Ο εμπορικός "πόλεμος" ΗΠΑ - Κίνας απειλεί τις τιμές των iPhones

Ο εμπορικός "πόλεμος" ΗΠΑ - Κίνας απειλεί τις τιμές των iPhones
ired.gr

“Φωτιές” άναψε στην Apple και στους fans της ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε συνέντευξή του σε αμερικανική εφημερίδα, πρότεινε ταρίφα 10% στα iPhones και στα Macs που εισάγονται από την Κίνα.

Ο Τραμπ αναμένεται να συναντηθεί με τον Κινέζο Πρόεδρο, Xi Jinping μέσα στις επόμενες μέρες και τόνισε πως είναι έτοιμος να εφαρμόσει πρόσθετους δασμούς σε προϊόντα που δεν επηρεάζονταν μέχρι σήμερα, σε περίπτωση που οι συζητήσεις των δυο ανδρών δεν φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης: Οι εκπτώσεις που ξεκίνησε να προωθεί η Apple στην Ιαπωνία για το iPhone XR

Επιπλέον, ανέφερε πως οι δασμοί θα μπορούσαν να επηρεάσουν iPhones και φορητούς υπολογιστές που εισάγονται από την Κίνα. Για τον Τραμπ, μια τέτοια εξέλιξη δεν θα επηρέαζε σημαντικά τους καταναλωτές, οι οποίοι θα μπορούσαν εύκολα να απορροφήσουν αυτού του τύπου την αύξηση.

Σημειώνεται πως από τον Ιανουάριο, οι Η.Π.Α. πρόκειται να αυξήσουν τους δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, στο 25% από το σημερινό 10% και η πλευρά της ασιατικής χώρας ευελπιστεί πως θα “παγώσει” αυτή την απόφαση, μετά τη συνάντηση του Xi Jinping με τον Τραμπ.

Οι συσκευές της Apple είναι σήμερα απαλλαγμένες από δασμούς, αν και υπήρχαν ανησυχίες ότι τα Apple Watch και AirPods θα συμπεριληφθούν στη λίστα με τις πρόσφατες αυξήσεις. Ο Τραμπ, όμως, κατέληξε στην εξαίρεση μιας κατηγορίας προϊόντων που περιλαμβάνει τα Apple Watch, AirPods και άλλα έξυπνα ρολόγια και προϊόντα γυμναστικής.

Η Apple έχει στείλει προηγουμένως επιστολές στην κυβέρνηση του Τραμπ, προτρέποντας να μην εφαρμόσει δασμούς που θα επηρεάσουν τα προϊόντα της και ζητώντας της να βρει "άλλες, πιο αποτελεσματικές" λύσεις. Η Apple δήλωσε ότι η εφαρμογή δασμών θα οδηγήσει σε χαμηλότερη ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα των Η.Π.Α., καθώς και υψηλότερες τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές.