Με πτωτικές τάσεις οι πωλήσεις των PC’s, σταθερή παρέμεινε η Apple

Με πτωτικές τάσεις οι πωλήσεις των PC’s, σταθερή παρέμεινε η Apple
ired.gr

Ενημερωθείτε για τις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016

Όπως συμβαίνει κάθε τρίμηνο, έτσι και τώρα, η Gartner έδωσε στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις της για τις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016.

Αν και, οι πωλήσεις των υπολογιστών γενικότερα, εμφάνισαν πτωτική πορεία, αυτές των υπολογιστών Mac παρέμειναν σταθερές.

mac sales 01

Κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2016, η Apple διέθεσε 5,4 εκατομμύρια υπολογιστές Mac, ελάχιστα πιο ανοδικά από τα 5,3 εκ. τεμάχια που είχε διαθέσει την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Κατά τη διάρκεια του τριμήνου, η Apple “κατέκτησε” μερίδιο αγοράς 7,5% και πάλι κινούμενη ελαφρώς ανοδικά, από το 7% του μερίδιου που κατείχε.

Επίσης, όλοι οι “παίκτες” της πρώτης τριάδας, δηλαδή οι Lenovo, HP και Dell, είδαν βελτίωση στις επιδόσεις τους και ως προς τον απόλυτο αριθμό τεμαχίων αλλά και ποσοστιαία. Η Dell, η οποία πλέον κατέχει το 14,8% της αγοράς, εμφάνισε ανάπτυξη της τάξεως του 5,4%, ενώ η HP, ήταν “υπεύθυνη” για το 20,4% των αποστολών συσκευών, με την αύξηση αυτών να κυμαίνεται στο 4,3%.

Η Lenovo, η οποία διατήρησε την πρωτιά της και κατέκτησε μερίδιο 21,7%, αύξησε το ποσοστό της κατά 1,6%, αποστέλλοντας σχεδόν 16 εκ. τεμάχια.

Διαβάστε επίσης: AnTuTu - Tα πιο γρήγορα smartphones του 2016

Η Asus, η οποία κατέχει την τέταρτη θέση, αλλά και η Acer που κατέχει την έκτη, είδαν τα μερίδιά τους να μειώνονται κατά 8,5% και 4,4% αντίστοιχα.

Οι συνολικές πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών ήταν 72,6 εκατομμύρια, εμφανίζοντας πτώση κατά 3,7% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2015.

Για το σύνολο του 2016, οι αποστολές των μονάδων έφτασαν τα 270 εκατομμύρια τεμάχια, μειωμένες κατά 6,2%. Η Gartner έδωσε επίσης στη δημοσιότητα και τα αντίστοιχα στοιχεία για την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αν και, η Apple παραδοσιακά κατέχει μεγαλύτερο ποσοστό στις ΗΠΑ (12,8% - βλ.κάτω πίνακα) σε σύγκριση με το παγκόσμιο ποσοστό της (7,5%).

mac sales 02

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε πως αυτά τα στοιχεία είναι “σχετικά” και αποτελούν εκτιμήσεις, αν και στο τέλος ελάχιστα διαφέρουν από την πραγματική εικόνα της αγοράς. Επίσης, πολλές φορές εμφανίζονται κάποιες διαφορές στα νούμερα που παρουσιάζονται (για παράδειγμα μεταξύ Gartner και IDC), λόγω του διαφορετικού υπολογισμού των tablets που μπορούν να “τρέξουν” φουλ Windows OS.

Εμείς, θα συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για τις τάσεις που διαμορφώνονται στην παγκόσμια αγορά, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιριών που διεξάγουν έρευνες, αλλά και με βάση τα τελικά νούμερα που οι εταιρείες ανακοινώνουν.

από Kostthem