Δωρεάν WiFi σε 2.800 δήμους της Ευρώπης προσφέρει η ΕΕ - Οι συμμετοχές από Ελλάδα

Δωρεάν WiFi σε 2.800 δήμους της Ευρώπης προσφέρει η ΕΕ - Οι συμμετοχές από Ελλάδα
ired.gr

Επιδότηση για την παροχή δωρεάν πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω WiFi σε δημόσιους χώρους, θα λάβουν 2.800 Δήμοι απ’ όλη την Ευρώπη, μέσω της φιλόδοξης Κοινοτικής πρωτοβουλίας WiFi4EU.

Οι εν λόγω Δήμοι θα λάβουν κουπόνια αξίας 15.000 ευρώ για να εγκαταστήσουν σημεία Wi-Fi σε δημόσιους χώρους, όπως βιβλιοθήκες, μουσεία, δημόσια πάρκα και πλατείες. Οι Δήμοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κουπόνια WiFi4EU για την αγορά και εγκατάσταση εξοπλισμού Wi-Fi (σημείων ασύρματης πρόσβασης) στα κέντρα της τοπικής δημόσιας ζωής, τα οποία έχουν επιλέξει.

Διαβάστε επίσης: Που πρέπει να καλέσετε αν αντιμετωπίζετε βλάβη κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το WiFi4EU, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα μεταξύ 7 και 9 Νοεμβρίου, υποβλήθηκαν συνολικά 13.000 αιτήσεις από Δήμους. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή, αφού 4.000 αιτήσεις ευρωπαϊκών δήμων υποβλήθηκαν μόνο εντός των πρώτων 10 δευτερολέπτων από την έναρξη της πρόσκλησης στις 7 Νοεμβρίου. Ο προϋπολογισμός της πρώτης πρόσκλησης ανέρχεται σε 42 εκατ. ευρώ και θα επιτρέψει τη χορήγηση 2.800 σε ισάριθμους Δήμους. Ο δε συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος WiFi4EU είναι 120 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2018 και 2020.

Πολύ μεγάλη είναι και η συμμετοχή από την Ελλάδα, καθώς 272 δήμοι έχουν συμπληρώσει την απαραίτητη αίτηση για την εγγραφή τους στο πρόγραμμα. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τους δήμους αυτούς με ΚΛΙΚ ΕΔΩ και συμπληρώνοντας στο πεδίο “Country” τη λέξη “Ελλάδα”.

Μετά από την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων θα ακολουθήσουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για την επιλεξιμότητα των Δήμων, ενώ, στη συνέχεια, η Επιτροπή θα ανακοινώσει τους δικαιούχους το Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το πρόγραμμα, κάθε κράτος-μέλος θα λάβει τουλάχιστον 15 κουπόνια, ενώ τα ανώτατο όριο είναι τα 224 κουπόνια. Η συνολική χρηματοδότηση των 120 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα καλύψει 8.000 δήμους σε ολόκληρη την Ε.Ε. έως το 2020. Η πρωτοβουλία WiFi4EU έχει ως στόχο να συνδέσει κάθε ευρωπαϊκό χωριό και κάθε ευρωπαϊκή πόλη με δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο στα κυριότερα κέντρα της δημόσιας ζωής έως το 2020.