Σύγκριση: iPad έκτης γενιάς VS iPad Pro 10.5 ιντσών

Σύγκριση: iPad έκτης γενιάς VS iPad Pro 10.5 ιντσών
ired.gr

Η υποστήριξη για το Apple Pencil ήταν ένας από τους βασικότερους διαφοροποιούς παράγοντες μεταξύ της πέμπτης γενιάς iPad και του iPad Pro των 10.5 ιντσών, με τη συνδεσιμότητα του Apple Pencil να περιορίζεται για τα πιο premium και πιο ακριβά iPads.

Τώρα όμως η υποστήριξη για το Apple Pencil έχει επεκταθεί και στην έκτη γενιά, της οποίας το iPad στις Η.Π,Α. κοστίζει $329. Πλέον, το Apple Pencil είναι πιο προσβάσιμο κάνοντας το πιο “απλό” iPad της Apple να μη νιώθει αποκομμένο.

iPad pro Apple pencil

Πέρα όμως από την υποστήριξη του Apple Pencil, οι δύο συσκευές δεν παύει να έχουν και αρκετές διαφορές. Εμείς θα κάνουμε μία σύντομη αντιπαραβολή των τεχνικών χαρακτηριστικών των δύο iPad.

Ίδια αλλά διαφορετικά

Το iPad Pro και το iPad έκτης γενιάς φαίνεται να είναι ίδια με την πρώτη ματιά, εξαιτίας του γεγονότος ότι υποστηρίζουν το Apple Pencil αλλά το iPad Pro συνεχίζει να προσφέρει έναν πιο γρήγορο επεξεργαστή, καλύτερες κάμερες και μία καλύτερη οθόνη, για να δικαιολογήσει και την υψηλότερη τιμή του.

iPad pro

Το iPad Pro της Apple, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί την τεχνολογία ProMotion, με ρυθμό ανανέωσης τα 120Hz, κάτι που κάνει όλες τις κινήσεις στην οθόνη πιο ομαλές, πιο σαφείς με την απόκριση να είναι εξίσου εξαιρετική.

Οθόνη

Η οθόνη του iPad Pro είναι διαφορετική από αυτές των υπολοίπων iPad με πιο ομαλό κείμενο, καλύτερο gameplay και ενισχυμένα videos. Η τεχνολογία TrueTone, η οποία ρυθμίζει την ισορροπία λευκού με βάση τον φωτισμό του περιβάλλοντος, είναι ένα χαρακτηριστικό μόνο του iPad Pro, δεδομένων των καλύτερων χρωμάτων που προσφέρει η οθόνη.

Διαβάστε επίσης: Οδηγός: Πώς να ενημερώνεστε μέσω του LED Flash για τις κλήσεις και τις ειδοποιήσεις στο iPhone

Το iPad έκτης γενιάς, εντωμεταξύ, χρησιμοποιεί την ίδια μη πλαστικοποιημένη οθόνη η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο iPad Air. Η διαφορά είναι ότι πλέον έγιναν κάποιες βελτιώσεις για να γίνει πιο φωτεινή ενώ προστέθηκε και ένας νέος αισθητήρας αφής για την υποστήριξη του Apple Pencil. Είναι Retina, αλλά είναι αξιοσημείωτη.

Επεξεργαστής

επεξεργαστής A10X Fusion

Το iPad Pro χρησιμοποιεί τον A10X Fusion, ο οποίος κυκλοφόρησε το 2017, τη στιγμή που το iPad φέρει τον A10 του 2016, τον οποίο φέρουν τα iPhone 7 και iPhone 7 Plus. Βασικές βελτιώσεις έχουν γίνει στον επεξεργαστή και στην ταχύτητα των γραφικών. Οπότε, ναι μεν το iPad Pro είναι λίγο πιο γρήγορο, αν και στην καθημερινή χρήση δύσκολα θα διαπιστωθεί κάποια διαφορά από τον μέσο χρήστη.

Μνήμη RAM

Η μνήμη RAM στο iPad Pro είναι στα 4GB ενώ στο νέο iPad περιορίζεται στα 2GB.

Τιμή

Το iPad Pro 10.5 στην ανεξάρτητη ελληνική αγορά κοστίζει 618 ευρώ, με το iPad έκτης γενιάς να αναμένεται στα 380 με 400 ευρώ στα επίσημα καταστήματα, ενώ μόλις η διαθεσιμότητα βελτιωθεί, η τιμή αναμένεται στα 320-340 ευρώ στα ανεξάρτητα καταστήματα.

Κάμερα

Αν η κάμερα θεωρείται ως ένα χαρακτηριστικό σημασίας, το iPad Pro έχει την πιο πρόσφατη κάμερα σε iPad στα 12 megapixel f/1.8, που φυσικά είναι αρκετά καλύτερη από αυτή των 8 megapixel f/2.4 του νέου iPad. Η κάμερα του iPad Pro υποστηρίζει μία γκάμα χαρακτηριστικών όπως το TrueTone Flash, σταθεροποίηση στις Live Photos, λήψη video ανάλυσης 4K και διάφορα άλλα.

iPad κάμερα

Η εμπρόσθια κάμερα του iPad Pro είναι στα 7 megapixles. Πρόκειται για μία σημαντική διαφορά αφού η εμπρόσθια κάμερα του iPad είναι στα 1.2 megapixels. Για να γίνει πιο εύκολη η σύγκριση των τριών iPad, σας παραθέτουμε τον παρακάτω συγκεντρωτικό πίνακα, ο οποίος περιλαμβάνει και το iPad πέμπτης γενιάς.

ipad πίνακας σύγκρισης

Ποιο να αγοράσω;

Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Αν ψάχνετε για ένα γρήγορο και οικονομικό iPad που θα υποστηρίζει και το Apple Pencil και θα μπορεί να “τρέξει” τα πιο πρόσφατα παιχνίδια και τις εφαρμογές για τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να κατευθυνθείτε προς το νέο iPad.

Διαβάστε επίσης: Γιατί τα 25 megapixels δε χρειάζονται σε μία selfie camera;

Αν από την άλλη ψάχνετε το πιο γρήγορο και το πιο λεπτό iPad με την καλύτερη οθόνη που κυκλοφορεί στην αγορά, προτιμήστε το iPad Pro αν και καλό είναι να περιμένετε, από τη στιγμή που και αυτό πρόκειται να ανανεωθεί με την επόμενη γενιά. Περιμένουμε να δούμε νέα iPad Pro τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο με μικρότερα περιθώρια, χωρίς πλήκτρο αφετηρίας και υποστήριξη για το Face ID που πρωτοεμφανίστηκε με το iPhone X.