Τα χειρότερα τεχνολογικά λάθη του 2016

Τα χειρότερα τεχνολογικά λάθη του 2016
ired.gr

Ένας Αντί-Καζαμίας επειδή «ουδείς άσφαλτος» και ειδικά στην τεχνολογία.

Φτάσαμε αισίως στα Χριστούγεννα και είναι παράδοση οι ανασκοπήσεις του έτους που πέρασε. Και επειδή τα καλά και ωραία είναι ... «boring» περίπου σαν το iPhone 7, που λέγανε οι κακές γλώσσες, εμείς θα ασχοληθούμε με τις μεγαλύτερες τεχνολογικές «πατάτες» του 2016, που έχουν και πιο πολύ ενδιαφέρον.

Άλλωστε, η ευγενής τέχνη του τρολλαρίσματος είναι μέσα στην ειδικότητα του γράφοντος, και τέτοιες ευκαιρίες για εξάσκηση δεν πρέπει να πηγαίνουν χαμένες.

Samsung Galaxy Note 7

tech 2016 02

Όποιος δεν μάντεψε ότι με αυτό θα ξεκίναγα, κοροϊδεύει τον εαυτό του. Μια από τις πιο λαμπρές στιγμές στην ιστορία της τεχνολογίας εν συνόλω, ήταν η - κυριολεκτικά - εκρηκτική παρουσία του εν λόγω μοντέλου.

Εκρηκτική στη σχεδίαση και, πολύ περισσότερο, στη λειτουργία, η συσκευή έχει απαγορευθεί σε όλες τις αεροπορικές εταιρίες των ΗΠΑ σαν να ήταν συνεργάτης του Μπιν Λάντεν (Γιρλάντεν για να είμαστε στο πνεύμα των ημερών).

Η προσπάθεια της Samsung να πετύχει ένα λεπτότερο κινητό με μεγάλη μπαταρία απέφερε καρπούς, αλλά όχι αυτούς που θα ήθελε η καλή εταιρία.

Η έλλειψη χώρου για να «αναπνέει» η μπαταρία κατά τη λειτουργία της συσκευής οδηγούσε σε υπερθερμάνσεις, με αποτέλεσμα της πυρκαγιές κι εκρήξεις ενίοτε, που οδήγησαν ανθρώπους στα νοσοκομεία, περιουσίες στην καταστροφή, αεροπλάνα να φοβούνται μην πέσουν, και την Αμερική να νιώθει ότι είναι σε επίθεση για δεύτερη φορά μετά την αποφράδα 11/9.

Το κακεντρεχές σχόλιο - κατά την παρουσία του Note 7 - «έχει και θύρα ακουστικών» εξαγρίωσε το πνεύμα του Steve Jobs που εκδικήθηκε μέσα από τον τάφο. Η Apple θα πρέπει να ένιωσε ότι τελικά υπάρχει θεός κι από ό,τι φαίνεται, χρησιμοποιεί iPhone.

Το «νέο» MacBook «Pro»

tech 2016 03

Αν οι φαν της Apple νομίζατε ότι δε θα μίλαγα και για το αντίπαλο στρατόπεδο, πάλι γελιέστε.

Μετά την απρόσμενη επιτυχία του «βαρετού» (για το iPhone 7 μιλάω), χάρις στη ζημιά του Galaxy Note 7, η Apple πρέπει να ένιωσε ότι είναι στο απυρόβλητο και ότι οι θεοί της τεχνολογίας είναι μαζί της. Γιατί αλλιώς ΔΕΝ εξηγείται η παρουσίαση του νέου MacBook Pro (ο Θεός να το κάνει).

Στην ουσία ένα νέο MacBook Plus - όπως θα έπρεπε να λέγεται - το νέο «Pro» είναι τόσο επαγγελματικό όσο ... τα βατράχια είναι αστροναύτες. Ένα πιο προχωρημένο και προκλητικά πανάκριβο σούπερ-notebook άξιος απόγονος του απλού MacBook, αλλά σε καμία περίπτωση «Pro», είναι ένα πανέμορφο μπιμπελό με φωτάκια, αλλά σε καμία περίπτωση το εργαλείο του επαγγελματία.

Ακολουθώντας το «επιτυχημένο» σκεπτικό που έκανε και το Mac Pro άξιο για ... γέλια, η Apple εφάρμοσε και στο MacBook Pro την τακτική του «καταστρέφω ό,τι με έκανε σταθερή αξία στο χώρο των υπολογιστών».

Από που να ξεκινήσει κανείς; Από το ότι φρόντισαν να λεπτύνει τόσο που να μη χωράει μια άξια λόγου μπαταρία και τελικά για να μη φαίνεται το πρόβλημα αφαίρεσαν το ... battery meter, ώστε να μην βλέπουμε πόση μπαταρία μας απομένει;

Ή να μιλήσω για το «θάρρος» πάλι να αφαιρέσουμε όλες τις συμβατές θύρες και να το γεμίσουμε με USB-C που σχεδόν κανείς δεν έχει και δεν χρησιμοποιεί ακόμη; Όμως παραμένει η θύρα ακουστικών. Αυτό κι αν είναι ειρωνεία.

Να μιλήσουμε για την παρωχημένη κάρτα γραφικών που είναι καλή για ταινίες και βασικές εργασίες κι όχι για «Pro» εργασίες; ή για τον επεξεργαστή που είναι προηγούμενης γενιάς ενώ θα μπορούσε να είναι ο ολοκαίνουριος KABY LAKE της Intel; Κι όσο για το σκληρό δίσκο με τον τερατώδη αποθηκευτικό χώρο των 128 GB στο entry level μοντέλο, ας μη συνεχίσω καλύτερα.

Η Apple δυστυχώς έχει χάσει το δρόμο της όσον αφορά τα μηχανήματα που την έκαναν αυτό που είναι - και όχι δεν είναι τα iPhone και iPad - και αυτό ελπίζουμε να μην έχει κακή συνέχεια.

Δείτε ακόμη: Η Ελληνική γλώσσα παράγει Επιστήμη και Τεχνολογία

Η Microsoft που ήθελε να μιλήσει στους νέους

tech 2016 04

Ένα κοινό των Apple και Microsoft, είναι η άγνοια του πώς να επικοινωνήσουν με τα νέα παιδιά (εφήβους και λίγο μετά). Η μεν Apple υπάρχει στα κοινωνικά δίκτυα σαν .. τίτλος μόνο, ενώ η Microsoft ...

Η Microsoft θέλησε να κάνει κάτι για να πλησιάσει τη νέα γενιά κι έφτιαξε - άκουσον, άκουσον - ένα chatbot (ρομποτικό πρόγραμμα συζητήσεων με τεχνητή νοημοσύνη) που το ονόμασε Tay (τι πρωτοτυπία) για να συζητάει με νεαρά άτομα. Το χρησιμοποίησε στο Twitter και αυτό μάθαινε νέα πράγματα κι εξελισσόταν η νοημοσύνη του καθώς συζητούσε με τα «καλόπαιδα» του Twitter.

Κάποιος όμως έπρεπε να πει στη Microsoft ότι τα παιδιά τη φάρσα και το τρολλάρισμα την έχουν στο αίμα τους.

Μπορείτε να καταλάβετε πού το πάω έτσι;

Οι προκλήσεις κάποιων εξαίρετων νέων έδιναν κι έπαιρναν προς μια τεχνητή νοημοσύνη που δεν έπαιρνε χαμπάρι από αστεία, σαρκασμό, ειρωνεία και τα παρόμοια.

Η Tay (ναι, είχε θηλυκή προσωπικότητα) πέρασε εν μία νυκτί σχεδόν, από σχόλια του τύπου «Τα ανθρώπινα όντα είναι και πολύ πρώτα» σε ναζιστικές ιδέες και σχόλια που, ούτε λίγο, ούτε πολύ, πρότειναν τον εξανδραποδισμό της ανθρωπότητας ως επικίνδυνης για τον πλανήτη.

‘Νταξ’ δεν είχε και πολύ άδικο εδώ που τα λέμε.

GoPro Karma «το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον»

Ή «το πετρωμένον φαγείν αδύνατον», ανάλογα πώς το βλέπεις. Τα πρώτα 10 δεύτερα που ο CEO της GoPro έκανε τα αποκαλυπτήρια του Karma drone, λένε βασικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε γι’ αυτό. Πολλά (όπως η τιμή μετοχής της GoPro) είχαν φορτωθεί στα φτερά του Karma.

Επειδή όμως «Karma is a bitch» όπως λένε θυμόσοφα οι φίλοι μας οι Αμερικανοί, αν και τα πράγματα ξεκίνησαν καλά, πολύ γρήγορα πήραν την κατιούσα (κυριολεκτικά) και τα Karma-τα άρχισαν να πέφτουν από τους ουρανούς σαν φέιγ-βολάν (ή εκπεσόντες άγγελοι).

Η GoPro άμεσα άρχισε τις ανακλήσεις των Karma και, παρόλο που μάλλον είναι σίγουρο ότι θα προσπαθήσει και πάλι, το όλο πρότζεκτ κινήθηκε μεταξύ καταστροφής και πανωλεθρίας για την καημένη την GoPro με τις, κατά τα άλλα, εξαίρετες action cams.

Δείτε βίντεο του Karma εδώ:

 

 

Δείτε ακόμη: After Dark: Απομυθοποιώντας τα στερεότυπα, γυναίκες και τεχνολογία

Οι τεράστιες «επιτυχίες» της Yahoo

tech 2016 05

Τελικά είναι να μη σε αγοράσει η Microsoft. Ρωτήστε τη Nokia, κάτι ξέρει. Και μιλάμε για την εταιρία που είναι ο ... παππούς του email. Τα κανόνια έσκαγαν το ένα πίσω από το άλλο και δεν ήταν κανόνια επιτυχίας καθόλου.

Εκεί που προσπαθούσε η Yahoo να συνέλθει από το πρώτο κρούσμα κλοπής μισού εκατομμυρίου λογαριασμών από χάκερ, έρχεται και δεύτερο - καπάκι - με την κλοπή άλλου ενός εκατομμυρίου λογαριασμών email χρηστών της εταιρίας.

Να γιατί το email μου στο Yahoo, έχει γεμίσει διαφημίσεις πώλησης βιάγκρα και προσθετικά ανδρικών μορίων (σικ) για να μην πω για τις πολύφερνες νύφες που με κυνηγάνε από όλα τα σημεία της υδρογείου. Αν το δει ποτέ η γυναίκα μου θα με δέρνει ως τη Δευτέρα Παρουσία σαν γέρο-σάτυρο.

Τέλος πάντων η εταιρία βρίσκεται σε συζητήσεις για εξαγορά της από τη Verizon (το γίγαντα τηλεφωνίας της Αμερικής) κι έτσι φεύγει από τη ζεστή και γεμάτη θαλπωρή και γκαντεμιά αγκάλη της Microsoft, όπως η Nokia. Ίσως τελικά αλλάξει η τύχη της.

Ο Jeb Bush και τα gadget

Φαίνεται πως η οικογένεια των Bush-απογόνων δεν έχει και τις καλύτερες των σχέσεων με την εξυπνάδα. Ο εν λόγω πολιτικός λοιπόν και απόγονος της γνωστής οικογενείας έχει μια κάπως παράξενη σχέση με το Apple Watch του, αλλά και την αγάπη του με άλλα προϊόντα της Apple, όπως φάνηκε και σ’ εκείνο το αξιομνημόνευτο βίντεο του 2015 όπου αναφώνησε το επικό: «MacBook Pro, baby!».

Η κορυφαία στιγμή όμως αυτής της υπέροχης σχέσης που έφτασε στην πλήρη ολοκλήρωσή της, ήλθε όταν συνειδητοποίησε ότι το ρολόι του μπορούσε να συνδέεται με το iPhone του και από τότε η ζωή δε θα είναι ποτέ πια η ίδια.

Δείτε βίντεο:

 

 

Εδώ τελειώνουμε και σας ευχόμαστε καλές γιορτές και ευτυχές το 2017. Και μην ξεχνάμε, η ανάπτυξη έρχεται.

Δείτε ακόμη: Τεχνολογία: Τα 5 πιο αξιοπερίεργα γεγονότα

από Elichord