5 κανόνες που έσπασε η Apple μετά τον Steve Jobs

5 κανόνες που έσπασε η Apple μετά τον Steve Jobs
ired.gr

 Παρά την τεράστια επιρροή του Steve Jobs, η Apple, μετά το θάνατό του και μέχρι σήμερα, έχει αποκλίνει αρκετά από το όραμά του.

Ο Steve Jobs ήταν ένας από τους ιδρυτές της Apple, που, στη συνέχεια, κατάφερε να την γλιτώσει από το χείλος της χρεοκοπίας και φυσικά, ανέπτυξε και κυκλοφόρησε τρία από τα πιο επιτυχημένα προϊόντα της εταιρείας: το iPod, το iPhone και το iPad.

Λίγο μετά το θάνατό του, τον Οκτώβριο του 2011, η εταιρεία δήλωσε ξεκάθαρα ότι «ο Steve αφήνει πίσω του μια εταιρεία που μόνο αυτός θα μπορούσε να κατασκευάσει και το πνεύμα του θα είναι για πάντα το θεμέλιο της Apple.»

Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των εσόδων της εταιρείας προέρχεται από τα προϊόντα που δημιουργήθηκαν επί θητείας Jobs και ο θρυλικός συνιδρυτής βρίσκεται ακόμη στο DNA της Apple. Παρόλα αυτά, η νέα ηγεσία δεν φοβάται να σπάσει μερικές από τις βαθιά εδραιωμένες απόψεις του Jobs σχετικά με ορισμένες πτυχές των εν λόγω προϊόντων τεχνολογίας.

Συγκεντρώσαμε πέντε κανόνες από τους οποίους έχει παρεκκλίνει η Apple από τον αρχικό σχεδιασμό του Steve Jobs. Ποια είναι η γνώμη σας; Το σωστό μονοπάτι έχει πάρει η σημερινή Apple;

iPhones με οθόνες μεγαλύτερες από 3,5 ίντσες

Το αρχικό iPhone και τα επόμενα μοντέλα που ακολούθησαν είχαν όλα οθόνες 3,5 ιντσών. Ο Steve Jobs το είχε περιγράψει ως το «τέλειο μέγεθος για τους καταναλωτές».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα λήψης του iPhone 4, ο Jobs παρατήρησε ότι το να φτιάξει κανείς ένα smartphone τόσο μεγάλο που δεν θα μπορείς να το κρατάς εύκολα στο χέρι, θα μπορούσε να βοηθήσει στην υποδοχή σήματος αλλά κανείς δεν θα το αγόραζε. Μάλιστα, είχε παρομοιάσει κοροϊδευτικά τα μεγαλύτερα smartphones ως «Hummers».

Παρά τις διακηρύξεις του Jobs για το ιδανικό μέγεθος οθόνης smartphone, η Apple κυκλοφόρησε το 2012 το iPhone 5 με οθόνη 4 ιντσών. Το 2014, προέβη σε μια ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του μεγέθους οθόνης, 4,7 ίντσες και 5,5 ίντσες για το iPhone 6 και το iPhone 6 Plus αντίστοιχα.

Αν και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε αν η άποψη του Jobs μετά από την μεγάλη επιτυχία των μεγαλύτερων iPhones θα είχε αλλάξει, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μέγεθος της οθόνης απέδωσε τεράστια επιτυχία στην Apple.

Tablets μικρότερα από το αρχικό iPad

steve jobs 00

Ο Steve Jobs είχε αρκετές σταθερές ιδέες και για το ιδανικό μέγεθος οθόνης των tablet, όπως ακριβώς και για τα smartphones. «Η Apple έχει κάνει εκτεταμένες δοκιμές για διασυνδέσεις αφής εδώ και πολλά χρόνια. Υπάρχουν σαφή όρια για το πόσο κοντά μπορείτε να τοποθετήσουμε τα εικονίδια σε μια οθόνη αφής, έως ότου οι χρήστες να μην μπορούν να τα πατήσουν και να τα μετακινήσουν.

Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που θεωρούμε ότι το μέγεθος της οθόνης των 10 ιντσών είναι το ελάχιστο μέγεθος που απαιτείται για να δημιουργήσει κανείς εφαρμογές για tablet», είχε δηλώσει, όταν κυκλοφόρησε το νέο, τότε Tab Galaxy της Samsung.

Παρά την αντίθεσή του να φτιάξει ένα tablet με οθόνη μικρότερη των 10 ιντσών, η εταιρεία εισήγαγε το 7,9 ιντσών mini iPad και από ό,τι φαίνεται είχε “συμφωνήσει” στην αύξηση της ανάλυσης ώστε να αναπληρωθεί η διαφορά.
Ο Tim Cook, σήμερα, δεν χρειάζεται καν να υπερασπιστεί το iPad mini, αφού η επιτυχία μιλάει από μόνη της.

Οι ρεαλιστικές απομιμήσεις των πραγματικών αντικειμένων ήταν ένα σημαντικό συστατικό του πρώιμου σχεδιασμού iOS. Πριν το iOS 7, το λειτουργικό σύστημα της Apple διέθετε εφαρμογές που θύμιζαν αντικείμενα της καθημερινότητας: οι Σημειώσεις έμοιαζαν με σημειωματάριο, το Ημερολόγιο με μια επιτραπέζια ατζέντα και το Game Center με μια πράσινη τσόχα για φόντο.

Τα skeuomorphs, όπως ονομάζονται, μπορεί να ήταν χρήσιμα για την οπτική επικοινωνία μιας εφαρμογής για τους χρήστες αλλά η υπερβολική χρήση αυτής της προσέγγισης έκανε το λογισμικό βαρετό.

Μετά το φιάσκο της εφαρμογής των Χαρτών το 2012, ο Johny Ive έγινε επικεφαλής του σχεδιασμού και αφαίρεσε όλα τα skeuomorphic στοιχεία υπέρ ενός πιο μινιμαλιστικού σχεδιασμού.

Η Apple έχει ήδη εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό την προσέγγιση του σχεδιασμού του Jobs, λόγω της μεγάλης οικειότητας που έχουν πλέον οι περισσότεροι άνθρωποι με τις φορητές συσκευές που διαθέτουν οθόνη αφής.

iPad Pro

steve jobs 01

Ο Jobs ήταν πάντα αντίθετος στη χρήση μιας γραφίδας σε ένα tablet, κυρίως επειδή αγαπούσε την απλότητα. Παρόλα αυτά, το δάχτυλο στην οθόνη είναι αρκετό για απλές αλληλεπιδράσεις, ενώ η ακρίβεια της γραφίδας είναι ανίκητη.

Η Apple ήθελε να δημιουργήσει ένα tablet για πιο σύνθετα καθήκοντα και η γραφίδα ήταν απαραίτητη, ακόμη κι αν επρόκειτο για προαιρετικό εξάρτημα. Το iPad Pro δεν είναι απλώς το κορυφαίο παράδειγμα εκτροπής της Apple από τους κανόνες σχεδιασμού του Jobs αλλά και μια απόδειξη ότι ρίχνει ματιές στις ανταγωνιστικές εταιρείες τεχνολογίας, όπως π.χ. τη σειρά Surface Pro της Microsoft.

Apple Watch

Θα άρεσε στον Steve Jobs το Apple Watch άραγε; Όπως είχε αποκαλύψει ο John Ive τον Σεπτέμβριο του 2014, το Apple Watch σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε μετά τον θάνατο του Jobs, οπότε δεν είχε καμία ιδέα για αυτό το κομμάτι της εταιρείας.

Αν, όμως, λάβουμε υπόψη τα σχόλιά του για το Segway, το πρωτοποριακό «όχημα» πεζού, τότε ίσως μπορούμε να βγάλουμε μερικά συμπεράσματα. Το είχε χαρακτηρίσει μη ανθρωπόμορφο, καθόλου κομψό και καινοτόμο, παραδοσιακό παρά την καινοτόμα μηχανή.

Το Apple Watch κυκλοφόρησε σε συμβατική εμφάνιση, με ένα στρογγυλεμένο ορθογώνιο σχήμα που μοιάζει πολύ με πολλά από τα smartwatches της αγοράς και δύσκολα θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι «καινοτόμο».

Βέβαια είναι κάτι σαν status σύμβολο χωρίς όμως να φέρνει κάτι καινούριο στον καρπό μας, εκτός από την προώθηση των μηνυμάτων μας. Αντίθετα, το iPhone είχε φέρει το internet στην τσέπη μας και το iPod είχε 1000 τραγούδια πάντα μαζί μας.

Διαβάστε επίσης: «Portrait mode – Η πρώτη διαφήμιση της Apple στα Ελληνικά»

Όπως και να το κάνουμε, η Apple έχει παραμείνει πολύ επιτυχημένη παρά την παραβίαση κάποιων κανόνων του Steve Jobs. Προφανώς και ο νέος σχεδιασμός είναι απόλυτα δικαιολογημένος. Ο ίδιος ο Jobs δήλωνε ότι:

«δεν με πειράζει να κάνω λάθος και θα παραδεχτώ αν έκανα λάθος. Δεν έχει τόση σημασία. Αυτό που είναι σημαντικό για μένα είναι ότι κάνουμε το σωστό.»

Με αυτή την έννοια, οι νέοι κανόνες ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος για την Apple να κρατήσει το πνεύμα του Steve Jobs ζωντανό.

Από mirelen