Foxconn - Ρομπότ θα συναρμολογούν τις συσκευές iPhone;

Foxconn - Ρομπότ θα συναρμολογούν τις συσκευές iPhone;
ired.gr

Μετά την αντικατάσταση 60.000 εργατών με ρομπότ, η Foxconn ετοιμάζεται να προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο της πλήρους “κατάργησής” τους.

Η Foxconn, η γιγάντια Ταϊβανέζικη εταιρία που βρίσκεται πίσω από την κατασκευή των iPhone της Apple, αλλά και πολλών άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, σκοπεύει να αυτοματοποιήσει πλήρως τη γραμμή παραγωγής της, αντικαθιστώντας εντελώς τους ανθρώπους εργάτες, σύμφωνα με μια αναφορά της DigiTimes.

Ο Dai Jia-peng, γενικός διευθυντής της επιτροπής αυτοματισμού της εταιρίας, λέει ότι η Foxconn έχει ένα σχέδιο τριών φάσεων προκειμένου να αυτοματοποιήσει πλήρως τα εργοστάσιά της στην Κίνα, χρησιμοποιώντας λογισμικό και ρομποτικές μονάδες με την ονομασία Foxbots.

Το πρώτο στάδιο του σχεδίου έχει να κάνει με την αντικατάσταση των εργατών σε τμήματα όπου η εργασία είναι επικίνδυνη ή έχει να κάνει με επαναλαμβανόμενες εργασίες που οι άνθρωποι δεν αντέχουν να κάνουν.

Η δεύτερη φάση έχει να κάνει με τη βελτιστοποίηση της γραμμής παραγωγής προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των απαιτούμενων ρομπότ. Η τρίτη φάση έχει να κάνει με την πλήρη αντικατάσταση των εργατών σε όλα τα εργοστάσια «αφήνοντας μόνο ένα μίνιμουμ ανθρώπων στα τμήματα παραγωγής, λογιστικών, δοκιμών και επιθεώρησης», σύμφωνα με τον Jia-peng.

Η αργή και σταθερή πρόοδος της Foxconn προς την τελική αυτοματοποίηση, είναι μια διαδικασία που προχωράει εδώ και χρόνια. Η εταιρία δήλωσε πέρυσι ότι σχεδιάζει να έχει φτάσει σε ένα βαθμό 30% αυτοματοποίησης στα Κινέζικα εργοστάσιά της μέχρι το 2020.

Αυτή τη στιγμή μπορεί να παράγει μέχρι και 10.000 Foxbots το χρόνο, που όλα θα χρησιμοποιηθούν για ανθρώπινες εργασίες. Και το Μάιο που μας πέρασε αντικατέστησε 60.000 εργάτες σε ένα από τα εργοστάσιά της.

Σε βάθος χρόνου, τα ρομπότ είναι πολύ φθηνότερα από τους ανθρώπους σε κόστος εργασίας. Ωστόσο, η αρχική επένδυση μπορεί να αποβεί αρκετά πολυδάπανη. Είναι επίσης δύσκολο και πολυδάπανο και χρονοβόρο το να προγραμματίζεις ρομπότ να κάνουν πολλαπλές λειτουργίες ή να αναπρογραμματίζεις κάποιο να κάνει άλλο έργο από αυτό που έκανε.

robots 01

Γι’ αυτό το λόγο, σε εργασιακές αγορές, όπως αυτή της Κίνας, οι άνθρωποι-εργάτες είναι πολύ φθηνότεροι. Για να παραμείνει ανταγωνιστική όμως, η Foxconn αντιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να περάσει στην πλήρη αυτοματοποίηση κάποια στιγμή.

Αυτό που περιπλέκει τα πράγματα όμως, είναι η Κινεζική κυβέρνηση που ενθαρρύνει την ανθρώπινη εργασία στη χώρα. Σε περιοχές όπως οι Chengdu, Shenzhen, και Zhengzhou, οι αρχές έχουν διανείμει δισεκατομμύρια δολάρια σε μπόνους, ενεργειακά συμβόλαια και ανάπτυξη δομών για το κοινό και υπέρ της Foxconn, προκειμένου να βοηθήσουν την ανάπτυξη της εταιρίας.

Μέχρι πέρυσι, η Foxconn απασχολούσε 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενους, όντας έτσι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στον κόσμο. Και οι περισσότεροι από το ένα εκατομμύριο από αυτούς διαμένουν στην Κίνα και συχνά σε ειδικά campuses που μοιάζουν με μικρές πόλεις όπου μπορούν να μένουν και να βρίσκουν τα απαραίτητα για διατροφή.

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη λεπτομερή αναφορά από τους The New York Times, λέει ότι οι τοπικές αρχές ενεθάρρυναν ιδιαίτερα τη χειρωνακτική εργασία στο εργοστάσιο της Foxconn στο Zhengzhou, το μεγαλύτερο και πιο ικανό εργοστάσιο που παράγει 500.000 iPhone τη μέρα (!) και είναι γνωστό στην περιοχή σαν «iPhone City».

Σύμφωνα με το διευθυντή της Foxconn, το εν λόγω εργοστάσιο βρίσκεται ήδη στη δεύτερη φάση του σχεδίου αυτοματοποίησης και αναμένεται να έχει περάσει στο τελικό του στάδιο σε λίγα χρόνια. Έτσι, δεν θα περάσει πολύς καιρός μέχρι που ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Κίνα περάσει στο στάδιο του πλήρους αυτοματισμού αφήνοντας στο δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων.

Άλλος ένας λόγος που συμφέρει τη Foxconn η αλλαγή σε αυτοματοποιημένη εργασία, είναι το μεγάλο ποσοστό αυτοκτονιών που υπάρχει στα εργοστάσιά της λόγω των εξαιρετικά δύσκολων και πιεστικών συνθηκών εργασίας.

Και μάλιστα σε τέτοιο σημείο, που η εταιρία να χρειαστεί να τοποθετήσει δίχτυα αντί-αυτοκτονίας γύρω από τα εργοστάσιά της στην Κίνα και να πάρει μέτρα ενάντια στα νομικά μέτρα εκ μέρους των εργατών. Έτσι, αντικαθιστώντας τους ανθρώπους με ρομπότ, η εταιρία πετυχαίνει «μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια» όπως λέμε, κυρίως γιατί δε θα χρειαστεί ούτε να αυξήσει μισθούς, ούτε να καλυτερέψει τις εργασιακές συνθήκες.

Ο κόσμος μας όσο πάει και καλυτερεύει ή κάτι μου διαφεύγει;

Δείτε ακόμη: Ο μεγαλύτερος συνεργάτης της Apple αντικαθιστά εργάτες με robots

από Elichord