Samsung - Επίσημη συνέντευξη τύπου για τα αιτία των εκρήξεων των συσκευών της

Samsung - Επίσημη συνέντευξη τύπου για τα αιτία των εκρήξεων των συσκευών της
ired.gr

Τελικά όχι ένα, αλλά δύο διαφορετικά προβλήματα προκάλεσαν τις εκρήξεις στις συσκευές Galaxy Note 7

Πέρασαν σχεδόν πέντε μήνες από το λανσάρισμα του Galaxy Note 7 και η Samsung, χθες Κυριακή, ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσε, τις αιτίες των εκρήξεων των συσκευών της. Η εταιρεία, προσπάθησε να “τραβήξει τα φώτα” των προβολέων, σε μια high profile παρουσίαση, με αποκλειστικό σκοπό της την επανόρθωση της ζημιάς του brand της.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε πως τα συμπεράσματα της εταιρείας προέκυψαν από δοκιμές στα εργαστήριά της, αλλά και σε συνεργασία με ανεξάρτητους φορείς που διερεύνησαν επίσης τα περιστατικά.

Οι αιτίες των εκρήξεων

Η Samsung είχε δύο προμηθευτές για τις μπαταρίες των συσκευών της Galaxy Note 7, τους οποίους και δεν θέλησε να κατονομάσει. Όταν αναφέρθηκαν οι πρώτες εκρήξεις, η εταιρεία στα εργαστήριά της μπόρεσε να αναπαράξει την υπερθέρμανση κάποιων συσκευών και αμέσως οι υπεύθυνοι αντιλήφθηκαν πως επρόκειτο αποκλειστικά για τις συσκευές που έφεραν μπαταρίες από τον “Προμηθευτή Α”.

Διαβάστε επίσης: Samsung S8 - Θα διαθέτει όλα τα φημολογούμενα χαρακτηριστικά των νέων εκδόσεων iPhone;

Για την ακρίβεια, το εξωτερικό περίβλημα των μπαταριών αυτών, ήταν πολύ μικρό (ή “στενό”), χωρίς να αφήνει το απαραίτητο περιθώριο που απαιτείται για την “ανοχή” των (μικρών) διογκώσεων που συντελούνται κατά τη φόρτιση των συσκευών. Λόγω του περιορισμένου χώρου, θετικά και αρνητικά ηλεκτρόδια ήρθαν σε επαφή, προκαλώντας βραχυκύκλωμα. Αυτές οι μπαταρίες, του “Προμηθευτή Α”, εικάζεται πως κατασκευάστηκαν από την Samsung SDI, θυγατρική του Samsung Group.

Αμέσως η εταιρεία, απευθύνθηκε στον “Προμηθευτή Β”. Από τη στιγμή που οι μπαταρίες που είχε ήδη παραδώσει πέρασαν τα νέα tests ποιότητας, ζητήθηκε από αυτόν να αυξήσει την παραγωγή του και στην ουσία να γίνει ο αποκλειστικός προμηθευτής μπαταριών για το Galaxy Note 7.

Ενώ λοιπόν ο “Προμηθευτής Β” είχε παραδώσει αξιόπιστες μπαταρίες, δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις νέες, αυξημένες - ποσοτικά - ανάγκες και προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση από τη Samsung, αύξησε την παραγωγή του, χωρίς να ακολουθήσει τα πρότυπα ασφαλείας που έπρεπε.

Το αποτέλεσμα ήταν μεγάλη παραγωγή μπαταριών με πολλά τεχνικά λάθη, όπως προεξοχές στις μπαταρίες πριν την συγκόλλησή τους. Ο “Προμηθευτής Β” δεν ήταν έτοιμος να παραδώσει τα 10 εκατομμύρια των μπαταριών που του ζητήθηκαν εκτάκτως από τη Samsung και για να το καταφέρει, απλά, “έριξε την ποιότητα”.

Αν και δεν κατονομάστηκε από την εταιρεία, ο “Προμηθευτής Β” κατά πολλούς είναι η Amperex Technology από το Hong Kong.

samsung note 02

Το μέλλον

Η Samsung επιχείρησε να βάλει ένα τέλος στην εκρηκτική αυτή ιστορία και θεωρώ πως τα κατάφερε. Στη συνέντευξη τύπου που παρέθεσε, παρουσίασε τα εργαστήριά της, τις ειδικές αίθουσες δοκιμών που κατασκεύασε ειδικά για τη μελέτη της περίπτωσης του Galaxy Note 7 και των προβλημάτων στις μπαταρίες που προέκυψαν, αλλά και ένα νέο, πιο αυστηρό πλαίσιο τεχνικών ελέγχων που θα διενεργεί στο εξής.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η εταιρεία τόνισε με έμφαση πως τα νέα, αυξημένα βήματα ελέγχων οκτώ σημείων - τα οποία περιλαμβάνουν από έλεγχο μέσω ακτίνων Χ έως και πλήρεις αποσυναρμολογήσεις μπαταριών - έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα.

samsung note 03

“Ήταν μια επώδυνη κρίση για μένα," ανέφερε ο D.J. Koh, επικεφαλής του τμήματος φορητών συσκευών της Samsung, σε συνέντευξη που έδωσε στο περιθώριο της εκδήλωσης. Επίσης συμπλήρωσε πως ποτέ δεν πιέστηκε περισσότερο, στην 33χρονη θητεία του στην εταιρεία.

Επίλογος

Έχω την αίσθηση πως η Samsung κατάφερε να “κλείσει το θέμα”. Έδωσε πειστικές απαντήσεις, παρουσιάζοντας “το βάθος” των δοκιμών που έκανε στις συσκευές της σε τέτοιο βαθμό, που μου θύμισε εποχές iPhone 4 και την παρουσίαση από την Apple των εργαστηρίων ελέγχου απόδοσης των συσκευών της, κυρίως βέβαια ως προς το ζήτημα της λήψης σήματος, λόγω του “Antennagate”.

Η Samsung, όπως ήταν φυσικό, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο μέλλον. Η ζημιά που υπέστη δεν ήταν μόνο οικονομική. Όφειλε να προστατεύσει το κύρος της, ενόψει βέβαια και της παρουσίασης της νέας ναυαρχίδας της, Galaxy Note 8.

Η μοναδική ένσταση μου, έγκειται στη μη απολογία της εταιρείας για τον ελλιπή έλεγχό της στις συμπληρωματικές παρτίδες που παρελήφθησαν από τον “Προμηθευτή Β”.

Οι συνολικές εξηγήσεις της Samsung ήταν όμως επαρκείς και πειστικές. Ορθώς, η εταιρεία θα προσπαθήσει να μετατρέψει το φιάσκο, σε “πλεονέκτημα για το μέλλον”, έχοντας πλέον δημιουργήσει ίσως το πιο αξιόπιστο σύστημα ελέγχου ποιότητας μπαταριών.

από Kostthem