείμενο αναζήτησης στη σχετική μπάρα του Facebook και να οδηγήσουν στο προφίλ του χρήστη - κατόχου, χωρίς (κι αυτό είναι το εξωφρενικό της υπόθεσης) να υπάρχει "κανένας τρόπος απενεργοποίησης" του χαρακτηριστικού. Πρόσθεσε επίσης ότι, ίσως αναπάντεχα, αυτά τα δεδομένα διαμοιράζονται με τις εφαρμογές WhatsApp και Instagram (ιδιοκτησίες του Facebook), πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός τηλεφώνου σας γίνεται ένα unique ID για εσάς. Και είναι αδύνατο να απενεργοποιήσετε τη σχετική λειτουργία, αν έχετε ήδη προσθέσει τον αριθμό σας, με τη μοναδική επιλογή που παρέχεται, να είναι ο περιορισμός της μονάχα στον κύκλο των άμεσων φίλων σας.

Το Facebook ρωτήθηκε σχετικά για το θέμα και ανέφερε πως δεν πρόκειται για μια νέα κατάσταση. Και αυτό ισχύει, καθώς το δίκτυο χρησιμοποιεί τηλεφωνικούς αριθμούς για λόγους διαφημιστικής παρακολούθησης από την περσινή χρονιά. Η εταιρεία χρησιμοποιεί αυτό το μοναδικό ID, δεδομένου ότι είναι συνδεδεμένο με εσάς και μπορεί να το χρησιμοποιήσει για την πώληση διαφημίσεων, όπως συμβαίνει με όλα όσα γνωρίζει επίσης για εσάς.

Αν δεν το έχετε ήδη πράξει, πάντως, να δηλώσετε, δηλαδή, τον αριθμό σας στο Facebook), για την επαλήθευση δυο παραγόντων (η αρχική αιτιολογία του κοινωνικού δικτύου, προκειμένου να τον καταχωρήσετε), τότε δεν είστε υποχρεωμένοι να το κάνετε. Και υπάρχουν third party εφαρμογές, όπως οι Google Authenticator και Duo Security που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν ένα πρόσθετο ασφαλείας στον λογαριασμό σας.

Διαβάστε επίσης: Οι καλύτεροι browsers για το 2019

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι λογαριασμοί στο Facebook μπορούν να αναζητηθούν απλά και μόνο μέσω ενός αριθμού τηλεφώνου, δημιουργεί ορισμένες εύλογες ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας. Και αν δεν σκεφτείτε μόνοι σας να το περιορίσετε μονάχα στον κύκλο των φίλων σας και και αφήσετε το χαρακτηριστικό στην προεπιλεγμένη ρύθμιση, τότε μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνετε στόχος "περίεργων" που θα "ψάξουν" για το προφίλ σας.