Apple - Μήπως η εταιρεία βαδίζει σε λάθος μονοπάτια; (Γνώμη)

Apple -  Μήπως η εταιρεία βαδίζει σε λάθος μονοπάτια; (Γνώμη)
ired.gr

Πολλά ακούμε και ακόμα πιο πολλά διαβάζουμε. Τι ισχύει τελικά;

Ίσως πρόκειται για το ερώτημα του ενός εκατομμύριου δολαρίων. Βαδίζει η Apple στο σωστό δρόμο; Μήπως η Apple του Tim δεν έχει καμία σχέση με αυτή του Steve; Ο Steve, “όλο αυτό” θα το επέτρεπε;

Δεν υπάρχει μία αντικειμενική - σωστή απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα. Θα προσπαθήσω να μεταφέρω τη δική μου, υποκειμενική εικόνα, με βάση τις εμπειρίες μου αλλά και τη συνεχή διάδραση με μεγάλο μέρος των χρηστών σε Ελλάδα και εξωτερικό. “Aφορμή” για αυτό το άρθρο αποτέλεσαν οι απανταχού συζητήσεις, κυρίως όμως, δύο συγκεκριμένα άρθρα που δημοσιεύθηκαν στα Ελληνικά.

Αρχικά, το εξαιρετικό άρθρο του Elichord για την πιθανή εγκατάλειψη των υπολογιστών Mac, κυρίως όμως, το κείμενο με τίτλο “Έχει η Apple πρόβλημα;” το οποίο και δημοσιεύθηκε στο site της Toolkit Development Consultants Agents.

Πρόκειται για μία αξιόλογη ελληνική προσπάθεια που εστιάζει στο χώρο του coaching και του mentoring. Από το συγκεκριμένο κείμενο, μπορούμε να “έχουμε την εικόνα” που έχει ο μέσος χρήστης για τα τεκταινόμενα στο οικοσύστημα της Apple. Είναι όμως αυτή η εικόνα “αληθινή”;

Τα ερωτήματα και οι απαντήσεις

Συνοψίζοντας τα εύλογα αυτά ερωτήματα αλλά και τις παρατηρήσεις που προκύπτουν από τα δύο αυτά κείμενα θα προσπαθήσω μέσω των “απαντήσεών” μου να “σχηματίσω” την εικόνα που έχω για την κατάσταση που επικρατεί:

Είναι το τμήμα υπολογιστών Mac υπό διάλυση;

Όχι. Ασφαλώς όμως, δεν διανύει και την καλύτερη περίοδό του. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν χωροταξικά κάτι τέτοιο υφίσταται, ίσως θα πρέπει και να συνυπολογίσουμε τις μεταφορές - μετακομίσεις στο Apple Campus 2.

Επί της ουσίας, η Apple συνεχίζει να ανανεώνει τα μοντέλα των υπολογιστών της με την ίδια συχνότητα όπως και παλαιότερα. Ναι, είχε και άτυχες στιγμές, όχι σχεδιαστικά, αλλά χρηστικά, όπως αυτή της κυκλοφορίας του 12ιντσου MacBook.

Το MacBook Pro, μπορεί να μην δικαιολογεί τον τίτλο “Pro”, αλλά είναι ένα εξαιρετικό μηχάνημα. Σαν “τελικό αποτέλεσμα” λοιπόν, η Apple έδωσε στην κυκλοφορία ένα εξαιρετικό μηχάνημα, χάρμα οφθαλμών, αλλά δυστυχώς και με πολύ τσουχτερή τιμή. Άλλωστε, πάντα η Apple αυτό δεν έκανε;

Σχετικά με ολόκληρη τη σειρά Mac, τα μηχανήματα της εταιρείας εξακολουθούν να αποτελούν τις πιο όμορφες προτάσεις της αγοράς. Και αναμένω μέσα στο πρώτο εξάμηνο του ’17 να ανανεωθούν με την υποστήριξη των τελευταίων γενιών επεξεργαστών.

Συνοψίζοντας, όχι, δεν κινδυνεύει το τμήμα από διάλυση. Γίνονται όμως λάθη, τα οποία και θα πρέπει να διορθωθούν. Δεν πουλάς εν έτει 2017 μηχάνημα “Pro” με max 16GB Ram. Ακόμα και στο “πιστό” κοινό σου.

Η υποδοχή του iPhone 7 από την αγορά ήταν ουδέτερη

apple problem 01

Δεν ισχύει. Αν και τα επίσημα οικονομικά αποτελέσματα δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, όλα δείχνουν πως το iPhone 7 έτυχε θερμότερης αποδοχής από το iPhone 6s, παρόλο που στην ουσία ήταν το πρώτο μοντέλο που δεν ανα-σχεδιάστηκε και έχει το ίδιο form factor με τα δύο προηγούμενα.

Ναι, όλα δείχνουν πως το “βαρετό” iPhone 7, τα πηγαίνει περίφημα.

Το Project Titan, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Apple, βρίσκεται σε φάση;...

Όλα δείχνουν πως το project Titan έχει αναθερμανθεί. Σε κάθε περίπτωση όμως η συγκεκριμένη ενασχόληση της Apple ποτέ δεν αποτέλεσε κάποιο “φάρο ελπίδας” ή “σωτηρίας”.

Αφορά το μακρινό μέλλον, κυρίως όμως, για κάποιους αποτέλεσε μία λανθασμένη κίνηση της εταιρείας η είσοδος της στη συγκεκριμένη αγορά. Προσωπικά, δεν νομίζω πως η Apple θα μπορέσει να ανταγωνιστεί την Tesla.

Το απογοητευτικό Watch

apple problem 02

Εδώ θα διαφωνήσω κάθετα. Το Apple Watch, αν και πανάκριβο, είναι μία εξαιρετική συσκευή. Μπορεί να μην είχε την πορεία του iPhone ή του iPod, κάτι που είναι λογικό, αλλά, με την εξαιρετικά “ώριμη” τρίτη έκδοση του watchOS η εταιρεία εκτιμώ πως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Μπορεί αρκετοί να περίμεναν κάτι διαφορετικό και αυτό είναι σεβαστό. Η Apple όμως, άνοιξε την κατηγορία των premium wearables και (ως συνήθως) ώθησε τη Google προς τη δεύτερη έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για wearable συσκευές.

Το 2017 αναμένεται πολύ ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Τι κάνει η Apple στο μέτωπο Εικονικής (VR) και Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR);

Η αλήθεια είναι πως έχει καθυστερήσει πολύ. Ακόμα και start ups έχουν παρουσιάσει ολοκληρωμένες λύσεις και η Apple δεν έχει καταθέσει ακόμα την πρότασή της.

Γνωρίζουμε πως η εταιρεία “το ψάχνει” και αναμένουμε την (όντως) καθυστερημένη είσοδό της στην αγορά.

Διαβάστε επίσης: Η Apple αρχίζει να κινείται και στον χώρο του VR!

Ο Jobs είπε ότι έλυσε το θέμα TV αλλά συσκευή τηλεόρασης δεν υπάρχει ακόμα

apple problem 03

Όντως ο Steve Jobs, με βάση το επίσημο βιβλίο της βιογραφίας του ανέφερε πως έλυσε το θέμα TV. Προφανώς όμως και δεν αναφερόταν σε μία παραδοσιακή συσκευή τηλεόρασης. Το μέλλον (και) στην TV είναι τα apps. Και αυτά μπορούν να εγκατασταθούν σε ένα set top box χωρίς να χρειάζεται η αγορά κάποιας τηλεόρασης.

Η τηλεόραση, ως συσκευή, εκτιμώ πως οδεύει προς την κατάργησή της. Στο εξής, θα αγοράζουμε monitors με HDMI εισόδους και θα “κουμπώνουμε” επάνω τους τις παιχνιδομηχανές μας, τους αποκωδικοποιητές μας, τα set top box μας κοκ.

Επίλογος - Συμπεράσματα

Ίσως οι επί μέρους απαντήσεις να μη δίνουν και τη σωστή - συνολική εικόνα. Η Apple έχει κάνει αρκετά λάθη μετά την εποχή του Steve, αλλά και πολλές σωστές κινήσεις. Η είσοδος της εταιρείας στην αγορά των phablets έχει υπογραφή: Tim Cook. Και αποδείχθηκε σωστή.

Όμως, είναι αλήθεια πως η ποιότητα των υπηρεσιών δεν είναι αυτή που ήταν κάποτε. Πρόσφατο παράδειγμα, τα συνεχή προβλήματα των χρηστών με τη μπαταρία των συσκευών τους.

Και προφανώς δεν αναφέρομαι στα iPhone 6s που υπόκεινται στο πρόγραμμα δωρεάν αντικατάστασης, αλλά στα προβλήματα του iOS. Υπάρχουν σήμερα χρήστες iPhone που οι συσκευές τους κλείνουν στο 30% και οι μπαταρίες τους δεν “αναγνωρίζονται” ως προβληματικές από την εταιρεία.

Πρόσφατα επίσης, αρκετοί χρήστες που ενημέρωσαν το Apple Watch Series 2 που είχαν στην τελευταία έκδοση του watchOS, είδαν τις συσκευές τους να “καταστρέφονται”, χωρίς να υπάρχει καμία λύση πέρα από την αποστολή της συσκευής τους στο επισκευαστικό κέντρο της εταιρείας στην Ολλανδία.

Πού θέλω να καταλήξω; Η Apple δεν έχει πρόβλημα. Σίγουρα όμως, έχει χάσει το χαρακτηριστικό του “focus” που είχε. Χτίζοντας ένα οικοσύστημα ως μέρος της μεσο-μακροπρόθεσμης στρατηγικής της, η εταιρεία “αναγκάστηκε” να κρατήσει πολλά καρπούζια, στην ίδια μασχάλη. Και έτσι απώλεσε το συγκριτικό της πλεονέκτημα, την “εστίαση” δηλαδή σε λίγα προϊόντα, κάτι που διαφήμιζε στα Keynotes της.

Οι μέχρι τώρα ενδείξεις δείχνουν πως το μήνυμα έχει ληφθεί. Η Apple άφησε στην LG την κατασκευή του νέου της μόνιτορ, εγκαταλείποντας στην ουσία ολόκληρη την κατηγορία. Επίσης, δείχνει να αποσύρεται από την αγορά των routers - repeaters, καθώς σταματάει σταδιακά τη διάθεση των AirPort Express, AirPort Extreme και AirPort Time capsule.

Αν συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση, πρόβλημα δεν θα υπάρξει. Αν όμως, αυτές οι ενδείξεις αποδειχθούν τυχαίες, και η εταιρεία εξακολουθήσει να κατασκευάζει πολλά διαφορετικά προϊόντα, θα υπάρξει. Δεν χρειάζεται να κατασκευάζεις και ψυγεία για να διαπιστώσεις πως έχεις “ανοίξει πολύ τη βεντάλια”...

από Kostthem