iPhone 8 - Με το 2017, έρχεται και ο «θάνατος» των περιθωρίων (bezels)

iPhone 8 - Με το 2017, έρχεται και ο «θάνατος» των περιθωρίων (bezels)
ired.gr

 Από το LG G6 έως το Samsung Galaxy S8 και το επόμενο iPhone, όλα δείχνουν ότι τα περιθώρια στενεύουν ....κυριολεκτικά!

Πόση σημασία έχει για ένα smartphone να διαθέτει οθόνη χωρίς σχεδόν καθόλου περιθώρια (bezels); Είναι σίγουρα πιο θελκτικό στο μάτι άλλα προσφέρει κάτι παραπάνω; Μήπως με αυτόν τον τρόπο η συσκευή γίνεται πιο ευάλωτη σε ατυχήματα; Γιατί, όμως, οι περισσότεροι κατασκευαστές προχωρούν, σταδιακά, στην εξαφάνιση των bezels;

Τι σημαίνει bezel

Η λέξη προέρχεται από τους εμπόρους διαμαντιών, οι οποίοι την χρησιμοποιούν για να περιγράψουν τον τρόπο που δένουν ένα διαμάντι σε ένα δαχτυλίδι. Ανάλογη είναι και η σημασία στην ωρολογοποιία, με το bezel να σημαίνει την στεφάνη γύρω από ένα ρολόι. Στον κόσμο των smartphones, η λέξη αφορά το πλαίσιο που συγκρατεί το υπόλοιπο μέρος της μπροστινής πλευράς, δηλαδή την οθόνη αφής.

Στο ξεκίνημα, τα κινητά τηλέφωνα ήταν σχεδόν εξ’ ολοκλήρου μια μεγάλη στεφάνη και μια μικροσκοπική οθόνη. Δεν υπήρχε αλληλεπίδραση μέσω της αφής, οπότε δεν υπήρχε και πρόβλημα. Μόλις, όμως, οι οθόνες άρχισαν να μεγαλώνουν και να γίνονται πιο λειτουργικές, το πλαίσιο, που μέχρι τότε ήταν δομικά απαραίτητο, ξεκίνησε, σταδιακά, να μικραίνει.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Στο απώτερο μέλλον, όπως όλα δείχνουν, τα smartphones θα απαλλαγούν εντελώς από τα bezels. Υπάρχουν μάλιστα φήμες ότι θα υπάρξουν συσκευές με οθόνη η οποία θα καλύπτει εκτός από τις άκρες (υπάρχουν ήδη τέτοια smartphones) και την πίσω πλευρά.

Ήδη, έχουμε αρκετές πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές ότι το Samsung Galaxy S8 και το επόμενο iPhone θα έχουν μικροσκοπικά πλαίσια. Το πρώτο φημολογείται ότι θα έχει μια αναλογία 90%-10% οθόνη-bezel, ενώ το iPhone 8 θα εξαφανίσει το φυσικό πλήκτρο home button και μαζί του και το τεράστιο bezel όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα στο κάτω μέρος των συσκευών iPhone.

Αλλά και η LG έχει, επίσημα, επιβεβαιώσει παρόμοιες πρακτικές για την επόμενη ναυαρχίδα της. Το LG G6 θα παρουσιαστεί στο Mobile World Congress και θα διαθέτει μια οθόνη 5,7 ιντσών με επιπλέον aspect ratio, δηλαδή αναλογία πλάτους και ύψους. Το G6 θα είναι το πρώτο κινητό του είδους του με aspect ratio 18:9.

Το teaser για το G6 δημιουργήθηκε για να διαφημίσει ακριβώς αυτό το χαρακτηριστικό. Το slogan αναφέρει «big screen, smaller body».

bezel free 01

Γιατί οι κατασκευαστές εξαφανίζουν τα bezels

Ο επιφανειακός παράγοντας είναι ότι οι συσκευές φαίνονται πιο φουτουριστικές χωρίς πολλά bezels. Δεύτερον, αν μια μεγάλη οθόνη σε ένα μικρό σώμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με το ένα χέρι, τότε πρόκειται για ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί στον χρήστη ενός smartphone.

Αν πιστεύετε ότι το μέγεθος του bezel δεν έχει σημασία, συγκρίνετε δυο τηλέφωνα που έχουν το ίδιο μέγεθος οθόνης αλλά διαφορετικά bezels. Ποιο σας φαίνεται πιο εύκολο στη χρήση με το ένα χέρι και ποιο θα χωρούσε καλύτερα στην τσέπη σας;

bezel free 02

Βέβαια, για να κάνουμε και τον δικηγόρο του διαβόλου, η στεφάνη στο smartphone είναι μια εργονομική αναγκαιότητα: ένα σταθερό σημείο για να πιάσετε το τηλέφωνό χωρίς α) να το ρίξετε β) να πιέσετε την οθόνη με τέτοιο τρόπο ώστε να διακόψει αυτό που πραγματικά θέλετε να κάνετε. Χωρίς bezels, το να κρατάμε ένα smartphone, θα μοιάζει με το ακουμπάμε ένα πίνακα ζωγραφικής που τα χρώματά του δεν έχουν ακόμη στεγνώσει.

Bezel-free smartphones

Ο συνιδρυτής της Android Inc, Andy Rubin, δημιούργησε μια νέα εταιρεία και έχει στα σκαριά ένα smartphone, το οποίο θα είναι λίγο μικρότερο σε μέγεθος από το iPhone 7 Plus αλλά με μεγαλύτερη οθόνη αφού δεν θα έχει ΚΑΘΟΛΟΥ bezels. Αναμένουμε να δούμε αν θα πετύχει το εγχείρημα.

Η Xiaοmi κυκλοφόρησε το απίστευτο Mi Mix το 2016, χωρίς σχεδόν καθόλου bezels. Από ό,τι φαίνεται, όλοι οι κατασκευαστές προσανατολίζονται προς την ίδια κατεύθυνση.

bezel free 03

Άλλες συσκευές που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2016 και διαθέτουν ελάχιστα bezels είναι το Lenovo Zuk Edge, το Huawei Honor Magic, το ZTE Nubia Z11 και το Ulefone Future.

Διαβάστε επίσης: «5 νέες τάσεις στα smartphones που δεν μας αρέσουν καθόλου»

Από mirelen