Δικαστήριο στη Δανία “ανάγκασε” την Apple να αντικαταστήσει συσκευή με νέα

Δικαστήριο στη Δανία “ανάγκασε” την Apple να αντικαταστήσει συσκευή με νέα
ired.gr

 Φρένο στις ανακατασκευασμένες συσκευές από δικαστήριο στη Δανία. Αντικατάσταση μόνο με καινούργια!

Όλοι γνωρίζουμε πως στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αντικατάστασης συσκευής, η Apple, παραδίδει στους καταναλωτές ανακατασκευασμένες συσκευές (refurbished), αντί καινούργιων. Βέβαια οι refurbished συσκευές στην ουσία είναι καινούργιες, αν και το ζήτημα ακόμα απασχολεί τα διεθνή fora.

Ο Elichord το είχε ψάξει αρκετά και σας προτείνω να ρίξετε μια ματιά στο άρθρο του:

Διαβάστε: Refurbished - Όλες οι πληροφορίες περί Ανακατασκευασμένων iPhone

Λοιπόν, έχουμε νεότερα επί του θέματος και ίσως πρόκειται για μία απόφαση - απαρχή νέων δεδομένων. Δικαστήριο στη Δανία, στις αρχές του Δεκέμβρη, “διέταξε” την Apple να αντικαταστήσει συσκευή καταναλωτή με νέα και όχι με ανακατασκευασμένη, με βάση την εθνική νομοθεσία.

Οι τρεις δικαστές, έκριναν πως η Apple δεν είχε το δικαίωμα να αντικαταστήσει το iPhone 4 του David Lysgaard με ανακατασκευασμένη συσκευή η οποία περιείχε ανακυκλωμένα τμήματα, κάτι το οποίο - κατά το δικαστήριο - θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία χαμηλότερη αξία μεταπώλησης και έρχεται ενάντια στην “δικαιολογημένη προσδοκία” του καταναλωτή να παραλάβει μία συσκευή “ίση” με αυτή που αρχικά είχε αγοράσει.

Η αντικατάσταση της συσκευής με μία ανακατασκευασμένη, αντί μίας καινούργιας, κρίθηκε πως αποτελεί παραβίαση της Apple στα “πλαίσια καλής πίστης” που διέπουν τις εμπορικές συναλλαγές στη Δανία και κατ’ επέκταση των τοπικών νόμων. Η απόφαση αυτή στηρίχθηκε νομικά στην αντίστοιχη που είχε ληφθεί από την Υπηρεσία Παραπόνων Καταναλωτών, όπου και πάλι είχε αποφασιστεί η αντικατάσταση της χαλασμένης συσκευής με νέα.

Η Apple, το 2014, είχε διαφωνήσει με την απόφαση αυτή, αναφέροντας πως οι ανακατασκευασμένες συσκευές παράγονται και ελέγχονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τις νέες. Προσέθεσε επίσης πως οι refurbished συσκευές υπόκεινται σε πολλά tests και αυστηρότατους ελέγχους. Φυσικά, η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα της έφεσης.

Νωρίτερα φέτος, δικαστήριο στην Ολλανδία είχε λάβει αντίστοιχη απόφαση που αφορούσε αντικατάσταση συσκευής iPhone 6 Plus με νέα και όχι με ανακατασκευασμένη.

Τα των refurbished συσκευών τα έχουμε “κουβεντιάσει” ήδη αρκετά. Θα προτιμούσα περισσότερο να σταθώ στους “ενεργούς” θεσμούς άλλων χωρών, κυρίως ως προς τα δικαιώματα των καταναλωτών, χωρίς να παραλείψω να ρίξω πρώτα την ευθύνη σε εμάς. Μία υγιής καπιταλιστική - καταναλωτική αγορά “απαιτεί” ενεργούς πολίτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, κάτι που σπάνια συμβαίνει στη χώρα μας και όταν τελικά αυτό συμβεί, συνήθως “σκαλώνει” κάπου στα μισά της διαδρομής.

από Kostthem