Apple - Περικοπή στο μισθό του CEO λόγω μειωμένων κερδών

Apple - Περικοπή στο μισθό του CEO λόγω μειωμένων κερδών
ired.gr

Ο Tim Cook θα δεχθεί μείωση 15% των αποδοχών του λόγω μειωμένων κερδών της εταιρίας την περασμένη χρονιά. Η Apple δείχνει το δρόμο;

Ο Tim Cook είχε και καλές και κακές μέρες πληρωμής κατά την εργασία του στην Apple.

Παρόλο που η Apple παρουσίασε πωλήσεις που απέφεραν το εντυπωσιακό ποσόν των 215,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2016, αυτό το νούμερο ήταν κατά 3,7% κατώτερο των στόχων της, που ήταν τα 223,6 δισεκατομμύρια για την περίοδο που τελείωνε με την πάροδο της 30ης Σεπτεμβρίου 2016.

Έτσι, δυστυχώς, και το επιχειρησιακό κέρδος του γίγαντα της Silicon Valley - δηλαδή το ποσόν που απομένει για επενδύσεις κάθε είδους αφού αφαιρεθούν τα κόστη και έξοδα - έπεσε κατά 300 εκατομμύρια δολάρια εν σχέσει με το στόχο της που ήταν τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με αναφορά της ρυθμιστικής αρχής που έπεσε στα χέρια της ‘The Wall Street Journal’.

Περιττό να πούμε ότι η εταιρία δεν είχε και τις καλύτερες στιγμές της το 2016 - απ’ όσο μαρτυρούν οι πωλήσεις, τα κέρδη και το λογιστικό υπόλοιπο της εταιρίας. Τι σημαίνει όμως αυτό το «δεν έπιασε τους στόχους της» για τους εργαζόμενους στο αρχηγείο του ‘One Infinite Loop’;

Λοιπόν, όσον αφορά τους απλούς εργαζόμενους τίποτε σπουδαίο. Αλλά για τα μεγάλα κεφάλια της εταιρίας - αυτούς δηλαδή που χαράσσουν τη στρατηγική της και παίρνουν αποφάσεις - και σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνεται πρωταρχικά ο CEO Tim Cook, αυτό σημαίνει ένα μικρό χαστούκι.

Εξαιτίας των «μη-εντυπωσιακών» επιδόσεων της εταιρίας, ο Tim Cook, για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε καθήκοντα σαν CEO της εταιρίας δέχτηκε μείωση αποδοχών της τάξης του 15% κι έτσι θα πάρει «μόνο» 8,75 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση για το 2016, ενώ το 2015 - συγκριτικά - είχε πάρει 10,3 εκατομμύρια.

Κάτι αντίστοιχο θα ισχύσει και για άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας, μεταξύ αυτών του CFO Luca Maestri, που θα δεχτεί μείωση της τάξης του 10% στον 25 εκατομμυρίων δολαρίων μισθό του.

Η αλήθεια είναι ότι δεν εκπλήσσουν οι περσινές επιδόσεις της Apple. Παρόλο που το iPhone τα πήγε εξαιρετικά καλά σε πωλήσεις, - παράγοντας το τεράστιο ποσοστό του 65% του συνολικού εισοδήματός της - το 2016 έδειξε πτώση των πωλήσεων του iPhone συνολικά - για πρώτη φορά στα χρονικά - πέρα από την «κούραση» των καταναλωτών στα εν λόγω προϊόντα σε αγορές όπως αυτή των ΗΠΑ, αυξημένο ανταγωνισμό από εταιρίες χαμηλού κόστους-υψηλής ποιότητας Android συσκευών στην Κίνα και ακόμη κι από το γεγονός ότι η Apple δεν έχει ακόμη δει οφέλη από την νεο-αναδυόμενη αγορά της Ινδίας.

Όπως και να ’χει, δε νομίζω ότι ο Tim Cook και τα άλλα πρωτοπαλίκαρα εκεί στην Apple θα πεινάσουν κιόλας. Αλλού είναι το ζουμί: ότι για πρώτη φορά τη ζημιά δεν την υπέστη ο μισθός των απλών εργαζομένων, αλλά ο μισθός των «golden boys» της εταιρίας.

Κι αυτό από μόνο του δείχνει κάτι σπουδαίο. Ότι έτσι, και εξοικονόμηση γίνεται και οι υψηλόμισθοι (και αληθινά υπεύθυνοι) δεν παθαίνουν κάτι και οι απλοί εργαζόμενοι δεν υφίστανται απώλειες για τις οποίες ΔΕΝ φταίνε!

Σκεφτείτε πόσους μισθούς απλών υπαλλήλων (και σε τι ποσοστό) θα έπρεπε να περικόψει η Apple για να έχει αντίστοιχη εξοικονόμηση!

Για πρώτη φορά επιτυγχάνεται το «και η πίτα γερή και ο σκύλος χορτάτος» χωρίς ουσιαστικές απώλειες, ένθεν και ένθεν που λέμε. Μήπως αυτό μήνυμα θα πρέπει να το πάρουν και οι άλλες μεγάλες εταιρίες που, ενώ κλείνουν, δίνουν τερατώδη ποσά σε μπόνους στα «golden boys» τους;

Μήπως να πάψουν πια να πληρώνουν αυτοί που δε φταίνε και να αρχίσουν να γίνονται πιο υπεύθυνοι αυτοί που πραγματικά χαράσσουν πορεία; Και μήπως έτσι αρχίσουν να λύνονται τα προβλήματα των εταιριών;

Μήπως τελικά, για άλλη μια φορά η Apple δείχνει το δρόμο και σε ένα άλλο τομέα πέραν του τεχνολογικού; Λέω ... μήπως;

Δείτε ακόμη: Apple CEO Tim Cook - Οι εταιρίες οφείλουν να έχουν αρχές, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι

από Elichord