Εφετείο στις ΗΠΑ αποφάνθηκε ενάντια στο “μονοπωλιακό” App Store!

Εφετείο στις ΗΠΑ αποφάνθηκε ενάντια στο “μονοπωλιακό” App Store!
ired.gr

 Θα θέλατε να έχετε τη δυνατότητα να εγκαταστήσετε εφαρμογές στο iPhone και από πηγές, εκτός App Store;

Εισαγωγή

Ένα από τα δυνατά αλλά και ταυτόχρονα αδύναμα στοιχεία του οικοσυστήματος της Apple (τουλάχιστον ως προς το iOS) είναι το επονομαζόμενο “golden garden”. Οι χρήστες δεν έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν εφαρμογές από άλλες πηγές, εκτός του App Store. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό ενισχύει μεν την ασφάλεια των συσκευών και κατ’ επέκταση των χρηστών, αλλά περιορίζει τις επιλογές τους, ως προς την προέλευση των εφαρμογών που εγκαθιστούν στις συσκευές τους.

Από την άλλη, αν η Apple δεν τηρούσε αυτή τη στάση, δεν θα είχαμε δει να ανθίζει η jailbreak σκηνή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως στο παρελθόν, πολλές από τις ιδέες της jailbreak κοινότητας ενσωματώθηκαν τελικά στο iOS από τη “μαμά” Apple.

Διαβάστε επίσης: Jailbreak: Καλή ή κακή ιδέα;

Ας ρίξουμε τώρα μια ματιά στη σχετική είδηση που προέκυψε:

Απόφαση Δικαστήριου στις ΗΠΑ

Εφετείο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αποφάνθηκε πως οι “πελάτες του App Store” μπορούν να προχωρήσουν σε νομικές διαδικασίες εναντίον της Apple, καθώς κρίνεται πως η Apple μέσω των πρακτικών της έχει δημιουργήσει ένα παράνομο μονοπωλιακό κατάστημα.

Η μη δυνατότητα των χρηστών να εγκαταστήσουν εφαρμογές από άλλες πηγές αποτέλεσε και το κριτήριο για τη χρήση του χαρακτηρισμού “παράνομο μονοπωλιακό κατάστημα”, το Reuters μεταδίδει.

Η απόφαση αυτή έρχεται να ανατρέψει την αρχική, η οποία είχε ληφθεί το 2013, σε υπόθεση που είχε αρχικώς “σχηματιστεί” το 2012. Η επιχειρηματολογία στην πολύκροτη υπόθεση “Pepper et al v. Apple Inc.” είχε βασιστεί στην έλλειψη του ανταγωνισμού που προέκυπτε από την τακτική της Apple για εγκατάσταση εφαρμογών από μία και μοναδική, ελεγχόμενη πηγή. Με βάση την προσφυγή, κάτι τέτοιο οδηγεί σε αυξημένες τιμές για τους καταναλωτές.

Τότε, η Apple είχε ζητήσει η συγκεκριμένη προσφυγή να απορριφθεί, επιχειρηματολογώντας πως τις τιμές τις καθορίζουν οι δημιουργοί και όχι η ίδια. H εταιρεία (πάντα σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε η Apple), απλά παρέχει την πλατφόρμα, την οποία και χρησιμοποιούν οι developers για να πουλήσουν τις εφαρμογές τους.

appstore 01

Διαβάστε επίσης: Portrait Mode - H πρώτη διαφήμιση της Apple στα Ελληνικά!

Σύμφωνα όμως με την πρόσφατη απόφαση του Εφετείου, επειδή οι καταναλωτές κατεβάζουν τις εφαρμογές τους απ’ ευθείας από την Apple, έχουν το δικαίωμα να κινήσουν νομικές διαδικασίες εναντίον της εταιρείας.

Ο δικηγόρος των εναγόντων, ανέφερε στο Reuter πως ο σκοπός της δίκης αυτής είναι να επιτραπεί στους καταναλωτές να εγκαθιστούν εφαρμογές στις συσκευές τους από όποια πηγή αυτοί επιλέξουν. Κάτι τέτοιο βέβαια θεωρείται πολύ δύσκολο τελικά να επιτευχθεί, λόγω των επιπτώσεων στην ασφάλεια των συσκευών, τουλάχιστον σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της Apple.

Αν το εγχείρημα αυτό πετύχει,

“η προφανής λύση θα είναι να επιτραπεί από την Apple η εγκατάσταση εφαρμογών από οποιαδήποτε πηγή, κάτι που θα οδηγήσει στη μείωση των τιμών λόγω αυξημένου ανταγωνισμού”, ανέφερε ο Mark C. Rifkin, εκπροσωπώντας όπως ανέφερε, ομάδα χρηστών iPhone. “Η εναλλακτική θα ήταν να καταβάλει η Apple ποσά στους χρήστες, ως αποζημίωση για τις υψηλότερες τιμές που προκύπτουν διαχρονικά, από το μονοπώλιο που η εταιρεία έχει δημιουργήσει”.

Το Εφετείο δεν έκανε ιδιαίτερη μνεία σε συγκεκριμένες αντιμονοπωλιακές πρακτικές, αλλά αποφάνθηκε μόνο επί του δικαιώματος των καταναλωτών να μηνύσουν την Apple.

Κλείνοντας - Ερωτήματα

Ίσως με αυτήν την αφορμή, ήρθε η στιγμή να ανοίξει και πάλι η κουβέντα σχετικά με τη δυνατότητα της εγκατάστασης εφαρμογών από πηγές εκτός App Store. Τα επιχειρήματα εκατέρωθεν είναι “δυνατά” και έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των συσκευών.

Όμως, αναρωτιέμαι, αν υπήρχε η δυνατότητα ενεργοποίησης των παράλληλων εγκαταστάσεων από άλλες πηγές, με την ευθύνη της απόφασης αυτής να βαραίνει αποκλειστικά τους χρήστες, μήπως όντως ο ανταγωνισμός θα αυξανόταν και οι καταναλωτές θα απολάμβαναν χαμηλότερες τιμές;

Αυτό το ερώτημα μπορεί τώρα να απαντηθεί μόνο θεωρητικά, καθώς, τα “παρελκόμενά” του ανοίγουν νέους κύκλους συζητήσεων όπως είναι η πιθανή (έως βέβαιη θα έλεγα) ενίσχυση της πειρατείας.

Εκτιμώ πως ένας από τους λόγους που οι developers προτιμούν σήμερα το οικοσύστημα της Apple είναι και η εξαιρετικά μειωμένη πειρατεία, έναντι του οικοσυστήματος της Google.

Θα ήθελα όμως να θέσω το ζήτημα περισσότερο “ηθικά” και όχι με όρους της αγοράς. Είναι δικαίωμά μας να “κάνουμε ότι θέλουμε με τις συσκευές μας”, ή όχι, εφόσον από πριν έχουμε ενημερωθεί για το μονοπώλιο του App Store;

από Kostthem