Γιατί πρέπει να δημιουργήσετε μοναδικά και όχι περίπλοκα passwords

Γιατί πρέπει να δημιουργήσετε μοναδικά και όχι περίπλοκα passwords
ired.gr

Θα θυμάστε, πιθανότατα, το μεγάλο θέμα που είχαμε αναδείξει πριν από λίγες εβδομάδες, σχετικά με τη μεγάλη παραβίαση προσωπικών δεδομένων (passwords και διευθύνσεις email), η οποία έφερε την ονομασία "Collection #1" και αφορούσε σε υλικό μεγέθους 87 Gigabytes.

Το συγκεκριμένο θέμα είχε και συνέχεια, καθώς τις προηγούμενες ημέρες προέκυψε η νέα συλλογή, με την ονομασία "Collections #2-5" και η οποία περιλαμβάνει 845 Gigabytes προσωπικών δεδομένων που έχουν υποκλαπεί και αφορούν, πρακτικά, σε 25 δισεκατομμύρια αρχεία και 2,2 δισεκατομμύρια ονόματα χρηστών και κωδικών. Τεράστια νούμερα, δίχως αμφιβολία, για παραβιάσεις που έχουν αναγνωριστεί επίσημα από μεγάλες εταιρείες προϊόντων και υπηρεσιών ασφάλειας διαδικτύου.

Διαβάστε επίσης: Ανακαλύφθηκε μεγάλη παραβίαση σε emails & passwords - Δείτε αν έχετε επηρεαστεί

Με αφορμή τις παραπάνω παραβιάσεις και στο πλαίσιο της Ημέρας Αλλαγής Κωδικού Πρόσβασης (Change Your Password Day - 1η Φεβρουαρίου 2019), εμείς ερχόμαστε - εντελώς συμβουλευτικά - να σας επισημάνουμε πώς πρέπει να κινείστε στο κομμάτι της διατήρησης ή αλλαγής των passwords που διατηρείτε για την είσοδο σε διάφορες διαδικτυακές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τις νέες τάσεις, όπως αυτές προκύπτουν από έρευνες και μελέτες, οι μοναδικοί και ευκολομνημόνευτοι κωδικοί πρόσβασης είναι πιο ισχυροί και πιο αποτελεσματικοί από τις συχνές αλλαγές τους, όταν πρόκειται για τη διασφάλιση των δεδομένων.

Φυσικά, οι απλοί κωδικοί πρόσβασης μπορούν να "παραβιαστούν" πιο εύκολα από διαδικτυακούς "εισβολείς", όμως από την άλλη, ένας περίπλοκος κωδικός μπορεί να μην διατηρηθεί στο μυαλό σας, όταν θα τον χρειάζεστε. Έτσι, αρκετοί χρήστες επιλέγουν (ακριβώς γι' αυτό το λόγο, για να μην ξεχνάνε...) να φτιάχνουν ένα ή δυο passwords, τα οποία χρησιμοποιούν σε όλους τους ιστότοπους που έχουν πρόσβαση. Αυτή, ακριβώς, η κίνηση έχει αναγνωριστεί ως η μεγαλύτερη ευπάθεια των passwords και για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες παραβίασης ενός λογαριασμού, το ιδανικό είναι να ισχυροποιήσετε τον κωδικό σας, δημιουργώντας κάτι μοναδικό και να μην προχωράτε σε συχνές αλλαγές. Και, προσοχή... αναφερόμαστε σε ισχυρό και όχι πολύπλοκο κωδικό, όπως αυτόν που "απαιτούν" να φτιάξετε διάφορες σελίδες και λογαριασμοί αποθήκευσης προσωπικών δεδομένων.

Πώς θα φτιάξετε έναν τέτοιο κωδικό πρόσβασης;

Η τάση που επικρατεί, σύμφωνα με την εταιρεία antivirus Kaspersky Lab, είναι η ακόλουθη: Βρείτε μια αγαπημένη φράση, στίχους τραγουδιού, αποσπάσματα από μια ταινία ή μια ομοιοκαταληξία, που είναι εύκολο να το θυμάστε. Κρατήστε το πρώτο γράμμα από τις πρώτες τρεις έως πέντε λέξεις. Μεταξύ κάθε γράμματος προσθέστε έναν ειδικό χαρακτήρα, όπως @ / # κ.λπ. Πλέον, μπορείτε να βασίσετε όλους τους μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιείτε σε αυτή την (ενδεικτική) σειρά.  

Διαβάστε επίσης: Ποια αμφιλεγόμενη εφαρμογή απέσυρε το Facebook από το App Store

Ακολούθως, βασιστείτε στη δύναμη της συσχέτισής σας με τον εκάστοτε λογαριασμό. Τι εννοούμε με αυτό; Όταν σκέφτεστε τους λογαριασμούς για τους οποίους χρειάζεστε έναν κωδικό πρόσβασης (Facebook, Twitter, eBay, ηλεκτρονική τραπεζική κ.λπ.), συγκρατείστε για κάθε έναν την πρώτη λέξη με την οποία τον συνδέετε. Για παράδειγμα, εάν δημιουργείτε έναν κωδικό πρόσβασης για το Facebook, μπορεί να τον συσχετίσετε με το μπλε χρώμα που χαρακτηρίζει το social δίκτυο και να προσθέσετε τη λέξη "μπλε" μετά το σταθερό κομμάτι, που έχετε δημιουργήσει, με βάση την παραπάνω υπόδειξη.

Φυσικά, πρέπει να επισημάνουμε πως οι συμβουλές που αναφέραμε για τη δημιουργία passwords, δεν χρειάζεται να υιοθετηθούν από εσάς, καθώς μπορεί να έχετε τον δικό σας τρόπο για τη δημιουργία μοναδικών κωδικών και αυτόν πρέπει να εμπιστευτείτε σε κάθε περίπτωση. Ωστόσο, μπορούν να σας προσφέρουν χρήσιμες ιδέες για να αυξήσετε τα επίπεδα προστασίας σας...