Instagram - Οδηγίες χρήσης και προστασίας για γονείς

Instagram - Οδηγίες χρήσης και προστασίας για γονείς
ired.gr

 Από μικροί στα βάσανα: τι να κάνετε αν το παιδί σας θέλει να κατεβάσει το Instagram

Το πιο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο είναι αδιαμφισβήτητα το Facebook, με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα. Αλλά για τους έφηβους, το Snapchat και το Instagram είναι τα πιο πολυκατεβασμένα apps στις συσκευές τους.

Κατά μέσο όρο, ανά ημέρα, δημοσιεύονται σε όλο τον κόσμο περί τις 80 εκατομμύρια φωτογραφίες στο Instagram. Ένας από τους λόγους που οι έφηβοι στρέφονται σε αυτό είναι επειδή μοιάζει πιο ανάλαφρο και διασκεδαστικό, αφού επικεντρώνεται σε εικόνες αντί σε κείμενο, όπως κάνουν, παραδοσιακά, το Facebook και το Twitter.

Οπότε, αν τα παιδιά σας πλησιάζουν την ηλικία των 13, το Instagram, με τον απαραίτητο γονικό έλεγχο, θα μπορούσε να είναι μια όμορφη και δημιουργική απασχόληση για εκείνα.

Ακολουθούν μερικά tips που θα μειώσουν το άγχος σας και θα διαμορφώσουν μια ελεγχόμενη κατάσταση εκ μέρους σας.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει την κατάλληλη ηλικία

Ένας από τους βασικούς όρους για την εγγραφή στο Instagram είναι η ηλικία. Η πρόσβαση στο app επιτρέπεται σε άτομα άνω των 13 και μάλιστα, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να αναφέρουν όποιον δεν πληροί αυτή την προϋπόθεση. Εάν έχετε παρατηρήσει παιδιά κάτω των 13 να έχουν προφίλ στο Instagram, κάντε κλικ στις τρεις τελείες δίπλα στο όνομά τους και πατήστε αναφορά. Η διαδικασία είναι εντελώς ανώνυμη.

Γίνετε κι εσείς μέλος στο Instagram

Αν το παιδί σας αποκτήσει λογαριασμό στο Instagram, θα ήταν σοφό να αποκτήσετε κι εσείς έναν. Αυτός ο κανόνας ισχύει για όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γίνετε followers των παιδιών σας και ακολουθήστε τα προφίλ μερικών φίλων τους.

Το σκεπτικό δεν αφορά μόνο την «παρακολούθηση» αλλά και έναν τρόπο να μπείτε στον κόσμο τους. Να είστε προσεκτικοί, όμως, ώστε να μην γίνετε ενοχλητικοί. Μην σχολιάζετε συνεχώς κάτω από τα ποστ τους και μην τους τρελαίνετε, πατώντας like. Συζητήστε με τα παιδιά σας για το πώς θέλουν να συμπεριφέρεστε. Μπορεί να θέλουν τα likes αλλά όχι τα σχόλια.

Διαβάστε επίσης: «Instagram – Γίνετε διάσημοι με απλά και σταθερά βήματα»

Ρυθμίστε το προφίλ σε ιδιωτικό

Οι λογαριασμοί στο Instagram είναι δημόσιοι από προεπιλογή. Για τους περισσότερους, ένα δημόσιο προφίλ προσελκύει τους followers. Για ένα παιδί, όμως, δεν πρόκειται για τη σωστή επιλογή. Όταν βοηθήσετε το παιδί σας να δημιουργήσει ένα νέο λογαριασμό, θα πρέπει να γνωρίζετε τον κωδικό πρόσβασής του και να θυμάστε ότι το username, η φωτογραφία προφίλ και το mini βιογραφικό θα παραμένουν σε κοινή θέα.

Όταν ρυθμίσετε τον λογαριασμό, πηγαίνετε κατευθείαν στις Ρυθμίσεις και ενεργοποιήστε τον Ιδιωτικό λογαριασμό. Από τότε και στο εξής, το παιδί σας θα πρέπει να δίνει έγκριση για το κάθε πρόσωπο που θα ζητά να το «ακολουθήσει».

Καλό θα ήταν, οι followers, ειδικά στην αρχή, να είναι πραγματικοί φίλοι του, που γνωρίζει ήδη. Κι αυτό, κυρίως, για να έχετε μια ιδέα του τι περιεχόμενο θα ποστάρουν όλοι αυτοί. Να είστε επιφυλακτικοί όταν ζητήσουν να ακολουθήσουν διασημότητες, αφού πιθανότατα θα έρθουν άμεσα σε επαφή με ακατάλληλες φωτογραφίες.

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι ο καθένας μπορεί να στείλει στο παιδί σας άμεσο μήνυμα ή φωτογραφία, χωρίς να χρειάζεται να είναι follower. Προειδοποιήστε το ώστε να μην ανοίγει τα άμεσα μηνύματα, αν προέρχονται από κάποιον που δεν γνωρίζει.

instagram guide 01

Κάποια πράγματα δεν αφορούν όλο τον κόσμο

Αν κάποιος χρήστης δημοσιεύσει φωτογραφίες που κάνει το παιδί σας ή εσάς να νιώσετε άσχημα, μπορείτε να τον μπλοκάρετε. Δεν θα μπορεί να δει τις αναρτήσεις του λογαριασμού σας, ούτε να πληροφορηθεί ότι τον αποκλείσατε.

Επίσης, τα παιδιά δεν χρειάζεται να κοινοποιούν την τοποθεσία τους σε κάθε φωτογραφία, ώστε να ενημερώνουν το που βρίσκονται κάθε στιγμή. Το χαρακτηριστικό «προσθήκη τοποθεσίας» είναι απενεργοποιημένο από προεπιλογή, οπότε βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν το έχει ενεργοποιήσει.

Προσοχή στις ακατάλληλες φωτογραφίες

Αν και οι κανόνες του Instagram έχουν απαγορεύσει τη δημοσίευση γυμνών ή μερικώς γυμνών φωτογραφιών, οι χρήστες εξακολουθούν να το κάνουν. Αν π.χ. το παιδί σας δει κάποιο video ή φωτογραφία γυμναστικής, o αλγόριθμος του Instagram θα του προτείνει κι άλλο παρόμοιο υλικό με διαφορετικό, ίσως, περιεχόμενο.

Μπορείτε να ζητήσετε «Εμφάνιση λιγότερων δημοσιεύσεων σαν αυτή» αλλά θα πρέπει να το κάνετε συνεχώς για να υπάρξει αποτέλεσμα. Μπορείτε, ακόμη, και να κάνετε αναφορά για κάποια ακατάλληλη φωτογραφία, ώστε το Instagram να την απομακρύνει.

Ο γονικός έλεγχος δεν είναι διαθέσιμος

Το Instagram δεν διαθέτει ρυθμίσεις που να επιτρέπουν στους γονείς να φιλτράρουν το περιεχόμενο. Ο μόνος τρόπος που μπορείτε να προστατέψετε το παιδί σας είναι να είστε προσεκτικοί σχετικά με τους ποιους θα ακολουθήσουν.

Δυστυχώς, η λειτουργία αναζήτησης παραμένει ένα πρόβλημα. Το Instagram καθιστά αρκετά δύσκολο να αναζητήσετε προφανείς όρους (όπως π.χ. #porn), αλλά υπάρχουν πάντοτε παραθυράκια.

Το Instagram είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να μοιραζόμαστε φωτογραφίες και να δείχνουμε στους άλλους τι ακριβώς κάνουμε.

Γονείς, μην αγχώνεστε!

Απλά, προσπαθήστε να είστε προσεκτικοί και επιμελείς, ώστε να βεβαιώνεστε συνεχώς ότι αυτή η εμπειρία των παιδιών σας σε αυτό το κοινωνικό δίκτυο δεν θα παρεκκλίνει από το «σωστό» δρόμο.

Διαβάστε επίσης: «Instagram tip – Διακόψτε προσωρινά τον λογαριασμό σας»

Από mirelen