CES 2017 - Το πρώτο smartphone με μοριακό αναλυτή!

CES 2017 - Το πρώτο smartphone με μοριακό αναλυτή!
ired.gr

Όσοι βλέπατε τη θρυλική σειρά star-treck, υποδεχτείτε το κινητό με το ενσωματωμένο «tricorder».

LAS VEGAS - Το smartphone έχει συχνά ονομαστεί ως η συσκευή που θυμίζει τη θρυλική σειρά Star-Trek, λόγω της προσωποποίησης που έφερε όσον αφορά την τεχνολογία σε σχέση με τον απλό άνθρωπο και την καθημερινότητά του.

Λοιπόν, ήλθε η ώρα ένα από τα πιο θρυλικά gadget του Star-Trek να γίνει πραγματικότητα. Το περίφημο tricorder - η συσκευή που χρησιμοποιούσαν ο Spok και ο Dr. McCoy για να αναλύουν κάθε είδους αντικείμενο παίρνοντας πλήρεις πληροφορίες για τη σύσταση, την κατάστασή του κλπ - έγινε πραγματικότητα! Και όχι μόνο αυτό, αλλά ενσωματώθηκε σε ένα smartphone!

Στη γνωστή έκθεση CES 2017, η Consumer Physics έκανε επίδειξη του πρώτου smartphone στον κόσμο με ενσωματωμένο «Μοριακό Σαρωτή» (molecular scanner). Ο σαρωτής αυτός μάλιστα, είναι μια ακόμη πιο μικροσκοπική έκδοση της σκέτης συσκευής (χωρίς smartphone) - ονόματι SCiO - που είχε παρουσιάσει η εταιρία στην περσινή CES 2016 (και είχε κερδίσει το βραβείο Mashable CES award).

tricorder 02

Στην παραπάνω εικόνα βλέπετε το κινητό (Changhong H2) και δίπλα του την περσινή stand-alone SCiO συσκευή.

Το κινητό είναι το Changhong H2 - κινέζικο βεβαίως-βεβαίως - και σίγουρα όχι το σύνηθες κινέζικο κινητό. Είναι όμως ένα κανονικό smartphone που θα αρχίσει να πωλείται στην Κίνα κι όχι απλά ένα πρωτότυπο ή ένα σκέτο concept-phone.Θα αρχίσει η διάθεσή του από τον Ιούνιο με τιμή που θα φτάνει τα 435$ ΗΠΑ.

Κοιτώντας στη ράχη της συσκευής μπορεί να νομίσουμε ότι ο αισθητήρας που κάνει τη δουλειά είναι απλώς η κάμερα του κινητού. Όμως αυτός ο παράξενος στην όψη αισθητήρας διπλού φακού είναι στην ουσία η ενσωματωμένη έκδοση του SCiO (ή tricorder αν προτιμάτε).

Χρησιμοποιεί την τεχνολογία «φασματομετρίας μάζας» (mass spectrometry) προκειμένου να στείλει υπέρυθρες ακτίνες στο υπό εξέταση αντικείμενο και να μετρήσει τις «επιστροφές» που θα έλθουν από αυτό. Η τεχνολογία στηρίζεται στο ότι κάθε υλικό, και ανάλογα με την κατάστασή του, έχει εντελώς διαφορετικές «επιστροφές» - κάτι σαν ένα δακτυλικό αποτύπωμα. Μπορεί έτσι να μετρήσει με ακρίβεια, στερεά υγρά, όπως φρούτα, τροφές, φάρμακα ποτά και ακόμη και το ίδιο μας το σώμα(!) και να δώσει αναλυτικές πληροφορίες για τη σύστασή τους, αλλά και τυχόν προβλήματα σε αυτήν!

tricorder 03

Ας πούμε ότι είστε στο Σούπερ-Μάρκετ και θέλετε να μετρήσετε το πόσο φρέσκα είναι τα φρούτα που θέλετε να πάρετε. Αντί να τα ζουλάτε, απλά τα σαρώνετε με το κινητό σας και θα σας δώσει πλήρη ανάλυση της σύστασης και της κατάστασής τους. Κάνετε το ίδιο με το σώμα σας και θα λάβετε ακριβή στοιχεία για τη μυϊκή σας μάζα! Θα χρειαστεί να δηλώσετε το είδος αντικειμένου που σκανάρετε και οι υπολογισμοί γίνονται στο «σύννεφο», αλλά η όλη διαδικασία διαρκεί δευτερόλεπτα.

Μια άλλη λειτουργία ελέγχει την αυθεντικότητα των φαρμάκων σας. Σε ένα demo στη CES το κινητό δοκιμάστηκε σε χάπια αληθινά και ψεύτικα που, αν και έμοιαζαν ολόιδια στο γυμνό μάτι, δε μπόρεσαν να ξεγελάσουν το SCiO που αναγνώρισε το ψεύτικο σε δευτερόλεπτα και το σημάδεψε με άλλο χρώμα.

tricorder 04

Φυσικά αντιλαμβανόμαστε τις τεράστιες δυνατότητες που παρέχει μια τέτοια τεχνολογία στα χέρια του απλού ανθρώπου. Οι καταναλωτές θα μπορούν να δοκιμάζουν οτιδήποτε πριν το αγοράσουν. Ο Hagai Heshes, διευθυντής μάρκετινγκ της Consumer Physics, λέει ότι η προσθήκη του αισθητήρα σε ένα κινητό δεν αυξάνει ιδιαίτερα το κόστος και, κρίνοντας από την τιμή διάθεσης του κινητού, του φαίνεται εντάξει. Η εταιρία μάλιστα διατείνεται ότι το εν λόγω κινητό είναι κατά το 20% πιο οικονομικό σε κατανάλωση ενέργειας από άλλα αντίστοιχα.

Άραγε ο αισθητήρας μοριακής ανάγνωσης της Consumer Physics θα έχει πέραση στην αγορά και στα smartphone των μεγάλων εταιριών ώστε να τον υιοθετήσουν; Κάτι τέτοιο θα χρειαστεί αρκετή πειθώ και ο Heshes λέει ότι ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με κάποιες από αυτές.

Δεν είναι όμως απίθανο να δούμε μια εταιρία σαν τη Samsung να το υιοθετεί με δεδομένο το παρελθόν της, που έχει παρουσιάσει κάθε είδους νέα τεχνολογία στα κινητά της. Από την άλλη, η Apple, με τη μανία της να τα φτιάχνει όλα μόνη της ή μάλλον να εξαγοράζει κάθε εταιρία που θα της προσφέρει την τεχνολογία που χρειάζεται για να έχει τον έλεγχο (control freak) ... χλωμό το βλέπω.

Αν πάλι το συγκεκριμένο μοντέλο της Changhong πιάσει στην αγορά ποιος ξέρει; Ίσως βρεθούμε σύντομα να σκανάρουμε τα λαχανικά μας, τα ποτά μας, τα χάπια μας το σώμα μας και την ... εξυπνάδα μας.

Δείτε το πραγματικά αποκαλυπτικό βίντεο της συσκευής-κινητού εδώ:

 

 

Δείτε ακόμη: Super Sensor - Μια νέα τεχνολογία υπόσχεται καλύτερη λήψη φωτογραφιών

από Elichord