iCloud Photo Library - Πρέπει να χρησιμοποιείτε την υπηρεσία φωτογραφιών;

iCloud Photo Library - Πρέπει να χρησιμοποιείτε την υπηρεσία φωτογραφιών;
ired.gr

Με την online υπηρεσία της Apple, iCloud Photo Library, είστε σε θέση να έχετε απρόσκοπτη πρόσβαση, να διαχειρίζεστε, να επεξεργάζεστε και να διαμοιράζεστε φωτογραφίες και βίντεο από τις συσκευές σας iPhone, iPad και τον υπολογιστή σας Mac.

Για να έχετε όμως πραγματικά την απόλυτη ελευθερία ώστε να αποθηκεύετε στο σύννεφο τεράστιο όγκο δεδομένων, θα πρέπει να υποχρεωθείτε να καταβάλλετε μία μηνιαία συνδρομή. Είναι αρκετοί οι αναγνώστες μας που ρωτούν:

  • Είναι ασφαλής η υπηρεσία iCloud;
  • Αξίζει να πληρώσω, προκειμένου να ανεβάσω το σύνολο των δεδομένων μου στην υπηρεσία iCloud;

Ας αρχίσουμε να αναλύουμε μία μία τις έννοιες.

icloud photo library 01

Τι είναι η υπηρεσία iCloud Photo Library;

Ουσιαστικά πρόκειται για μία ξεχωριστή υπηρεσία iCloud, στην οποία έχετε τη δυνατότητα να συγχρονίζετε φωτογραφίες και βίντεο από την προεγκατεστημένη εφαρμογή Φωτογραφίες, τόσο για το λειτουργικό iOS, όσο και για το macOS. Οι φωτογραφίες αυτές, ενδέχεται να προέρχονται από τη βιβλιοθήκη των συσκευών σας ή από φωτογραφίες που έχετε συγχρονίσει στον υπολογιστή σας Mac, από ξεχωριστές συσκευές (βλ. DSLR φωτογραφικές μηχανές.)

Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία iCloud για να συγχρονίσετε φωτογραφίες για υπολογιστές και iOS συσκευές, όμως εάν δεν το πράξετε, δεν θα μπορείτε να εκμεταλλευτείτε πλήρως το οικοσύστημα της Apple, ούτε φυσικά να βελτιστοποιήσετε τα δεδομένα της συσκευής σας ώστε να καταλαμβάνουν τον μικρότερο δυνατό χώρο. Για να μην χάσετε τα δεδομένα σας θα πρέπει να τα έχετε αποθηκευμένα και σε κάποιο άλλο εξωτερικό ή μη, μέσο αποθήκευσης.

Ποια τα πλεονεκτήματα;

Μετά από αρκετά χρόνια ενασχόλησης με την εφαρμογή Φωτογραφίες για υπολογιστές Mac, το λειτουργικό iOS και τις υπηρεσίες iCloud Photo Library, έχουμε εξοικειωθεί και με τα μικροπροβλήματά του, πάντα σύμφωνα με την εμπειρία μας.

Λειτουργεί απλά - Πραγματικά!

Ίσως το μεγαλύτερο δυνατό σημείο της υπηρεσίας iCloud Photo Library για μας είναι το ότι “δουλεύει” - ως προϊόν συγχρονισμού. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου - όσοι την είχατε προλάβει - η υπηρεσία δεν είχε προβλήματα τέτοια, ούτως ώστε κάποιος χρήστης να απολέσει τα δεδομένα του. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μόνο μία ενημέρωση σφάλματος, πριν ολοκληρωθεί ο συγχρονισμός της υπηρεσίας iCloud με τον υπολογιστή μου με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν φωτογραφίες από τις υπόλοιπες συσκευές μου. Εννοείται πως όλες, είχαν παραμείνει στο MacBook. Για την ιστορία, επανήλθαν στη θέση τους, με μία αποσύνδεση κι επανασύνδεση στο Cloud.

Μπορείτε πραγματικά να έχετε πρόσβαση από οπουδήποτε και να διαχειριστείτε τις φωτογραφίες σας επίσης!

Στην εποχή πριν την έναρξη της υπηρεσίας iCloud, χρησιμοποιούσα το Dropbox για να συγχρονίζω τις φωτογραφίες μου σε πλήρη ανάλυση. Με την κυκλοφορία της υπηρεσίας iCloud Photo Library οι φωτογραφίες σας είναι προσβάσιμες από οπουδήποτε. Ακόμη και χωρίς σύνδεση έχετε τη δυνατότητα να βλέπετε μικρογραφίες χαμηλής ανάλυσης των φωτογραφιών σας τις οποίες δεν τις έχετε κατεβασμένες στον υπολογιστή σας. Επίσης μπορείτε να διαχειριστείτε πλήρως τη βιβλιοθήκη σας ακόμη και χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο. Διαγράψτε μία φωτογραφία ή δημιουργήστε ένα άλμπουμ και συγχρονίστε τα όταν βρεθείτε σε περιβάλλον σύνδεσης (Wi-Fi ή 3G/4G).

Μία ακόμη ενδιαφέρουσα λύση που δίνει η υπηρεσία iCloud Photo Library, είναι και ο συγχρονισμός των άλμπουμ φωτογραφιών σε έναν υπολογιστή Mac και το αντίστροφο.

icloud photo library 02

Όλες οι αλλαγές ή οι τροποποιήσεις συγχρονίζονται σε όλες τις συσκευές σας!

Πλέον δεν είναι αναγκαίο να δημιουργείτε πολλαπλά αντίγραφα των φωτογραφιών σας για να κάνετε επεξεργασία. Η υπηρεσία iCloud Photo Library, συγχρονίζει οποιαδήποτε αλλαγή πραγματοποιείτε, σε όλες τις συσκευές σας. Όπως καταλαβαίνετε αυτό σημαίνει πως μπορείτε να ξεκινήσετε την επεξεργασία μίας φωτογραφίας από τη συσκευή iPhone και να την ολοκληρώσετε ή να τη συνεχίσετε στον υπολογιστή σας ή να αναιρέσετε κάποια τροποποίηση από τη συσκευή σας iPad.

Όλα αποθηκευμένα, βελτιστοποιημένα!

Η επιλογή βελτιστοποίηση αποθήκευσης στην υπηρεσία iCloud Photo Library, έξυπνα, μετατρέπει την υψηλή ανάλυση των αποθηκευμένων φωτογραφιών ή βίντεο της συσκευής σας iPhone, σε χαμηλή, έτσι ώστε να απελευθερώσει πολύ μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο.

Αυτό σημαίνει περισσότερες φωτογραφίες στη συσκευή, που υπό συνθήκες φυσικού αποθηκευτικού χώρου, δεν είναι δυνατό να προστεθούν. Εάν επιθυμείτε να προβάλλετε μία εικόνα σε πλήρη ανάλυση, σε λίγα δευτερόλεπτα θα γίνει η λήψη από την υπηρεσία. Γι’ αυτό και παρατηρείτε καθυστερήσεις στο άνοιγμα των φωτογραφιών σε βελτιστοποίηση.

Σκεφθείτε πόσο αποθηκευτικό χώρο μπορείτε να εξοικονομήσετε, όχι μόνο στη μικρή iOS συσκευή σας, αλλά και στον υπολογιστή σας. Προσωπικά μου αρέσει να έχω ολόκληρη τη βιβλιοθήκη μου πάντα μαζί μου, χωρίς να χρειάζεται να μεταφέρω κάποιον εξωτερικό δίσκο των 500 GB, προκειμένου να έχω στη διάθεσή μου την πλήρη ανάλυση των φωτογραφιών της βιβλιοθήκης μου.

Αυξημένη ασφάλεια αντιγράφων της βιβλιοθήκης!

Ο αρχικός ρόλος της υπηρεσίας iCloud Photo Library είναι να σας παρέχει την ίδια βιβλιοθήκη σε όλες τις συσκευές σας. Διατηρεί επίσης ένα αντίγραφο της εν λόγω βιβλιοθήκης με ασφάλεια στην υπηρεσία iCloud, του λογαριασμού σας. Στη απίθανη περίπτωση που η συσκευή σας πάψει να ανταποκρίνεται ή έχει καταστραφεί, οι φωτογραφίες σας θα είναι ασφαλείς και έτοιμες για λήψη στη συσκευή αντικατάστασής της.

Μειονεκτήματα

Παρότι η υπηρεσία iCloud Photo Library μας αρέσει, εν τούτοις έχει και αδυναμίες. Για μας δεν είναι σημαντικές, αλλά αυτό εξαρτάται από τις ανάγκες του καθενός μας.

Το κόστος της υπηρεσίας αποθήκευσης iCloud

Το κόστος χρήσης της υπηρεσίας iCloud Photo Library δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερβολικό. Όμως υπάρχουν ανταγωνιστικές υπηρεσίες που προσφέρουν πιο οικονομική χρέωση. Η Apple δεν χρησιμοποιεί τη μέθοδο των διαφημίσεων προκειμένου να επιδοτήσει το κόστος αποθήκευσης. Για το ποσό των 2,99€ / ανά μήνα, έχετε στη διάθεσή σας 200 GB. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, το Dropbox και η Google δίνουν στα ίδια χρήματα 1 TB και η υπηρεσία cloud της Amazon, απεριόριστο χώρο αποθήκευσης.

Προσωπικά η ευκολία χρήσης και διαχείρισης μέσα από συσκευές iPhone, iPad και τον υπολογιστή μου Mac, αντισταθμίζει το επιπλέον κόστος. Θα μπορούσε όμως η Apple - αν πραγματικά ήθελε οι χρήστες των συσκευών της να χρησιμοποιούν το iCloud Photo Library - να ρίξει ακόμη περισσότερο το κόστος. Μία πρόταση από εμάς είναι ανάλογα με την χωρητικότητα της συσκευής, η Apple να διαθέτει στο iCloud και τον αντίστοιχο χώρο. Θεωρούμε πως δεν θα της στοιχίσει τίποτα.

Διαβάστε επίσης: «iOS Ringtones - Οδηγός δημιουργίας και συγχρονισμού»

icloud photo library 03

Δεν έχετε τη δυνατότητα επιλεκτικού συγχρονισμού

Η υπηρεσία iCloud Photo Library είναι πραγματικά ασφαλής, όμως ακόμη κι έτσι να είναι, υπάρχουν φωτογραφίες είτε επαγγελματικής φύσεως είτε προσωπικής, που επιθυμούμε να τις έχουμε εκτός συγχρονισμού. Δυστυχώς η υπηρεσία iCloud Photo Library είναι “όλα ή τίποτα”. Αν επιθυμείτε να διαθέτετε αυτές τις φωτογραφίες εκτός σύνδεσης, θα πρέπει να τις απομακρύνετε από την εφαρμογή Φωτογραφίες τόσο από συσκευές με λειτουργικό iOS όσο και από υπολογιστές με λογισμικό macOS.

Ο συγχρονισμός γίνεται απαραίτητα με την εφαρμογή Φωτογραφίες 

Για παράδειγμα εάν είστε φανατικός χρήστης της εφαρμογής Lightroom, η υπηρεσία iCloud Photo Library, δεν θα μπορέσει να σας βοηθήσει - έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί αποκλειστικά με την προεγκατεστημένη εφαρμογή Φωτογραφίες σε υπολογιστή Mac ή συσκευές iOS. Αυτό σημαίνει πως προς το παρόν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από επαγγελματίες του είδους με πολλαπλές ανάγκες επεξεργασίας, όμως το σύνολο των αλλαγών - ως τελικό αποτέλεσμα, δύναται να συγχρονιστεί στις συσκευές σας.

Εν κατακλείδι

Για μας η υπηρεσία iCloud Photo Library είναι μία εξαιρετική πρόταση συγχρονισμού των φωτογραφιών και βίντεο σε όλες τις συσκευές σας, αν και λίγο ακριβή. Ξεχωρίζει για το πλήθος δυνατοτήτων συγχρονισμού, την χωρίς σύνδεση πρόσβαση στις φωτογραφίες σας, την εύκολη διαχείριση και δημιουργία αντιγράφων ασφάλειας, ακόμη και για τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες.

Έχουμε όμως και μερικές επιφυλάξεις όχι τόσο σημαντικές για εμάς άλλα ίσως να είναι για κάποιους άλλους. Για όλους εσάς λοιπόν που έως τώρα δεν γνωρίζετε εάν πρέπει να προχωρήσετε στη χρήσης της υπηρεσίας, υποθέτουμε πως τουλάχιστον έχουμε ξεκαθαρίσει τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της υπηρεσίας iCloud Photo Library προκειμένου να αποφασίσετε αν οριστικά θα την απορρίψετε ή θα προχωρήσετε σε μία μηνιαία συνδρομή.

Εμείς θα είμαστε εδώ για να διευκρινίσουμε ποικιλοτρόπως οποιαδήποτε απορία σας.

από DINFUN