Πώς θα σας φαινόταν αν κάνατε chat επί... πληρωμή;

Πώς θα σας φαινόταν αν κάνατε chat επί... πληρωμή;
ired.gr

Πως θα σας φαινόταν αν, ξαφνικά, το αγαπημένο σας Messenger του Facebook ξεκινούσε να "χρεώνει" κάθε μήνυμα που θα στέλνατε σε κάποια από τις επαφές σας; Θα ήταν μια έξυπνη κίνηση, που θα ενίσχυε τη face-to-face ή την τηλεφωνική επικοινωνία ή θα οδηγούσε τους χρήστες κατευθείαν στην αναζήτηση εναλλακτικών, δωρεάν, επιλογών;

Όποια κι αν είναι η απάντησή σας, ο επιχειρηματίας Marc Köhlbrugge θέλησε να εξερευνήσει τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης, με το δοκιμαστικό λανσάρισμα του Expensive Chat, μιας διαδικτυακής chat υπηρεσίας, στην οποία ο κάθε χαρακτήρας που πληκτρολογείτε κοστίζει ένα λεπτό!

Διαβάστε επίσης: Το Τwitter αποθηκεύει τα μηνύματα των χρηστών του ακόμη και μετά τη διαγραφή των λογαριασμών τους!

Σύμφωνα με τις αναφορές του site Motherboard, ο Köhlbrugge ανακοίνωσε την... πρωτοποριακή του υπηρεσία μέσω ενός tweet, καλώντας τους ενδιαφερόμενους χρήστες σε "ένα κοινωνικό πείραμα, που θα δείξει τι συμβαίνει σε μια αίθουσα συζήτησης, όταν δεν είναι δωρεάν για όλους, αλλά κάθε μήνυμα σας κοστίζει σε... μετρητά". Σύμφωνα με τις επεξηγήσεις, μάλιστα, όλα τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τα chatrooms, θα πηγαίνουν απευθείας στον Köhlbrugge.

Η υπηρεσία εμφανίζει ένα leaderboard, με εκείνους που έχουν ξοδέψει τα περισσότερα χρήματα να βρίσκονται στην κορυφή. Στο chatroom εντοπίστηκαν ορισμένα μηνύματα μεταξύ φίλων, ωστόσο στο σύντομο διάστημα που το Expensive Chat βρισκόταν σε λειτουργία, είχε συγκεντρώσει, κατά κύριο λόγο, διαφημιστικά μηνύματα για εταιρείες και υπηρεσίες. Τώρα, όσοι θέλουν να συνθέσουν το δικό τους μήνυμα, υπάρχει σχετικό πλαίσιο στο κάτω μέρος της σελίδας, ενώ το Expensive Chat δέχεται πληρωμές μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

Για ποιο λόγο, όμως, αποφάσισε να συγκεκριμένος επιχειρηματίας να λανσάρει την υπηρεσία αυτή και τι θέλει να πετύχει; Για τον Köhlbrugge το Expensive Chat αποτελεί ένα κοινωνικό πείραμα και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους κάτω από αυτό το πρίσμα. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν χαοτικές καταστάσεις, οι οποίες δημιουργούνται στα δημόσια chat rooms και το ενδιαφέρον, πλέον, είναι να φανούν οι αντιδράσεις των χρηστών, όταν γνωρίζουν πως το κάθε γράμμα που θα πληκτρολογούν, θα κοστίζει πραγματικά χρήματα σε αυτούς. Και, φυσικά, πέρα από το ηθικό του πράγματος, ο Köhlbrugge επισήμανε σαν λόγο έναρξης της υπηρεσίας, τον... προφανέστερο όλων: "αποτελεί έναν αστείο τρόπο για να βγάλω μερικά έξτρα χρήματα". Τόσο απλό!

Διαβάστε επίσης: Σκοτείνιασε το Messenger με το νέο Dark Mode!

Ακόμη, ο Köhlbrugge εξέφρασε την πεποίθηση πως το Expensive Chat θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε ένα πιο συγκεκριμένο προϊόν με ξεκάθαρους όρους χρήσης και στο οποίο τα δημόσια πρόσωπα θα είχαν την ικανότητα να "ανοίξουν" πληρωμένα chats και να επιλέξουν που θα κατευθύνουν τις πληρωμές. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να υπάρχει ένα chatroom που θα διαφημιζόταν με τη φράση "συζητήστε με τον Kanye West με 10 δολάρια ανά μήνυμα, τα οποία θα κατευθυνθούν στο φιλανθρωπικό του ίδρυμα". Ενδιαφέρουν ακούγεται. Τέλος, όσοι αμφιβάλουν αν υπάρχουν άνθρωποι που θα... πλήρωναν για να στείλουν μηνύματα σε ένα chatroom, αρκεί να αναφερθεί πως ο Köhlbrugge συγκέντρωσε 150 δολάρια μέσα στις λίγες ημέρες που το Expensive Chat βρέθηκε online! Όχι κι άσχημα...