Instagram - Οδηγίες χρήσης για αρχάριους

Instagram - Οδηγίες χρήσης για αρχάριους
ired.gr

 Εδώ είναι το σημείο εκκίνησης, αν θέλετε να μπείτε στον μαγικό κόσμο του Instagram.

Μπορεί να μην χρησιμοποιείτε το Instagram, αλλά σίγουρα θα έχετε βρεθεί μπροστά σε κάποια κοινοποίηση φωτογραφίας από το δημοφιλές social network, κάπου στο internet, ακόμη κι αν δεν το έχετε συνειδητοποιήσει.

Όταν πρωτοεμφανίστηκε έκανε μπαμ με τη δυνατότητα που έδινε και στους «αδαείς» να ποστάρουν εκπληκτικές, σχεδόν επαγγελματικές φωτογραφίες αλλά σήμερα, έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες εφαρμογές με φωτογραφικά φίλτρα που κάνουν τις λήψεις αγνώριστες.

Αυτό που κέρδισε τους χρήστες, στην πορεία, δεν ήταν τελικά η διαμόρφωση της εικόνας αλλά η δυνατή παρουσία στα social media, με τα likes, τα σχόλια, τους followers και τις κοινοποιήσεις.

Κατά καιρούς, προστίθενται διάφορα νέα χαρακτηριστικά αλλά σε αυτό το κείμενο θα μείνουμε στα βασικά. Αν είστε αρχάριος και θέλετε να μυηθείτε σταδιακά στον μαγικό κόσμο του Instagram, εδώ θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

1. Δημιουργία λογαριασμού

Το Instagram είναι μια εφαρμογή για κινητά, οπότε θα χρειαστεί να κατεβάσετε το app από το App Store ή το Google Play αντίστοιχα (υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης από υπολογιστή αλλά όχι με όλα τα διαθέσιμα χαρακτηριστικά)
Αφού την εγκαταστήσετε, πατήστε το εικονίδιο με τη φωτογραφική μηχανή που εμφανίστηκε στη συσκευή σας και πατήστε Εγγραφή. Θα χρειαστεί να πληκτρολογήσετε το email σας.

Εναλλακτικά πατήστε Σύνδεση μέσω Facebook για να γλιτώσετε χρόνο.

Οι λογαριασμοί Instagram είναι δημόσιοι από προεπιλογή, αλλά μπορείτε να επιλέξετε να δημιουργήσετε έναν ιδιωτικό λογαριασμό. Σε αυτή την περίπτωση, μόνο οι χρήστες που έχετε εγκρίνει, μπορούν να σας ακολουθήσουν και να βλέπουν τις φωτογραφίες σας. Πατήστε το tab με το προφίλ σας, κάτω δεξιά και κατόπιν τον ήλιο πάνω δεξιά. Μετακινήστε την εικονική μπάρα του Ιδιωτικού λογαριασμού για να τον ενεργοποιήσετε.

Μετά την εγγραφή σας, μπορείτε να αλλάξετε την εικόνα και να επεξεργαστείτε τις πληροφορίες του προφίλ σας. Αν θέλετε, μπορείτε να αναγράψετε ένα μίνι βιογραφικό και να προσθέσετε μια ιστοσελίδα.

2. Ειδοποιήσεις

Ανάλογα με το τι επιθυμείτε, το Instagram μπορεί να σας στέλνει push notifications όταν:

  • Ένας χρήστης κάνει like ή αφήνει σχόλιο σε μια φωτογραφία σας.
  • Ένας χρήστης σας κάνει @mention σε ένα σχόλιο, δηλαδή αναφέρεται σε εσάς για κάποιο λόγο.
  • Η φωτογραφία σας έχει αναρτηθεί στη σελίδα των δημοφιλών.

Για να ορίσετε αυτές τις ρυθμίσεις, πηγαίνετε στο προφίλ σας, πατήστε το εικονίδιο με τον ήλιο και επιλέξτε Ρυθμίσεις ειδοποιήσεων push.

Μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο που λαμβάνετε ειδοποιήσεις από το Instagram και από τις ρυθμίσεις της συσκευής σας. Για iPhone, βγείτε από την εφαρμογή και πηγαίνετε Ρυθμίσεις > Γνωστοποιήσεις > Instagram.

Ακόμη κι αν απενεργοποιήσετε τις εξωτερικές ειδοποιήσεις, το Instagram θα σας ενημερώνει για τη δραστηριότητα του λογαριασμού σας κάθε φορά που ανοίγετε το app. Όλα τα νέα και οι αλληλεπιδράσεις βρίσκονται στο tab με την καρδούλα.

instagram 01

3. Σύνδεση με τα υπόλοιπα Social Media

Αν και υπάρχει πρόσβαση στο Instagram και μέσω υπολογιστή, το φυσικό του περιβάλλον είναι το smartphone κινητό. Για αυτό, θα μπορούσε να είναι σημαντικό για εσάς να συνδέσετε και τα υπόλοιπα social media για να μεγιστοποιήσετε την εμπειρία σας.

Έχετε τη δυνατότητα σύνδεσης σε Twitter, Facebook, Tumblr, Flickr, Swarm κ.α. Μέσα από την εφαρμογή, πηγαίνετε στο Προφίλ > Επιλογές > Συνδεδεμένοι λογαριασμοί και επιλέξτε το δίκτυο που θέλετε να συνδεθείτε.

4. Ανεβάστε μια φωτογραφία

Το σημαντικό της όλης υπόθεσης είναι να ανεβάζετε φωτογραφίες και βίντεο (πρόσφατα προστέθηκαν και τα Stories). To concept είναι οι φωτογραφίες να είναι insta, δηλαδή της στιγμής, αλλά φυσικά κανείς δεν θα σας πει τίποτα αν πρόκειται για παλαιότερη λήψη.

Πατήστε το εικονίδιο με τον σταυρό και είτε ανοίξτε την κάμερα για να τραβήξετε επί τόπου μια φωτογραφία, είτε επιλέξτε τη Βιβλιοθήκη για να διαλέξετε μια λήψη από τα άλμπουμ σας.

instagram 02

5. Φίλτρα

Αφού έχετε καταλήξει στην φωτογραφία, πατήστε επόμενο και επιλέξτε ένα από τα φίλτρα που εμφανίζονται στο κάτω μέρος της οθόνης. Τα φίλτρα αυτά προσθέτουν συνήθως μια vintage αίσθηση και αλλάζουν εντελώς και τις πιο συνηθισμένες φωτογραφίες.

Δοκιμάστε ένα ή περισσότερα για να πειραματιστείτε μέχρι να καταλήξετε στην καλύτερη εικόνα. Πολύ σύντομα, θα διαπιστώσετε ότι ορισμένα φίλτρα λειτουργούν καλά με συγκεκριμένους τύπους φωτογραφιών, εξωτερικούς χώρους, πορτρέτα, έντονα χρώματα κλπ.

Εκτός της χρήσης των προκαθορισμένων φίλτρων, μπορείτε να επέμβετε στις φωτογραφίες σας και χειροκίνητα, επιλέγοντας Επεξεργασία και «πειράζοντας» την φωτεινότητα, την αντίθεση, τη δομή, τη θερμότητα κ.α. Εδώ βρίσκεται και το Tilt Shift, η δυνατότητα να κάνετε focus σε συγκεκριμένο σημείο της φωτογραφίας και να αφήσετε θολή την υπόλοιπη.

Πριν ανεβάσετε τη φωτογραφία μπορείτε να την επεξεργαστείτε και με άλλον ένα τρόπο. Πατήστε το εικονίδιο με τον ήλιο πάνω ακριβώς από την εικόνα και «παίξτε» με το Lux Effect, για να εμπλουτίσετε τα χρώματα.

Διαβάστε επίσης: «Viber – Ο απόλυτος οδηγός στο λειτουργικό iOS»

6. Ανεβάστε βίντεο

Μπορείτε να ανεβάσετε στο feed σας και βίντεο από 3 έως 60 δευτερόλεπτα. Για να τραβήξετε βίντεο, πατήστε το εικονίδιο με τον σταυρό στο κάτω μέρος της οθόνης. Επιλέξτε Βίντεο και πατήστε παρατεταμένα τον κύκλο για να ξεκινήσετε την εγγραφή.

Μπορείτε να εναλλάσσετε την μπροστινή με την πίσω κάμερα με το εικονίδιο με τα βελάκια. Αφού το ολοκληρώσετε, μπορείτε να προσθέσετε φίλτρο, να απενεργοποιήσετε τον ήχο και να προσθέσετε μια τοποθεσία, αν το επιθυμείτε.

instagram 03

7. Κοινοποίηση

Είτε πρόκειται για φωτογραφία, είτε για βίντεο, όταν είστε έτοιμοι, μπορείτε να πατήσετε Κοινοποίηση και να χαρίσετε τη δημιουργία σας στο κοινό σας.
Μπορείτε να γράψετε μια λεζάντα και φυσικά να χρησιμοποιήσετε τα κατάλληλα hashtags.

Από το ίδιο βήμα, μπορείτε να προσθέσετε την τοποθεσία σας, να ενεργοποιήσετε την κοινοποίηση και στα άλλα social media και να απενεργοποιήσετε τα σχόλια για τη συγκεκριμένη φωτογραφία.

8. Ανακαλύψτε άλλους χρήστες

Οι πιθανότητες είναι ότι, ήδη, υπάρχουν πάρα πολλοί γνωστοί σας στο Instagram. Εκτός αυτού, χιλιάδες celebrities ποστάρουν καθημερινά φωτογραφίες και βίντεο, δίνοντας μόνοι τους και οικειοθελώς τις ειδήσεις στους θαυμαστές τους και τροφή για σχόλια γενικότερα.

Πηγαίνετε στο προφίλ σας και επιλέξτε το σημείο όπου αναφέρεται «Ακολουθήστε άλλους χρήστες» - Φίλοι στο Facebook – Επαφές. Αν έχετε συνδέσει κι άλλα social media, π.χ. το Twitter, θα εμφανιστούν οι followers σας από εκεί που έχουν λογαριασμό και στο Instagram.

Μπορείτε, επίσης, να αναζητήσετε χρήστες με βάση το username ή κάποιο hashtag, στο tab με την Εύρεση. Πάντως, το Instagram κάνει εξαιρετική δουλειά στις προτάσεις και βρίσκει τις κορυφαίες δημοσιεύσεις ανά hashtag.

Μόλις ξεκινήσετε να ακολουθείτε κάποια άτομα, οι φωτογραφίες τους θα αρχίσουν να εμφανίζονται στο feed σας.

Πατήστε δύο συνεχόμενες φορές στις φωτογραφίες που σας αρέσουν ή πατήστε την καρδούλα κάτω αριστερά. Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο αλλά και να στείλετε μια φωτογραφία σε ένα άτομο που ακολουθείτε για να την δει.

Διαβάστε επίσης: «Κινέζικα smartphone – Τι κυκλοφορεί στην αγορά σήμερα;»

Από mirelen