Πτωτικά κινήθηκε για άλλο ένα τρίμηνο η παγκόσμια αγορά smartphones

Πτωτικά κινήθηκε για άλλο ένα τρίμηνο η παγκόσμια αγορά smartphones
ired.gr

Συνέχισε να κινείται καθοδικά, για άλλο ένα τρίμηνο, το τέταρτο στη σειρά, η παγκόσμια αγορά smartphones, με τις πωλήσεις να υποχωρούν κατά 7% σε σχέση με αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η συγκεκριμένη, ήταν η χειρότερη επίδοση - σε επίπεδο τριμήνου - από το 2015, ενώ δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι επτά στις δέκα κορυφαίες μπράντες είδαν τις πωλήσεις τους να συρρικνώνονται το εξεταζόμενο διάστημα. Η πτώση αυτή συνδέεται με την επέκταση των κύκλων αντικατάστασης των smartphones, την επιδείνωση των όρων των διεθνών συναλλαγών και τον ανταγωνισμό που εντείνει διαρκώς η κινέζικη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας.

Διαβάστε επίσης: Νέα πολιτική της Google θα μπορούσε να αυξήσει την τιμή αγοράς των Android συσκευών

Η μεγάλη επιρροή της Κίνας

Στο μεταξύ, αξιοσημείωτο είναι το εύρημα, κατά το τρίτο τρίμηνο, πως το ένα στα δύο smartphones που διατέθηκε σε παγκόσμια κλίμακα, είχε προέλευση την Κίνα. Συγκεκριμένα, οι Κινέζοι κατασκευαστές συγκέντρωσαν μερίδιο 52% στην παγκόσμια αγορά, αγγίζοντας το μεγαλύτερο μερίδιο στην ιστορία.

Η πτώση των πωλήσεων, σύμφωνα με την ανάλυση της Canalys, συνδέεται σημαντικά με την επίδοση της κινεζικής αγοράς smartphones. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις smart κινητών στη μεγαλύτερη, σε όγκο, παγκόσμια αγορά υποχώρησαν κατά 15,2% στο εξεταζόμενο διάστημα, ενώ η πτώση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ήταν 2,9%, καθώς στην αγορά διατέθηκαν μόλις 100,6 εκατ. συσκευές. Στη διάρκεια του 3ου τριμήνου, η αγορά smartphones στην Ινδία  ξεπέρασε σε πωλήσεις αυτήν των ΗΠΑ και έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο, στον συγκεκριμένο τομέα.


Οι επιδόσεις των κατασκευαστών

Σε επίπεδο κατασκευαστών, η Samsung βρέθηκε στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με το μερίδιο της να διαμορφώνεται σε 20,4% από 22,0% το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Η Huawei κατέλαβε τη δεύτερη θέση, αφήνοντας πίσω της την Apple, η οποία πέτυχε αύξηση πωλήσεων κατά 0,4%. Οι Xiaomi και Oppo έκλεισαν την πρώτη πεντάδα των κορυφαίων κατασκευαστών το 3ο τρίμηνο. 

H Canalys, πάντως, εξακολουθεί να αναμένει την ανάκαμψη της αγοράς το 2019, με τους κατασκευαστές να έχουν ήδη στραμμένη την προσοχή τους σε τάσεις, όπως το 5G και η Artificial Intelligence.

Διαβάστε επίσης: Test: iPhone XS Max vs Samsung Galaxy Note 9: Ποια συσκευή έχει μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας;