iPhone - Ποιος παράγοντας καθόρισε την επιτυχία του;

iPhone - Ποιος παράγοντας καθόρισε την επιτυχία του;
ired.gr

O Steve Jobs τόλμησε να ζητήσει κάτι που κανείς, έως τότε, δεν είχε σκεφτεί! Και τα κατάφερε!

Πολλά λέγονται κατά καιρούς για τους καθοριστικούς παράγοντες επιτυχίας του αρχικού iPhone: ένα καινοτόμο multi touch interface, ένας άγνωστος, μέχρι τότε, συνδυασμός iPod και Internet. Όμως, σχεδόν κανείς δεν αναφέρει τη θεμελιώδη διαφορά του iPhone από τις άλλες συσκευές εκείνης της εποχής:

H άρση του ελέγχου του παρόχου κινητής τηλεφωνίας στο περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά του iPhone.

Με αφορμή τα 10α γενέθλια του iPhone, μια αναλυτική ματιά στην τεράστια επιτυχία που σημείωσε το πρώτο iPhone μας κάνει να σκεφτόμαστε πόσο μπροστά ήταν από την εποχή του. Όπως αναφέρει, χιουμοριστικά, και ο tech αναλυτής Horace Dediu , «τo πρώτο τρισεκατομμύριο δολάρια είναι, πάντα, το πιο δύσκολο».

Τα πρώτα δέκα χρόνια της κυκλοφορίας του, το iPhone πούλησε πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια συσκευές και ανακηρύχθηκε το πιο επιτυχημένο προϊόν όλων των εποχών.

Το iPhone, επίσης, ενεργοποίησε μια ολόκληρη αυτοκρατορία, του iOS, η οποία περιλαμβάνει το iPod Touch και το iPad, αλλά και κινείται γύρω από το Apple Watch και το Apple TV, των οποίων οι συνολικές πωλήσεις θα φτάσουν τα δυο δισεκατομμύρια σε μονάδες συσκευών μέχρι το τέλος του 2018.

Ποιος το περίμενε;

Κανείς, ούτε καν οι ίδιοι οι άνθρωποι της Apple. Πολλοί έκαναν, μάλιστα, ατυχείς και αιχμηρές δηλώσεις αλλά γρήγορα διαψεύστηκαν αφού το iPhone αλλά και αργότερα το Android, άλλαξαν τα πάντα. Το iPhone δεν ήταν απλώς μια συσκευή επικοινωνίας μεταξύ δυο ανθρώπων.

  • επηρέασε ως προς την δημιουργία νέων μέσων ενημέρωσης
  • μεταμόρφωσε το εμπόριο και τις πωλήσεις με το ενσωματωμένο wallet και το touch ID και 
  • μετέτρεψε τα social media σε ένα πανίσχυρο εργαλείο.

Τι ξεχνάμε;

Όμως, εντυπωσιασμένοι πάντα από όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα που έβαλε στην καθημερινότητά μας το iPhone, τείνουμε να ξεχνάμε κάτι πολύ σημαντικότερο. Το iPhone «ξεκλείδωσε» την υποχρεωτική παρουσία του παρόχου στις προδιαγραφές της συσκευής, στο marketing και στη διανομή.

Πιο συγκεκριμένα, οφείλουμε στον Steve Jobs ένα μεγάλο ευχαριστώ που άφησε εκτός τους παρόχους και κατάφερε να προχωρήσει χωρίς αυτούς. Πριν το iPhone, ο πάροχος αποφάσιζε για τα πάντα: πότε, που και σε ποια τιμή.

Ο Jobs δεν είχε όμως σκοπό να επιτρέψει σε κανέναν να ελέγχει το τι έκανε και το τι περιείχε το iPhone. Διέθετε δικές του εφαρμογές, είχε τη δυνατότητα των webapps και πολύ σύντομα είχε και ένα App Store στα σκαριά, οπότε ήταν αδιανόητο να αφήσει τους παρόχους να εγκρίνουν ή να σχεδιάζουν τις εφαρμογές ή να διαχειρίζονται το περιεχόμενο.

Πώς τα κατάφερε;

iphone 01

Κατά κάποιο τρόπο, ο Steve Jobs «υπνώτισε» τα στελέχη της AT & T και τους έπεισε να εγκαταλείψουν τον πατρογονικό τους έλεγχο με αντάλλαγμα την πενταετή αποκλειστικότητα σε μια συσκευή που δεν είχαν καν τη δυνατότητα να δουν από κοντά.

Σας κάνει εντύπωση; Θυμηθείτε, ότι ο Jobs είχε καταφέρει έναν παρόμοιο άθλο με το iTunes, στις ημέρες του iPod, πείθοντας τις δισκογραφικές να πουλήσουν μουσική «με το κομμάτι», έναντι της καθιερωμένης μορφής άλμπουμ. Συγχρόνως, έπεισε και τις εταιρίες των πιστωτικών καρτών να δέχονται μικρο-πληρωμές των 0,99$.

Για πολλούς, το iPod ήταν μια πρόβα τζενεράλε για το iPhone: σμίκρυνση του υλικού, διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, διανομή περιεχομένου, νέο επιχειρηματικό μοντέλο. Και το σημαντικότερο; Μια αύρα επιτυχίας!

Ελεύθερο iPhone

Έχοντας αποσπάσει τον έλεγχο από την AT&T, ο Jobs αποφάσιζε μόνος του για το τι θα αναγραφόταν πάνω στη συσκευασία και στην οθόνη, επέλεγε τη διανομή των μέσων ενημέρωσης, ήταν κυρίαρχος στις ενημερώσεις λογισμικού και είχε το ελεύθερο να αναδείξει το App Store που έκανε το iPhone ένα εξαιρετικά ευέλικτο τηλέφωνο.

Μετά τη συνθηκολόγηση της AT&T, και οι άλλοι φορείς ακολούθησαν σύντομα. Δεν τους άρεσε η απώλεια του ελέγχου αλλά χαμογελούσαν όταν έβλεπαν τους συνδρομητές να πολλαπλασιάζονται. Από την αντίπερα όχθη, μπορεί ο έλεγχος των φορέων στις Android συσκευές να μην δυσκόλεψε τη Google να κάνει μεγάλη επιτυχία, αλλά, σίγουρα, υπάρχει τίμημα, αν κρίνουμε από τον χαμηλό ρυθμό υιοθέτησης των νέων εκδόσεων λογισμικού και διορθώσεων ασφαλείας.

Τα καλύτερα έρχονται

Ας δείξουμε, λοιπόν, την ευγνωμοσύνη μας στον Steve Jobs που κράτησε τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας μακριά από την όψη και το περιεχόμενο του iPhone. Και ας περιμένουμε να δούμε τι άλλο θα αλλάξει η Apple στην ιστορία της τεχνολογίας και στην ίδια μας την καθημερινότητα.

Διαβάστε επίσης: «Μια βάση για Apple Watch που το μετατρέπει σε mini Mac»

Από mirelen